łyżeczki proszku do pieczenia – 60 g kakao – 2 szklanki cukinii – 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Na polewę – 100 g gorzkiej czekolady Sposób podania: – Maliny do dekoracji, konfitura z malin Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. Masło i cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć(...)temperaturze 160ºC przez około 45-60 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Zrobić polewę. Czekoladę rozpuścić, zdjąć z ognia i rozsmarować na wierzchu ciasta. Ułożyć maliny. Ciasto podawać z konfiturą malinową. Artykuł Ciasto czekoladowe z cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEktóre nazwałam "Pożegnanie lata". Jest ono z malinową galaretką, na kakaowym cieście oraz z kremem. Bardzo Wam je polecam, i zachęcam do jego upieczenia, póki jeszcze można dostać maliny :) Zapraszam Blaszka 25x25cm CIASTO KAKAOWE -4 jajka+2 białka z kremu -3/4 szkl cukru -1 szklanka mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao(...)litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA -400g malin -1 galaretka malinowa -1,5 szklanki wrzątku POLEWA -100g czekolady mlecznej -3 łyżki mleka -50g masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwtedy piekłam je często. Po jakimś czasie trochę nam się przejadło i odstawiłam je na bok. Od kilku dni zastanawiałam się nad jakimś ciastem, którego słodki smak mogłabym przełamać malinami, bo krzaczki w moim ogródku aż się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam(...)foremka 23*23 cm Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3-4 kostki czekolady mlecznej Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Pół szklanki mleka i cukier zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki octu 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 gwiazda anyżu Dodatkowo: - puder z piernika - maliny - świeży tymianek - ocet balsamiczny Polędwiczkę wieprzową dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie pierniki utrzyj w moździerzu na puder. 1/3 przygotowanego pudru wsyp na talerz i panieruj w nim polędwicę. Smaż(...)kilkanaście minut lub dni. Polędwiczkę pokrój w plastry. Na talerzu połóż porcję puree z batata. Wlej sos. Ułóż polędwiczkę oraz marynowaną cukinię. Wierzch posyp pozostałym pudrem z piernika. Ułóż maliny. Obok malin zrób kleksy z octu balsamicznego. Wierzch dania udekoruj świeżym tymiankiem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaNalewka malinowa Nalewka z malin na grypę i przeziębienie Składniki: maliny - 1 kg spirytus - 0,5 l woda - 2 szkl cukier - 0,5 kg Przygotowanie: Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić do wypuszczenia soku na parapet na około 5 dni. Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić
Kuchnia DanusiBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia nie ma […] Artykuł Maliny i jeżyny
Pink Envelopednia. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka z poradni 4line . Moje ulubione śniadanie tego rodzaju to bardzo prosty pudding chia na mleku kokosowym z granatem. W sezonie wykorzystuję polskie owoce - maliny lub borówki. Ważne, aby korzystać z dobrych składników - kupując mleko kokosowe szukajcie takiego, które w składzie ma tylko kokos oraz wodę, w końcu ma być nie tylko smacznie(...)zdrowo! Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 szklanka mleka kokosowego 6 łyżeczek ziaren chia 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu (ja używam ksylitolu) Pestki granatu, maliny lub borówki - ważne, by owoce miały wyrazisty smak. Przygotowanie: Do zakręcanego pojemnika lub słoika wlać mleko, dodać cukier lub ksylitol i nasiona chia. Zakręcić i wstrząsnąć, aż skłaniki się dobrze wymieszają
Kulinarne InspiracjePołączenie cappuccino i malin to jedno z moich ulubionych. W tym cieście sprawdziło się idealnie, bo nie było za słodkie a za to lekkie, dzięki czemu można było pozwolić sobie na dokładkę. Przygotowanie tego ciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego(...)śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych malin 3 galaretki malinowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy maliny, które polewamy tężejącą galaretką. Malinowa chmurka – krem: 500 ml śmietany kremówki
Cynamonowe szczęścieZapraszam na chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem oraz malinami. Świetny i prosty w przegotowaniu deser idealnie pasuje do szklanki mleka. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 8 łyżek ugotowanego budyniu waniliowego (zimnego) garść malin żółtko garść płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i kroimy w 8 kwadratów. Na każdym kwadracie na środek wkładamy łyżkę budyniu(...)dwie maliny. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi. Na rogach robimy wzorek widelcem. Robimy tak z pozostałymi składnikami. Na koniec smarujemy ciastka roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Przepis na 8 porcji
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki: 600 g mąki 300 g cukru 375 ml maślanki 100 g masła, roztopionego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże maliny (tyle aby przykryły wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło oraz maślankę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Cisto(...)wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy równomiernie maliny. Pieczemy w 180 st. C, przez
Domowy Smak JedzeniaDelikatne ciasto biszkoptowe z malinami i galaretką, to ulubione ciasto mojej rodzinki. Lekkie, niezbyt słodkie, po prostu idealne. Ciasto, które znika w mgnieniu oka. Po ostatniej imprezie ledwie udało mi się zachować kawałek do zdjęć... ;-) Biszkopt, który piekę od lat jest rewelacyjny w smaku, moje najmłodsze dziecię mogłoby jeść sam, bez żadnych dodatków. Jest bardzo delikatny, wilgotny(...)kremówki 30% - 150g schłodzonej galaretki rozpuszczonej w wodzie* (patrz poniżej) - 1 łyżka mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego (lub zwykłego) Dodatkowo: - 4 galaretki malinowe (na 0,5l wody każda) - ok.300-400g malin (u mnie ogrodowe: świeże i mrożone) * W ok. 1350g (ml) gorącej wody rozmieszać dokładnie 4 galaretki. Odlać z całości 150g (ml) płynnej galaretki i wykorzystać po wystudzeniu do masy śmietanowej
Smaczne Zdrowepochmurny, deszczowy i zaskakująco chłodny weekend. Złociste, ciepłe tosty francuskie, na niedzielne śniadanie, były bardziej niż wskazane. Bogato nadziane naturalnym, kremowym twarożkiem, obłędnie pachnącymi płatkami róży w cukrze i malinami, bo przecież nadal mamy lato i sezon na te owoce. 3 porcje: mała chałka 6 łyżek kremowego naturalnego twarożku 6 łyżek malin 6 łyżeczek płatków róży w cukrze dodatkowo: łyżka(...)różany do polania suszone płatki róż do posypania Chałkę kroimy na 12 kromek o grubośco około 1 cm. Połowę kromek smarujemy twarożkiem oraz płatkami róży, a na wierzchu układamy maliny. Przykrywamy resztą kromek. Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem i syropem różanym. Na patelni rozpuszczamy masło. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Przed podaniem polewamy syropem różanym
Mienta blogZapraszam na babeczki idealne na śniadanie. Same zdrowe i smaczne składniki w połączeniu ze świeżymi malinami i słodzone miodem nektarowym wielokwiatowym Huzar - takie są moje babeczki gryczane. Polecam ze szklanką mleka lub kakao. Składniki: 1 szkl płatków pełnoziarnistych gryczanych 1/2 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki miodu nektarowego wielokwiatowego Huzar 1 łyżka chia garść kolorowych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy(...)płatki i chia, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko i miód i mieszamy. Przekładamy masę do silikonowych foremek na babeczki (po 2-3 łyżki). Na wierzchu układamy po 3 maliny i lekko dociskamy. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i podajemy z mlekiem. Smacznego Przepis na 6 babeczek
słodkie i nie tylko historie kulinarnewystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody ok. 500 g malin wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny, mieszamy aby całe pokryte były galaretką. Wykładamy równomiernie na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak Jedzenia