owsianki, ponieważ przygotowałam ją na bazie mleka roślinnego migdałowego. Jeśli nie lubisz takiego mleka, zrób owsiankę ze zwykłym krowim. Dodatki do owsianki są w 100% sezonowe, czyli jesienne późne maliny i pyszne figi. Powiem Co, że wyszło przepyszne! Serdecznie polecam taki kolorowy i sycący jesienny początek dnia. Malinowa owsianka z figami i mlekiem migdałowym Wegańska malinowa owsianka z figami(...)migdałami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich szczypta soli 1 szklanka napoju migdałowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 2 garści malin 1 figa garść migdałów płatki kokosowe opcjonalnie posypka czekoladowa Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlej mleko, dodaj płatki, sól i odstaw na 20 minut. Następnie gotuj, aż mleko zacznie
Kulinarne przygody Gatityczekoladowe ciasta i nie ma znaczenia czy są z owocami czy bez. Tutaj udało się je przemycić. Wszystko za sprawą zbyt mocno dojrzałych bananów, których nie chciałam wywalać i malin, które uwielbia Olek. Zwykły chlebek bananowy niezbyt przypadł im do gustu, więc postawiłam na wypiek z dodatkiem kakao i czekolady. Odrobina cukru pudru nieco je osłodziła, bo deser(...)drobnego) 2 łyżki kakao ok 1¼ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100g czekolady deserowej z orzechami laskowymi niepełna szklanka malin cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na papkę. Wbijamy jajka, dodajemy olej oraz cukier i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej
Kuchnia w czekoladzieWyszło mi 13 słoiczków po 180 ml. Składniki : 3 kg dojrzałych malin 1 kg cukru 2 cytryny 1 szklanka wody ( 250 ml ) Sposób wykonania : C ytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Maliny zasyp cukrem w dużym słoju, dodaj skórkę z cytryn. Słój przykryj lnianą ściereczką , aby do środka nie dostały się muszki. Odstaw(...)ciepłe miejsce na 24 godziny, w tym czasie owoce puszczą sok. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę . Odcedzone maliny wsyp do garnka, zalej wodą , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, gdy trochę przestygnie przecedź przez gazę złożoną we dwoje, wyciśnij resztki soku z owoców. Otrzymany sok zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z cytryn
Przepisy i porady kulinarnezrobić rano. Placuszki z tego przepisu smażymy bez tłuszczu. Pachnące wanilią, miękkie, idealne na ciepłe, dobrze smakują również, gdy przestygną. Najlepiej podawać je w towarzystwie świeżych, słodkich owoców, jak maliny czy truskawki. Polecam. Moje dzieci je uwielbiają. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 małe jajka klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)łyżeczki cukru wanilinowego Ulubione dodatki: u nas świeże maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze pancakes na małym ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Placuszki smażymy bez tłuszczu
Słodkie okruszkipuszysty... Otynkowany był pysznym kremem z masła, kremówki i białej czekolady. Tynk w trzech kolorach Nadia odpowiednio nałożyła od dołu, aby powstał efekt ombre. Górę udekorowała przepięknie świeżymi truskawkami, malinami, bezikami, makaronikami (również samodzielnie upieczonymi!), jadalnymi perełkami, opłatkami w kształcie serduszek oraz piankami marshmallows... Tort wyglądał przepięknie! 🥰😍 Zarówno koleżanka, jak i jej rodzina oraz my sami - wszyscy byliśmy zachwyceni smakiem(...)śmietankowego SKŁADNIKI NA TYNK - KREM DO OBŁOŻENIA TORTU: 370 g miękkiego masła 200 g białej czekolady 1/3 szklanki śmietany kremówki 36% lub 30% DO DEKORACJI: świeże truskawki i maliny beziki makaroniki jadalne perełki opłatki serduszka WYKONANIE: BISZKOPT: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C (grzałka góra - dół). Trzy tortownice o średnicy 19 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonyzmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące. Keto śmietanowiec z owocami Owoce jagodowe Typowo letnie owoce , do których zalicza się jagody , borówki , maliny czy jeżyny . Są niskowęglowodanowe, stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów . U mnie była to mniej więcej taka właśnie mieszanka. Owoce idą do najwyższej warstwy(...)Modern Cavegirl Ingredients 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru o smaku owoców leśnych ( w wersji wege/vegan zamienić na galaretkę na bazie agaru) 1 garść malin (mogą być mrożone) 1 garść jeżyn (mogą być mrożone) 1 garść borówek (mogą być mrożone) 2 łyżki erytrytolu 1 litr
Modern Cave Girlkanapkowo- sernikowego z pudełka) 1-2 łyżeczki cukru z wanilią 6g żelatyny + 40ml wody Wierzch: 600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych) około 100g malin 2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej) 120ml gorącej wody troszkę posiekanych pistacji Spód(...)Wierzch: 9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką, patrz FILM . Brzeg tarty posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstawić na chwilkę do lodówki, aby galaretka stężała. 11. Wierzch ciasta przed podaniem udekorować ciasteczkami w kształcie kwiatuszków. Udanych
Mała CukierenkaPropozycja dla tych, którzy nie przepadają za bezą. Składniki Ciasto: 150 g mąki 100 g masła 90 g cukru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami: 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej 700 ml wody 500 g malin Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 500 ml śmietanki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto połączyć(...)energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić. 2.5 galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki. 250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić
Wasze Przepisyłyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36 % 800 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 6-7 łyżek do smaku, śmietan fix 2 opakowania, maliny 450 g, Dodatkowo: herbatniki kakaowe 150 g, Biszkopty podłużne 21 szt, Do nasączenia: woda 125 ml, cukier waniliowy 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka(...)ubić na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodać śmietan fix oraz cukier puder i zmiksować do połączenia. Krem podzielić na dwie części i do jednej dodać połowę malin i zmiksować krótko mikserem do połączenia. Biszkopt posmarować delikatnie jasnym kremem, wyłożyć pozostałe maliny, które należy przykryć pozostałym białym kremem. Na cieście ułożyć herbatniki, posmarować pozostałą wodą z cukrem. Wyłożyc
kulinarne odsłony patiDesery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać. Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam(...)serka mascarpone 10 dag białej czekolady 4 dag cukru 4 listki żelatyny Dr.Oetker 1 laska wanilii Dr.Oetker Frużelina z owoców lata: 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 listki żelatyny Dodatkowo; Biała czekolada Świeże owoce i mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę
Wanilia i Kardamonlodówki. masa serowa: - 450g gęstego twarogu (wykorzystałam "Mój ulubiony") - 300g mascarpone - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) + 1 dodatkowo na wierzch masy serowej - 230g mrożonych (lub świeżych) malin 3 galaretki rozpuszczamy w 750g gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Czwartą galaretkę rozpuszczamy w 300g wody i również odstawiamy. Ser ubijamy chwilę razem z mascapone, dodajemy mrożone(...)świeże, choć osobiście wolę mrożone- masa szybciej ściąga...) maliny. Ubijamy, aż maliny rozpadną się i zabarwią masę. Strumieniem wlewamy 3 schłodzone galaretki. Gdy masa zacznie gęstnieć (wykorzystując mrożone owoce, masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto
Smaczne Zdrowe