Delikatne ciasto biszkoptowe z malinami i galaretką, to ulubione ciasto mojej rodzinki. Lekkie, niezbyt słodkie, po prostu idealne. Ciasto, które znika w mgnieniu oka. Po ostatniej imprezie ledwie udało mi się zachować kawałek do zdjęć... ;-) Biszkopt, który piekę od lat jest rewelacyjny w smaku, moje najmłodsze dziecię mogłoby jeść sam, bez żadnych dodatków. Jest bardzo delikatny, wilgotny(...)kremówki 30% - 150g schłodzonej galaretki rozpuszczonej w wodzie* (patrz poniżej) - 1 łyżka mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego (lub zwykłego) Dodatkowo: - 4 galaretki malinowe (na 0,5l wody każda) - ok.300-400g malin (u mnie ogrodowe: świeże i mrożone) * W ok. 1350g (ml) gorącej wody rozmieszać dokładnie 4 galaretki. Odlać z całości 150g (ml) płynnej galaretki i wykorzystać po wystudzeniu do masy śmietanowej
Smaczne Zdrowepochmurny, deszczowy i zaskakująco chłodny weekend. Złociste, ciepłe tosty francuskie, na niedzielne śniadanie, były bardziej niż wskazane. Bogato nadziane naturalnym, kremowym twarożkiem, obłędnie pachnącymi płatkami róży w cukrze i malinami, bo przecież nadal mamy lato i sezon na te owoce. 3 porcje: mała chałka 6 łyżek kremowego naturalnego twarożku 6 łyżek malin 6 łyżeczek płatków róży w cukrze dodatkowo: łyżka(...)różany do polania suszone płatki róż do posypania Chałkę kroimy na 12 kromek o grubośco około 1 cm. Połowę kromek smarujemy twarożkiem oraz płatkami róży, a na wierzchu układamy maliny. Przykrywamy resztą kromek. Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem i syropem różanym. Na patelni rozpuszczamy masło. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Przed podaniem polewamy syropem różanym
Mienta blogZapraszam na babeczki idealne na śniadanie. Same zdrowe i smaczne składniki w połączeniu ze świeżymi malinami i słodzone miodem nektarowym wielokwiatowym Huzar - takie są moje babeczki gryczane. Polecam ze szklanką mleka lub kakao. Składniki: 1 szkl płatków pełnoziarnistych gryczanych 1/2 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki miodu nektarowego wielokwiatowego Huzar 1 łyżka chia garść kolorowych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy(...)płatki i chia, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko i miód i mieszamy. Przekładamy masę do silikonowych foremek na babeczki (po 2-3 łyżki). Na wierzchu układamy po 3 maliny i lekko dociskamy. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i podajemy z mlekiem. Smacznego Przepis na 6 babeczek
słodkie i nie tylko historie kulinarnewystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody ok. 500 g malin wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny, mieszamy aby całe pokryte były galaretką. Wykładamy równomiernie na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak Jedzeniałyżki ziaren konopii lub płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę. 4. Chłodnik malinowy Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie a nie będziecie żałować! Składniki na 4 osoby: ogórek pół kilo malin papryka żółta pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu(...)pół pęczka koperku pół opakowania fety kiełki do dekoracji 50 g makaronu sól wędzona do dekoracji Przepis na chłodnik malinowy Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. 5. Chłodnik okroszka
Ugotowane pozamiatanePanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi malinami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami. Składniki: 300ml śmietany 30% 280ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus malinowy: 150g świeżych malin(...)Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus malinowy: Maliny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie, opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzchu układamy maliny
Domowy Smak JedzeniaCiasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie... Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm. Składniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady(...)proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. 3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut
Apetyczna babeczkaTrzy składniki, chwilka pracy, minimum 2 godziny w zamrażarce i mamy pyszne domowe lody na popołudnie:) Składniki: - 250 g malin - 300 ml śmietany 30 % - 50 g cukru pudru Przygotowanie: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie łączymy z malinami. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Minimum dwa razy mieszamy
Zainspirowana w kuchniKoktajl ze świeżych, dojrzewających w słońcu malin z dodatkiem płatków owsianych i kefiru to fajna propozycja orzeźwiającego napoju z dużą ilością niezbędnych witamin. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 300g świeżych malin 400g kefiru 50g płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut(...)Maliny umyć, przełożyć do blendera kielichowego, dodać kefir, płatki owsiane, miód i zmiksować do jednolitej konsystencji. 3. Gotowy koktajl przelać do naczynia i schłodzić w lodówce. Po tym czasie przelać do szklanek i posypać wiórkami kokosowymi
Szalona Kuchnia Ewelinyzastąpić każdą inną i będzie ok, byle nie pełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut. Składniki na małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę: 150 g mąki grochowej 250 g malin (100 g odłóż do dekoracji) 2 banany 80 g oleju roślinnego 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 30 g kakao 100 g gorzkiej czekolady płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Przygotowanie: 150 g malin i banany zblenduj na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i cukier. Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut
greenscarfmargaryny 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z ok. 1/2 cytryny 1000 g jabłek ok. 350 g malin wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem(...)sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne. Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet(...)łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach
Z Kuchni Do KuchniLekkie, nie za słodkie, bardzo delikatne. Kruche ciasto, lekka pianka i owoce w niej zatopione, które smakują rewelacyjnie. Smak uzależnia ;) Dobrze smakuje także z innymi owocami, nie tylko z malinami. Pewnie znacie to ciasto, ale i tak je polecam, rozpływa się w ustach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/4 szklanki oleju + 500 g malin cukier puder Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksować. Wlać olej, nie przerywając
Domowa cukiernia Ewy