świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Sernik będzie się pięknie prezentował na talerzykach Ambition . Smacznego! Czas przygotowania: 25 min. Pieczenie: 1 godz 30 Chłodzenie: 5 godz. Porcja dla 6 osób Składniki na sernik o średnicy 24 cm: Składniki(...)pistacjowy: ● 200 g mąki typ 550 ● 125 g drobnego cukru ● 125 g masła ● 50 g niesolonych łuskanych pistacji ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na malinową glazurę: ● 500 g malin (mrożonych lub świeżych) ● 100 g cukru ● 3 listki żelatyny (4 g) ● sok z ½ cytryny Przygotowanie: Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w kawałki. Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaorzechowe . Kruche ciastka z okienkiem Kruche ciastka 180 g mąki pszennej ((użyłam typ 405)) 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli Konfitura malinowa 150 g mrożonych malin 50 g erytrytolu lub cukru 1 łyżeczka agar-agar lub żelatyny Kruche ciastka Masło utrzyj z cukrem pudrem jasną masę. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto ręcznie(...)okienkami posyp cukrem pudrem. Na pełne ciastka nakładaj po łyżeczce dżemu lub konfitury malinowej i zakrywaj drugim ciastkiem z okienkiem. Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Konfitura malinowa: Maliny włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj erytrytol lub cukier i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż maliny się rozpadną. Po tym czasie przelej zawartość
Przepisy na widelcuporcje: – 400 mleczka kokosowego – 1 laska wanilii – 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu – 4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki – ok. 100 g malin (świeżych lub mrożonych) – 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu – kilka borówekamerykańskich do dekoracji Przygotowanie: Żelatynę zalewamy wodą ilością tylko do pokrycia. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż(...)mleka. Dodajemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu.Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek ( u mnie wysokie na muffinki) i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Maliny płukamy jeśli używamy świeżych. Dodajemy ksylitol lub erytrytol i gotujemy, aż maliny się rozpadną. Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem malinowym i borówkami
I LOVE LIFEciężkie i wilgotne ciasto, które skradnie niejedno serce . Ma kremową konsystencję i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać zdrowszą i mniej kaloryczną wersję, pomińcie polewę czekoladową, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem . Dodam, że smak ciecierzycy w cieście jest niewyczuwalny, co sprawdziłam na kilku osobach . Brownie z ciecierzycy 480 g ciecierzycy konserwowej ((2 puszki po odsączeniu(...)masła 4 jajka 2 banany 2 łyżki ciemnego kakao 100 g erytrytolu lub innego słodzidła ((1/2 szklanki)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin ((lub innych owoców) ) 100 g czekolady mlecznej ((1 tabliczka)) 1 łyżka oleju kokosowego Ciecierzycę wysyp na sitko i opłucz wodą. Ciecierzycę, jajka, masło, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek
Przepisy na widelcuProsty i szybki deser w stylu FIT. Mamy ochotę na coś słodkiego ale o zmniejszonej liczbie kalorii to szczerze polecam. Potrzebujemy owoc granatu, jogurt naturalny, musli, świeże maliny i miód ( opcjonalnie)Składniki układamy warstwami najlepiej w szklanych pojemniczkach. Deser wygląda apetycznie zachęcając do skosztowania:) Składniki jogurt naturalny duży typu Greckiego owoc granatu 1 duży lub 2 mniejsze 2-4 łyżki(...)musli z kawałkami czekolady lub suszonymi owocami świeże maliny 2 łyżki miód 1-2 łyżki ( opcjonalnie) Owoc granatu przekroić, wyjąć owoce, sok wycisnąć, wypić lub schować do lodówki. Na dno słoiczka, szklanki, wykładamy 2 łyżki jogurtu, następnie połowę owoców granatu. Kolejna warstwa jogurt, musli i jogurt. Na wierzchu układamy owoce granatu i maliny. Wierzch polewamy opcjonalnie miodem. Można zrezygnować jeżeli
gotuj ze mnąkaszy gryczanej białej niepalonej pół średnio dojrzałego banana (80 g) 1 suszony daktyl 80 ml mleka owsianego (lub innego napoju roślinnego) 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka kakao garść malin 1/2 łyżeczki płatków migdałowych szczypta nasion chia do posypania listki mięty do przybrania Dzień wcześniej. Kaszę wysypać na sitko, opłukać dokładnie zimną wodą, przesypać do miski i zalać dwukrotną ilością(...)wypłukać, odcedzić na sitku i przełożyć do naczynia rozdrabniającego blendera. Dodać banana, daktyla, mleko, orzechy i kakao. Zmiksować na gładkie smoothie. Mus przełożyć do szklanki, udekorować płatkami migdałowymi, malinami i listkiem mięty. Posypać nasionami chia. 1 porcja to ok. 460 kcal* , węglowodany: 75g*, białko: 13g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WBT. Co do zawartości
DietologWszelkie uwagi, o których tylko pamiętałam, również napisałam. Mam nadzieję, że to słynne już ciasto w najbliższym czasie zagości na Waszych stołach i będzie właśnie wg tych moich wskazówek. Malin już nie mam w zamrażarce, ale truskawek sporo, więc już się przymierzam powoli do zrobienia wersji z tymi owocami... Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)lodówki) 4 łyżki przesianego cukru pudru 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki malinowe 650g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 2 śmietan fixy 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru
Kuchnia w czekoladziepszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady(...)piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem *** *** Frużelina: maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi malinami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia
Blog z Apetytemszklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Krem: 400ml śmietanki 30% 1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa Dodatkowo: 2 banany 100g malin 1 łyżka soku z cytryny *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy sokiem z cytryny *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę *** *** W wydrążonych babeczkach układamy pokrojone banany i maliny *** *** Na wierzchu układamy z „czubkiem” warstwę kremu *** *** Całość obsypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem, lekko dociskamy *** *** Dodatkowo możemy babeczki ozdobić kawałkami malin. Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemPyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka(...)szklanki cukru cukier waniliowy Nadzienie konfitura z malin Dodatkowo cukier puder do posypania Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić na trójkąty. Na każdym ułożyć
gotuj ze mnąOmlet owsiano-kokosowy z serkiem mango 19 Omlet biszkoptowy z jogurtem i bananem 21 Omlet bananowy z serkiem i malinami 23 Omlet szarlotkowy 25 Omlet ze szpinakiem i serem feta 27 Omlet z kurkami i papryką(...)cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą 44 Racuchy bananowe z gruszką 46 Placki brownie fasolowe 48 Placki z cukinią i koperkiem podane
Zdrowie na języku :PJesienny spacer to idealna okazja, aby nazbierać owoce dzikiej róży. Maliny i borówki w najlepsze rosną w ogrodzie. Postanawiam wykorzystać te skarby i przyrządzić czekoladowy makaron, który idealnie kontrastuje z sezonowymi owocami. Oto oryginalny przepis na aromatyczne śniadanie czy też deser. Dzieci były tym zachwycone, dorośli również. Składniki: 100g czekoladowego makaronu Lubella , 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka(...)oliwy, 200g jogurtu greckiego, 1 łyżka miodu, 200g malin, 100g owoców dzikiej róży, 50g borówki amerykańskiej, liście świeżej mięty, Do wody wlewamy oliwę i wsypujemy cukier, gdy będzie wrząca wrzucamy makaron. Gotujemy przez 7-8 minut. Odcedzamy. Do jogurtu dodajemy łyżkę miodu, jeśli lubimy można dodać nieco więcej. Borówki amerykańskie blendujęmy. Dodajemy do jogurtu, lekko mieszamy. Róże pozbawiamy "ogonków" oraz
Słodki Zakątekprezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Składniki 110 g mąki pszennej 110 g cukru 3 jajka Sos owocowy 110 g truskawek 100 g malin sok z cytryny 100 g cukru Krem waniliowy 250 g mleka 70 g cukru 12 g żelatyny 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g truskawek(...)malin 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody Białka ubić. Kiedy będą sztywne wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopni. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem , papierem do góry.Powoli zdjąć papier
gotuj ze mnąwypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w deserach. Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi malinami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę śmietanową(...)śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg malin Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy
Podróż w kulinaria