łyżki kakao 2/3 szkl mąki masa serowa: 500 g sera białego 200 g mascarpone 200 g śmietany 30% 120 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny wkładka malinowa: 500 g malin 2 łyżki cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka malinowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej(...)przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy. wkładka malinowa: Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia
Bon appetit mon amieCiasto czekoladowe z malinami to świetna odmiana do tradycyjnych ciast. Smaczne, wilgotne i puszyste ciasto smakuje nie jedne osobie. Polecam. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 4 jajka 100 g masła 100 g ciemnej czekolady 150 g cukru(...)wody 100 ml oleju 1 duża łyżka ciemnego kakao 150 ml kefiru lub jogurtu 300 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sodki 300 g malin
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne babeczki z kaszy manny z dodatkiem malin, super przekąska na te upalne dni :) Składniki: - 1 litr mleka - 300 g kaszy manny - 80 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 4 jajka - 180 g malin Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy(...)połową szklanki cukru pudru. Utarte żółtka mieszamy z ciepłą kaszą. Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru i delikatnie mieszamy z kaszą. Do masy wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy je w 180 C około 40 minut
Zainspirowana w kuchniPiernik jadłam kilkukrotnie u siostry i mamy. W oryginalnym przepisie, który dostałam zamiast jogurtu była maślanka. W przepisie nie było też malin. Sądzę jednak, że w sezonie owocowym pasują idealnie. Do przygotowania potrzebujemy tylko miski i drewnianej łyżki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju rzepakowego(...)łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub owoce leśne 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 1 szklanka świeżych malin Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką
VioletoweKucharzenieCiasto śliwkowe z malinami i jeżyną Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto zrobiłam na blasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników. Przepis podałam na normalną blachę ciasta. Składniki: Ciasto: jajka - 8 szt olej - 1 szkl cukier kryształ - 2 szkl mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki Dodatkowo : śliwki(...)maliny - 1 garść jeżyny - 1 garść cukier puder PRZYGOTOWANIE: Maliny, jeżyny i śliwki umyć, śliwki wypestkować, osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej
Kuchnia DanusiLondynie, u mojej przyjaciółki, Alicji. Jest prościutki, tworzą go zaledwie 3 składniki, ale smakuje doskonale. Czuć w nim pełnię lata. Spróbujcie. Składniki: • 2 sztuki dojrzałego mango • 1 opakowanie malin • miód • sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Odlać sok, który się wydzielił podczas krojenia owoców. 2. Maliny przebrać, wybrać dorodne owoce, odłożyć(...)miseczkach wymieszać maliny z kostkami mango. 4. Sok z owoców zmieszać z 1-2 łyżeczkami miodu i sokiem z cytryny – do smaku. 5. Powstałym sosem polać owoce. Wymieszać. 6. Serwować ozdobione listkami świeżej mięty. Smacznego
W mojej kuchnimąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g śmietany 18 % 120 ml oleju rzepakowego 6 moreli kilka malin Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte morele przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Wraz z malinami układamy na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy(...)kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie odklejamy papier ze spodem formy do pieczenia. Smacznego :) Artykuł Odwrócone ciasto z morelami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogBardzo lubię ciasto francuskie. Przy jego użyciu można wyczarować wiele potraw, zarówno wytrawnych jak i słodkich deserów. Dziś przedstawię Wam moją propozycję na rożki z malinami i czekoladą. Deser ten na pewno zachwyci każdego, a jego przygotowaniu nie zajmie Wam dużo czasu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g malin, 6-8 kostek czekolady, 1 jajko, cukier puder(...)ozdoby. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na każdym kwadracie ułożyć kilka malin i po 1 kostce czekolady, pokrojonej w drobne kawałki. Kwadraty złożyć na pół, tak by powstały rożki (trójkąty). Brzegi ciasta dokładnie docisnąć widelcem. Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Upieczone rożki wystudzić
Moja kraina smakówcukru – szczypta soli Masa – 12 łyżki śmietany 18% bez laktozy – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – garść borówek amerykańskich oraz duża garść malin Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił(...)dodajemy 2 łyżki cukru i umyte i odsączone wcześniej jagody. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej świeże owoce borówki amerykańskie i maliny. Gotowe : ) Artykuł Pavlova masą jagodową pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkopiastych łyżek ciemnego kakao 2 szklanki startej cukinii Krem: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie(...)Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia. 6. Podanie: Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini herbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jogurt użyłam typu greckiego. Najlepiej użyć
Izabelawkuchnisour, thick and very fruity – amazing (sorry for lack of modesty) blackberry sauce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1 szklankę sosu): 1 szklanka jezyn 2 szklanki malin 50 ml wody 1 łyżka cukru sok z cytryny (do smaku, ok 1-2 łyżeczek) maliny, jeżyny, wodę i cukier umieść w małym garnuszku gotuj na małym ogniu, często mieszając(...)behind, flavor with lemon juice Bon appetit! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Click, if you’d like to support my blog Thank you! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł SOS JEŻYNOWY Z MALINAMI pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comprzepis koniecznie. Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych, 130 ml mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 1 łyżka płatków migdałowych, 100 g malin, kilka borówek do ozdoby (opcjonalnie). Do słoiczka przełożyć płatki owsiane, zalać mlekiem oraz jogurtem. Dodać płatki migdałowe, miód i połowę malin rozgniecionych widelcem. Wymieszać, zakręcić słoik, wstawić do lodówki na całą(...)Rano ponownie zamieszać, dodać resztę malin i borówek. I gotowe. Dzięki temu, że owsianka została przygotowana w słoiczku możemy ją zabrać do pracy/szkoły jako drugie śniadanie. Smacznego
Moja kraina smakówlekkie desery z owocami, które można przygotować bez użycia piekarnika. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. Mini deserki z masą z serka mascarpone i bitej śmietany z pysznymi, orzeźwiającymi malinami i kruchymi herbatnikami. Składniki (na 4 porcje): 2 50 g mascarpone, 200 g śmietany 30 lub 36%, 2-3 łyżeczki cukru pudru, około 10 herbatników typu petit beurre, garść malin(...)Przełożyć na spód słoiczków/szklaneczek. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Do gotowej masy dodać mascarpone, ponownie chwilę miksować do połączenia się składników. Przełożyć do słoiczków. Udekorować malinami. Można jeść od razu, ale lepiej smakuje schłodzone przez pół godziny w lodówce. Smacznego
Moja kraina smakówSkładniki: żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia. Forma silikonowa(...)lodówki schować. Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować. Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć
W Mojej Kuchni Lubięsię z pięciu podstawowych składników (woda, cukier, soda, kwas i sok owocowy). Podaje też przykłady ulicznej sprzedaży lemoniady – zarówno z dystrybutorów, jak i butelkowanej"- za Wikipedia Moja maliniada : opakowanie malin woda lawenda suszona żurawina mięta kostki lodu Maliny przebrałam, umyłam i włożyłam do garnka. Podgrzałam i kiedy puściły dużo soku przecedziłam sok przez sito. Pulpę z malin wykorzystałam do śniadania
AZgotuj!