lepszego sposobu na jesienny podwieczorek, niż pieczone jabłka. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach - mocno słodkie z nadzieniem bananowo-owsianym, pięknie pachnące cynamonem oraz w bardziej letnim wariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? :) Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek): Nadzienie 1: 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu 4 orzechy włoskie 1 dojrzały banan 1 łyżka płatków(...)owsianych Nadzienie 2: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia) + Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu do polania. 1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach) 2. Przygotuj 1 farsz - banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników. 3. Przygotuj
Powiedz dietom nieSkładniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 kiwi 1 szklanka mleka 1 banan 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka syropu klonowego Kiwi i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać szpinak oraz mleko. Zmiksować. W drugim naczyniu rozgnieść/zmiksować maliny z syropem klonowym. Na dno szklanki wyłożyć maliny. Polać je zielonym koktajlem
Moja Galeria SmakuLubimy serniczki, oj lubimy...jak się robi ciepło na zewnątrz - przeważnie robię serniki na zimno. Ten, który dziś proponuję jest kremowy, delikatny, orzeźwiająco kwaskowaty, pachnący malinami...po prostu lato na talerzu. Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości. Proporcja na blachę 24x30 cm. - 800 gr sera trzykrotnie mielonego - 500 ml śmietanki kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny - skórka(...)średniej cytryny + sok z połowy cytryny spód: - 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych - puszka masy krówkowej ( moja miała 430 gr) - ok 30 dag świeżych malin Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Płatki pokruszyć*. Wymieszać z masą krówkową, Wyłożyć masą blaszkę. Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce ubijać serek. Kiedy jego konsystencja delikatnie się rozluźni
kawawszklanceOstatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego pysznego, lekkiego jogurtowca, którym żegnam się w kuchni z moją ulubioną porą roku i powoli zaczynam już myśleć o jesiennych inspiracjach. SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 21 cm) masa jogurtowa 600 g jogurtu greckiego(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 1,5 szklanki świeżych malin SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Jogurt w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem/ksylitolem, ekstraktem i ekstraktem waniliowym. Wystudzoną
DefinicjaSmakuMaliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki(...)cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Bananowe PoleDeser galaretkowo-jogurtowy z malinami to pomysł na zdrową, słodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :) Składniki na 4 duże porcje: 2 duże jogurtu naturalne (800 g) 1 galaretka o smaku, np. poziomkowym 1 galaretka o smaku, np. jagodowym 1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska świeże maliny Dzień wcześniej(...)wrzącej wody rozpuścić galaretkę o smaku poziomkowym. Do salaretek wlać odrobinę galaretki. Naczynia postawić bokiem, aby tężejąca galaretka zastygła pod kątem. Następnie ułożyć umyte, osuszone maliny i zalać pozostałą galaretkę. Salaretki cały czas muszą być postawione bokiem. Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 0,5 szklance wrzącej wody (jeżeli używamy różnych smaków to muszą
Ugotowaćdżem malinowy. Taki bez żadnych dodatków, typowo babciny. - Więc bierz kartkę i pisz- odpowiedziała zachrypniętym głosem, połykając ostatni kawałek kanapki. -receptura jego jest banalnie prosta. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Przebrane maliny zasypujesz cukrem i rozgniatasz. Dodajesz sok z cytryny i mieszając doprowadzasz do wrzenia. Przykręcasz płomień i na wolnym ogniu(...)gotujesz dżem ok 30-40 min. Jeżeli pestki ci przeszkadzają można całość przetrzeć przez sito przed gotowaniem. Osobiście uwielbiam jak te małe ziarenka malin pękają pod zębami. Gotowy gorący dżem przekładasz do słoików. Zakręcasz, odstawiasz do góry dnem i przykrywasz np ręcznikiem. Kiedy wystygnie możesz śmiało odstawić słoiczki do spiżarni. Zima zapowiada się tęga i sroga więc warto mieć
Malinowe Pocałunkidodanie owoców do środka i to był strzał w dziesiątkę. Całość jest słodko, kwaśna, mocno malinowa i ma cudny różowy kolor :) Pycha! SKŁADNIKI (4 małe kokilki) 1 szklanka malin 1 szklanka mleka lub ulubionego mleka roślinnego 1-2 łyżki ksylitolu (lub cukru) 4 łyżki kaszy manny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Maliny miksujemy na gładkie pure i wlewamy do rondelka. Dodajemy 1/2 szklanki(...)mleka i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pozostałe mleko, kaszę i ksylitol dokładnie mieszamy. Gdy maliny z mlekiem zaczną wrzeć dodajemy rozmieszaną kaszę mannę i gotujemy kilka minut, do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Mieszamy kilka minut (można zmiksować, wtedy będzie bardziej puszysta). Przekładamy do kokilek ozdabiamy owocami i podajemy. Świetnie smakuje również na zimno. Smacznego
DefinicjaSmakuDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki(...)czekoladową: 300 g białej czekolady 250 g tłustego twarogu w temp. pokojowej 250 g mascarpone w temp. pokojowej 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu waniliowego 100-150 g malin lub innych owoców CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera i miksujemy na proszek. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami
My Culinary Artuniwersalny. Ja go zjadłam jako przekąskę w ciągu dnia, na drugie śniadanie można by rzec. I muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało. Chia zrobiły się miękkie, z lekko kwaśnymi malinami i słodkim musem bananowym smakowały wyśmienicie. W dodatku miałam świadomość, że nie wrzucam w siebie pustych kalorii, co nawet mnie niejako ucieszyło. Najważniejsze jednak, że wyszło pysznie! Spróbujecie...? Malinowo-bananowy(...)pudding chia Składniki: (na 1 solidną porcję) 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu 1 łyżka wiórków kokosowych 250 ml mleka 125 g malin dodatkowo: 1 banan 2 łyżki mleka Maliny rozgnieść widelcem (2-3 odłożyć do dekoracji), wymieszać z miodem, mlekiem, wiórkami i nasionami. Przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem obrać banana, odkroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogrzać drugą... wierzcie w co chcecie, ale mnie ta teoria nie przekonuje :) Lepiej przygotować coś zdrowego i bez wyrzutów sumienia cieszyć się naturalną słodyczą owoców :) Składniki: 1 szklanka malin mrożonych 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego maliny do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować na gładki mus. Ozdobić jogurtem i malinami. Podawać od razu :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogcukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 120 g mascarpone pół szklanki malin zmiksowanych i przetartych przez sitko do nasączenia 100 ml soku pomarańczowego do ozdoby maliny opcjonalnie mini bezy Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka(...)około 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz przetarte maliny. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy go sokiem. Przekładamy go masą którą rozsmarowujemy również
Mienta blogDzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem świeżych malin powinny przypaść Wam do gustu pomimo, że ich smak jest nieco inny – taki bardziej piaskowy – niż tych pszennych, które standardowo robiliśmy Składniki: - 100g świeżych malin - 100g mąki ziemniaczanej - 100g mąki(...)całość łączymy w jednolitą masę, a następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Kiedy już masa na muffinki będzie w papilotkach to na wierzch nakładamy po kilka sztuk malin. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem
Kuchenne Wariacjemąki tortowej 150 g cukru drobnego 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa: 600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać(...)ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Wyciągnąć ciasto i ściągnąć keksówkę. Zdobić wedle uznania
Lili w kuchniszklanki śmietany 12% Składniki na sos waniliowy: 150 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 300 g serka Bieluch ziarenka z 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g świeżych malin CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i piwo. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy kakao i mieszamy do powstania jednolitej kakaowo-piwnej masy. Zdejmujemy(...)następnie wyjmujemy z foremek i odcinamy zbyt wyrośniętą górę. 4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać dodatkową porcją
My Culinary Art