cukru pudru 2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 1½ łyżki gorącej wody 1 łyżka zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Krem malinowy: 100g serka mascarpone 100ml słodkiej 30% śmietanki 50g świeżych malin 1 łyżka miodu Dodatkowo: Maliny Ciastka oreo do dekoracji Mały słoiczek dżemu malinowego Sposób przygotowania Biszkopt: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki(...)kremu. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Dzielimy na 3 części. Wykładamy na biszkopt pierwszą i przykrywamy kolejnym. Krem malinowy: Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Śmietankę, serek mascarpone i miód ubijamy do gęstości, powoli dodajemy owoce. Krem wykładamy na drugi biszkopt. Pozostałym kremem tynkujemy schłodzony tort, a następnie dekorujemy wg własnych upodobań
Kuchnia w czekoladzieśmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 180-200 g gorzkiej czekolady 100 g masła 4 żółtka 100 g ksylitolu/cukru 50 g orzechów włoskich SOS MALINOWY 500 g malin 50 g cukru pudru WYKONANIE Śmkietanę wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Orzechy włoski prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 10 minut, aż zaczną odchodzić od skórki(...)Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skórek i zgrubnie siekamy. SOS MALINOWY: Maliny miksujemy/rozgniatamy z cukrem pudrem i przecieramy przez sitko. Formę keksową o wymiarach 10x20 cm wykładamy arkuszem folii spożywczej. MUS TRUFLOWY: Połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieszczamy w rondelku i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia. Żółtka
cool and mintyjajka szczypta soli 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 4 opakowania serka waniliowego (może być Danio) 250 g świeżych malin Cukier 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i wodę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych(...)mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy. Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym. Normal
R'n'G Kitchendnia. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka z poradni 4line . Moje ulubione śniadanie tego rodzaju to bardzo prosty pudding chia na mleku kokosowym z granatem. W sezonie wykorzystuję polskie owoce - maliny lub borówki. Ważne, aby korzystać z dobrych składników - kupując mleko kokosowe szukajcie takiego, które w składzie ma tylko kokos oraz wodę, w końcu ma być nie tylko smacznie(...)zdrowo! Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 szklanka mleka kokosowego 6 łyżeczek ziaren chia 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu (ja używam ksylitolu) Pestki granatu, maliny lub borówki - ważne, by owoce miały wyrazisty smak. Przygotowanie: Do zakręcanego pojemnika lub słoika wlać mleko, dodać cukier lub ksylitol i nasiona chia. Zakręcić i wstrząsnąć, aż skłaniki się dobrze wymieszają
Kulinarne Inspiracjeodsłona puddingu z nasion chia. Dzisiejsza propozycja przygotowana jest z mleka kokosowego, kakao i syropu klonowego. Wierzch puddingu ozdabia delikatny krem z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych oraz świeże maliny. Idealna propozycja zdrowego i sycącego śniadania lub przekąski. Składniki: 1/4 szklanki kakao w proszku, 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 1/3 szklanka mleka kokosowego, 1/3 szklanki(...)nasion chia. Krem jogurtowy: 100 g gęstego jogurtu greckiego, 1 łyżeczka cukru lub erytrolu, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: świeże maliny (do dekoracji), wiórki kokosowe (do posypania). Do średniej miseczki przesiać kakao, aby pozbyć się grudek. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Zamieszać całość dokładnie, aż do połączenia się składników. Dolać mleko kokosowe i ponownie zamieszać. Wsypać nasiona chia. Zamieszać
Świat Domowej Kuchnitrzy roślinne zupy: - z suszonych pomidorów - z ciecierzycy i soczewicy - z cukinii i zielonego groszku oraz trzy dania na bazie kaszy z dodatkami: - kasza bulgur z maliną, bananem i migdałami - kasza jęczmienna z dynią, śliwką i nerkowcami - kasza kuskus z bakłażanem, cukinią i słonecznikiem W produktach nie znajdziemy konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Za to w składzie(...)kasza jaglana, która sprawia, że zupa (jak wszystkie) jest gęsta i bardzo sycąca. Ten smak różnił się od innych poziomem słoności. Tutaj musiałam odrobinę dosolić. Kasza Bulgur z maliną, bananem i migdałami SKŁADNIKI: kasza bulgur (z pszenicy) 73%, siemię lniane, migdał płatek (5,5%), jabłko suszone, malina liofilizowana (4%), banan liofilizowany (4%) Pierwsza wersja "Kaszy na raz" bardzo przypadła
wegujemypołączenie smaków? Siła Roślin proponuje nam już szereg gotowych mieszanek do pysznego smoothe bowl czy właśnie owsianki 💛 My opiszemy Wam smak czereśnia-banan ale możecie także spróbować opcji malina-truskawka, jagoda-malina, czekolada z orzechami nerkowca oraz banan-lucuma. Który smak Was ciekawi najbardziej? Nazwa: BIO Very Red Cherry mix - smoothie bowl My Raw Joy Firma(...)bardziej sycące. Dlatego gotowy produkt My Raw Joy to świetna podstawa do stworzenia pysznego śniadania. Chętnie też wypróbujemy inne smaki, bo ciekawi nas czekolada z nerkowcami oraz jagoda z maliną. Na naszym Instagramie pokazałyśmy Wam też inne zastosowanie takiego mixu! Zobaczcie koniecznie obłędne czekoladki z owsianą kruszonką 💛 Ocena: 5 pand
Candy Pandasmoja propozycja, jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego . Przygotowany praktycznie w 20 minut, a podać można go na różne sposoby. Moja wersja to omlet , jogurt naturalny , banany , maliny i odrobina miodu , jednak można go też posmarować dżemem, serkiem wiejskim, masłem czekoladowym czy polać ulubionym sosem owocowym. Pyszny , puszysty omlet biszkoptowy wychodzi miękki , łatwo się go kroi na mniejsze kawałki(...)omlet biszkoptowy na słodko : * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * 2 łyżki mleka * 1 łyżka masła do smażenia Dodatkowo: * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 1 banan * kilka malin * odrobina miodu do polania na wierzch Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, ponownie wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka, wymieszać tylko tyle, by żółtka
Zrób to smaczniePuszysty lekki jak chmurka biszkopt nasączony ponczem, przekładany kremem śmietanowo-czekoladowym z dużą ilością malin zatopionych w galaretce. Całość tworzy pyszną kompozycję niczym najlepszy tort. Jest wilgotne i nie przesłodzone. Bardzo polecam na różne okazje. Nie jest pracochłonny ;) Blaszka 25/40 cm Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej używam Młynomag(...)listki żelatyny Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml rumu lub wódki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa malinowa: 40 dag mrożonych lub świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny malinowej Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać w misce razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamonmielonych migdałów lub orzechów włoskich 230 g masła 2 żółtka 120 g cukru pudru 300 g mąki skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli krem: 120 g malin (mogą być mrożone) 1 jajko 1 żółtko 80 g cukru 40 g masła Przygotowanie: ciastka: Mąkę, mielone orzechy lub migdały, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny łączymy z żółtkami, miękkim(...)blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. uwaga: przy wycinaniu ciastek należy pamiętać, aby wyciąć tyle samo spodów ciastek, co ciastek z "dziurką" krem: Maliny podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody. Kiedy puszczą sok zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito by pozbyć się drobnych pestek. Jajko roztrzepujemy z żółtkiem i cukrem. Mieszankę podgrzewamy cały
Bon appetit mon amieKolorowe bezy białko 50 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka liofilizowanej truskawki lub buraka (opcjonalnie kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego) łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 10 łyżeczek konfitury z malin 2 łyżeczki róży w cukrze lub konfitury różanej świeże maliny odrobina waty cukrowej Na początek przygotowujemy bezy. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już(...)foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Konfiturę malinową mieszamy z różą w cukrze i smarujemy nią wystudzone babeczki. Ozdabiamy je świeżymi malinami, bezami i watą cukrową. Smacznego :) Artykuł Różane babeczki z konfiturą malinową, bezą i watą cukrową pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogorzechów całych (ja dałam migdały) 20g cukru brązowego NADZIENIE 300g serka kremowego 50g śmietany 30% 60g cukru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka WIERZCH 200g malin 40g cukru Przygotowanie Masło, cukier, orzechy i ciastka zmiksować razem. Rozłożyć równomiernie w słoiczkach. Ser, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól wymieszać razem. Masę serową rozłożyć w słoiczkach. Gotować(...)parze przez około 20 minut. Maliny i cukier podgrzać w garnku. Po wyciągnięciu słoiczków z garnka polać malinami (2 łyżki na słoiczek). Autor przepisu: Gosia Chrapowicz-Höpfner Artykuł Sernik w słoiku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjogurtu greckiego 1 łyżka nasion chia 500 g śmietany kremówki 1 szklanka granoli czekoladowej, przepis na granolę tutaj: ( może być dowolna, jaką lubimy) Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami 500 g owoców rozmrożonych( u mnie maliny, jagody + świeże nasiona granatu) 2-4 łyżki miodu, prawdziwego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru pudru opcjonalnie świeże maliny do dekoracji Przygotować szklaną
gotuj ze mnąłyżeczkę mniej) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kremy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 50 g czekolady mlecznej 120 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru 60 g ciasteczek Oreo Masa maślana: 200 g masła 150 g kajmaku 2 łyżeczki kakao Polewa czekoladowa: 40 g czekolady gorzkiej 50 g śmietanki(...)masła Maliny rozmrozić. Zostawić z sokiem. Biszkopty: Pamiętajmy, że musimy upiec dwa takie same biszkopty: 1. Białka oddzielamy os żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. 2. Jak piana zrobi się lśniąca, to dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, proszek i kakao mieszamy. Dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką
kruche babeczkiLekka galaretka, bez cukru, bez laktozy. Jagoda, maliny,mango, wiśnie. Galaretka z tego co było w zamrażalniku. 100 g wiśni mrożonych 100 g jagód mrożonych 1/2 mango 50 g malin mrożonych 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki płaskie żelatyny Żelatynę zalewam 50 ml zimnej wody, zostawiam do napęcznienia, potem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wiśnie lekko(...)podgrzewam i miksuję blenderem. Dodaję 1/4 żelatyny i mieszam. Przelewam do szklanek. 100 ml mleczka kokosowego mieszam z 1/4 żelatyny. Wylewam na stężały mus wiśniowy. Wstawiam do lodówki. Układam maliny. Mango kroję na kawałki, wlewam 50 ml mleczka kokosowego i miksuję blenderem. Dodaję 1/4 żelatyny. Wylewam na maliny.Wstawiam do lodówki. Jagody podgrzewam, dodaję 50 ml mleczka kokosowego i miksuję
wesoła kuchnia