łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę. 4. Chłodnik malinowy Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie a nie będziecie żałować! Składniki na 4 osoby: ogórek pół kilo malin papryka żółta pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu(...)pół pęczka koperku pół opakowania fety kiełki do dekoracji 50 g makaronu sól wędzona do dekoracji Przepis na chłodnik malinowy Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. 5. Chłodnik okroszka
Ugotowane pozamiatanePanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi malinami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami. Składniki: 300ml śmietany 30% 280ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus malinowy: 150g świeżych malin(...)Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus malinowy: Maliny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie, opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzchu układamy maliny
Domowy Smak JedzeniaCiasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie... Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm. Składniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady(...)proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. 3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut
Apetyczna babeczkaTrzy składniki, chwilka pracy, minimum 2 godziny w zamrażarce i mamy pyszne domowe lody na popołudnie:) Składniki: - 250 g malin - 300 ml śmietany 30 % - 50 g cukru pudru Przygotowanie: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie łączymy z malinami. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Minimum dwa razy mieszamy
Zainspirowana w kuchniKoktajl ze świeżych, dojrzewających w słońcu malin z dodatkiem płatków owsianych i kefiru to fajna propozycja orzeźwiającego napoju z dużą ilością niezbędnych witamin. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 300g świeżych malin 400g kefiru 50g płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut(...)Maliny umyć, przełożyć do blendera kielichowego, dodać kefir, płatki owsiane, miód i zmiksować do jednolitej konsystencji. 3. Gotowy koktajl przelać do naczynia i schłodzić w lodówce. Po tym czasie przelać do szklanek i posypać wiórkami kokosowymi
Szalona Kuchnia Ewelinyzastąpić każdą inną i będzie ok, byle nie pełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut. Składniki na małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę: 150 g mąki grochowej 250 g malin (100 g odłóż do dekoracji) 2 banany 80 g oleju roślinnego 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 30 g kakao 100 g gorzkiej czekolady płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Przygotowanie: 150 g malin i banany zblenduj na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i cukier. Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut
greenscarfmargaryny 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z ok. 1/2 cytryny 1000 g jabłek ok. 350 g malin wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem(...)sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne. Ciasto jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet(...)łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach
Z Kuchni Do KuchniLekkie, nie za słodkie, bardzo delikatne. Kruche ciasto, lekka pianka i owoce w niej zatopione, które smakują rewelacyjnie. Smak uzależnia ;) Dobrze smakuje także z innymi owocami, nie tylko z malinami. Pewnie znacie to ciasto, ale i tak je polecam, rozpływa się w ustach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/4 szklanki oleju + 500 g malin cukier puder Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksować. Wlać olej, nie przerywając
Domowa cukiernia EwyKlasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto drożdżowe 460g mąki pszennej 130g masła extra 2 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 45g świeżych drożdży szczypta soli Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka(...)mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra Dodatkowo: 400g malin masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię
Szalona Kuchnia EwelinyNasze słodziutkie SEMIFREDDO Z MALINAMI I PISTACJAMI to nic innego... Artykuł Semifreddo z malinami i pistacjami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwody Przepis na koktajl gazpacho Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl. 7. Szprycer malinowy Nie ma nic lepszego niż wino z owocami. Uwielbiam maliny i nigdy nie mam ich dosyć Składniki szprycera malinowego: pół opakowania malin pół butelki białego wina łyżka miodu szczypta rozmarynu 200 ml zimnej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód(...)podania Maliny, syrop/miód i wino miksujemy z drobno posiekanym rozmarynem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę i kilka kostek lodu na każdą porcję. 8. Koktajl arbuz-mięta-chia Arbuz to kolejny smak lata. Kiedy znudzi nam się jedzenie go samego, możemy przerobić go na lody i chłodzące napoje. Składniki: pół kilo arbuza pokrojonego na kawałki szklanka zaparzonej
Ugotowane pozamiataneTęsknie już za latem i świeżymi owocami, na szczęście robi się coraz cieplej i zawsze można się poratować mrożonymi owocami ;) Tym razem padło na maliny firmy Hortex, które zachęcają już samym pięknym pudełeczkiem. I tak powstało pyszne smoothie, które można zjeść na śniadanie albo jako szybki i orzeźwiający deser. Jedząc je można już poczuć powiew wiosny. I do tego(...)piękny kolor :) Składniki (1 porcja): 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex 1 średni dojrzały zamrożony banan* 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka (najlepiej roślinne, u mnie migdałowe) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki lub pucharka i udekorować malinami oraz wiórkami kokosowymi. *Banana pokroić
Healthy food explorer