przepis koniecznie. Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych, 130 ml mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 1 łyżka płatków migdałowych, 100 g malin, kilka borówek do ozdoby (opcjonalnie). Do słoiczka przełożyć płatki owsiane, zalać mlekiem oraz jogurtem. Dodać płatki migdałowe, miód i połowę malin rozgniecionych widelcem. Wymieszać, zakręcić słoik, wstawić do lodówki na całą(...)Rano ponownie zamieszać, dodać resztę malin i borówek. I gotowe. Dzięki temu, że owsianka została przygotowana w słoiczku możemy ją zabrać do pracy/szkoły jako drugie śniadanie. Smacznego
Moja kraina smakówlekkie desery z owocami, które można przygotować bez użycia piekarnika. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. Mini deserki z masą z serka mascarpone i bitej śmietany z pysznymi, orzeźwiającymi malinami i kruchymi herbatnikami. Składniki (na 4 porcje): 2 50 g mascarpone, 200 g śmietany 30 lub 36%, 2-3 łyżeczki cukru pudru, około 10 herbatników typu petit beurre, garść malin(...)Przełożyć na spód słoiczków/szklaneczek. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Do gotowej masy dodać mascarpone, ponownie chwilę miksować do połączenia się składników. Przełożyć do słoiczków. Udekorować malinami. Można jeść od razu, ale lepiej smakuje schłodzone przez pół godziny w lodówce. Smacznego
Moja kraina smakówSkładniki: żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia. Forma silikonowa(...)lodówki schować. Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować. Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć
W Mojej Kuchni Lubięsię z pięciu podstawowych składników (woda, cukier, soda, kwas i sok owocowy). Podaje też przykłady ulicznej sprzedaży lemoniady – zarówno z dystrybutorów, jak i butelkowanej"- za Wikipedia Moja maliniada : opakowanie malin woda lawenda suszona żurawina mięta kostki lodu Maliny przebrałam, umyłam i włożyłam do garnka. Podgrzałam i kiedy puściły dużo soku przecedziłam sok przez sito. Pulpę z malin wykorzystałam do śniadania
AZgotuj!ulubiony deser… Na zimno, pieczone, z bakaliami, na kruchym spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam – ser biały. Tym razem proponuję najłatwiejszy i najsmaczniejszy sernik na zimno z malinami. składniki na tortownicę 23 cm 100 g małych biszkoptów 1 kg serka twarogowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody 2 galaretki(...)truskawkowe ( malinowe, wiśniowe lub poziomkowe ) 500 g malin lub innych sezonowych owoców przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce umieszczamy ser, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników, następnie do masy serowej wlewamy wystudzoną żelatynę i całość jeszcze
Smakowite DaniaSkładniki: 1 szklanka malin 2 żółte pomidory 15 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 mały zielony ogórek garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od Roleskiego ) Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki. Zioła posiekaj, ale niezbyt drobno(...)Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą, udekoruj malinami i świeżymi ziołami. Polej sosem miodowo musztardowym. Sałatkę śmiało możesz wzbogacić o kozi ser, lub kawałki pieczonego kurczaka. Artykuł Sałatka z kolorowych pomidorów i malin. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plJedni lubią truskawki, inni maliny, a jeszcze inni borówki. Dlatego postanowiłam się tym razem nie ograniczać i zastosowałam zasadę - "im więcej, tym lepiej" ;) A co lepsze...dotyczy ona głównie czekolady ;) Składniki: 3/4 szklanki gorzkiej połamanej w kostki czekolady 3 jajka 3/4 szklanki pokrojonego masła 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mąki pszennej Dodatkowo: szklanka borówek i malin (łącznie) 75 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji (około 20 sztuk) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kiedy wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową , rozpuszczamy w małym rondelku masło z gorzką czekoladą. Studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą jasną pianę. Powoli wlewamy masę
ChilliJemyczasie nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ma ciemny kolor, przed podaniem na stół warto ją przelać do ozdobnej karafki. D o nalewki możemy dodać też trochę dorodnych malin, ale nie więcej niż 10 - 15 procent ( np. na 1 kg owoców dajemy 10 - 15 dkg malin i 85 - 90 dkg borówek ), ponieważ maliny mają intensywny smak i mogłyby zdominować
Przepisy i porady kulinarneWygląda na czasochłonną, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Sycąca i mocno owocowa. Zdrowa i z możliwością niezliczonych modyfikacji pod kątem dodatków. Składniki na placuszki bananowo-owsiane z malinami (5-6 placuszków): 2 banany 2 jajka 4 kopiate łyżki płatków owsianych (lub jakiegoś mixu, ale bez dodatków) Dodatki: miód dwie garście malin Banany obrać i rozgnieść na jednolitą masę(...)Jajka połączyć z płatkami owsianymi, dodać banany i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Gotowe placuszki posmarować miodem i ułożyć po kilka malin na każdym z nich. Zadbajcie o to, aby placuszki się nie przywarły do patelni. Na początku może się to wydawać trudne, ale szybko wypracujecie sobie odpowiednią technikę. Najważniejsza jest dobra patelnia. Smacznego
Karola gotujePresident. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia, że jest idealny do serników i deserów na zimno. MINI SERNICZKI MALINOWE Składniki: (14 sztuk) wkładka malinowa: 250 g malin 1/3 szkl wody 1 łyżka cukru 1 galaretka malinowa masa malinowa: 100 ml.przecieru z malin 125 g śmietany 30% 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President(...)śmietany 30% 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dodatkowo: 2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde) Przygotowanie: wkładka malinowa: Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. 100 ml. przecieru malinowego odkładamy do masy malinowej, resztę dodajemy
Bon appetit mon amiemoim stole często goszczą tarty, zarówno wytrawne jak i na słodko. Dzisiaj przygotowałam pyszną tartę z malinami. Ponieważ na dworze coraz cieplej, zrobiłam delikatniejszą, nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego, zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy i powstała delikatna waniliowa chmurka. Składniki: ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki(...)soli, krem: budyń waniliowy (na pół litra mleka), 400 ml mleka, 400 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, 1 łyżka cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego. Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia. Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól, zakryć (koniecznie - bo pryska) i wstawić
Moja kraina smakówpewne połączenia smaków, które nierozerwalnie do siebie pasują np. pomidor i bazylia, młode ziemniaki i koperek, czekolada i maliny. I taka jest moja dzisiejsza śniadaniowa propozycja czekoladowa owsianka przełamana orzeźwiającym smakiem malin. Szybkie i pożywne śniadanie, które nasyci nas na długo, a przy tym jest bardzo smaczne. Polecam! Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych górskich(...)ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać kakao i 4 kosteczki czekolady. Wymieszać. Po ugotowaniu dodać miód, wymieszać, przełożyć do miseczki. Ozdobić malinami i startą ostatnią kosteczką czekolady. Smacznego
Moja kraina smakówJeśli lubicie tort Pavlova, to na pewno zachwycicie się roladą bezową z malinami. Delikatna bezowa pianka z cienką, lekko chrupiącą skorupką. Składniki: Beza: 5 białek 300 g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu winnego Nadzienie: 500 ml śmietanki schłodzonej 30% 1 op. Masy śmietanowej malinowej Dr. Oetkera 100 g malin Piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty, dodajemy masę śmietanową i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę smarujemy na bezie, układamy świeże maliny i zwijamy całość od strony drugiego krótszego boku. Gotową roladę schładzamy około godziny w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościotrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. 4) SORBET MALINOWY: Składniki: 500 g malin 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem na gładki mus i mieszamy(...)wystudzoną wodą z cukrem. Jeżeli w sorbecie przeszkadzają nam pestki malin, to mus malinowy przed zmieszaniem z wodą możemy przetrzeć przez sitko. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy
Kuchnia MagdaLenyotrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. 4) SORBET MALINOWY: Składniki: 500 g malin 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem na gładki mus i mieszamy(...)wystudzoną wodą z cukrem. Jeżeli w sorbecie przeszkadzają nam pestki malin, to mus malinowy przed zmieszaniem z wodą możemy przetrzeć przez sitko. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy schłodzoną miskę z zamrażarki i umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy
Kuchnia MagdaLeny