Niezwykle dekoracyjny prosty tort z kremem śmietankowym i malinami. Ozdobiony jest cukrową koronką, którą możecie zrobić sami. Potrzebna wam będzie mata silikonowa i specjalny proszek Cake Lace Powder. Tort w brew pozorom łatwy do zrobienia. Pyszny śmietankowy krem świetnie komponuje się z malinami. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek(...)opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 300 g malin Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem) Krem maślany do posmarowania tortu 3/4 szklanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzaskakiwała klasycznym, pomarańczowym kolorem. Co robić...? Bardzo chciałam, żeby moje lody miały ten piękny, różowy kolor... Wtedy przypomniałam sobie o sorbecie , który przygotowałam trzy lata temu. Do pomarańczy dodałam malin, i kolor wyszedł obłędnie intensywny! Wykorzystałam więc znany trik, i muszę przyznać, że sprawdził się znakomicie. Moje lody mają piękny, pastelowo-różowy kolor, a do tego zyskały dodatkową, ciekawą nutę(...)coraz cieplejsze dni. Lody pomarańczowo-malinowe z różowym pieprzem Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 ml soku z czerwonych pomarańczy (7-8 owoców) 125 g cukru 125 g malin 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka różowego pieprzu 100 ml soku z pomarańczy podgrzać z cukrem, aż się rozpuści. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobrażam sobie idealny sernik. Lekki jak puch, odrobinę mazisty i słodki w punkt. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i wygląda niezwykle. Sprawdźcie! Składniki: spód: - 200 g czekoladowych herbatników - 70 masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (u mnie President ) - 1 i 3/4 szklanki cukru pudru - 5 jajek - 200 ml śmietanki 30% - cukier wanilinowy - 1,5 opakowania(...)budyniu śmietankowego - 450 g malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić) polewa z białej czekolady: - 100 g białej czekolady - łyżka masła - 50 ml śmietanki 30% Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na pył (jeżeli zostanie kilka większych kawałków - nic się nie stanie). W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do pokruszonych herbatników. Dokładnie mieszamy
Cook&LoveSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele(...)suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować wieczorem, a na drugi dzień położyć krem. Do przygotowania tego zdrowego deseru należy użyć namoczonych wcześniej bakalii. Najlepiej wieczorem zalać bakalie wodą i moczyć całą noc. Jeśli nie chcecie jednak tyle czekać, możecie
Moja DelicjaBędę Was teraz, jak co roku, zasypywać wszystkim, co zawiera maliny :) Uwielbiam je, a sierpień i wrzesień to mój ulubiony moment na wykorzystanie tych owoców, bo: czerwiec=truskawki, lipiec=jagody, a na maliny zwyczajnie brak wtedy miejsca :) Dzisiaj znów szybki deser, dla fanów ricotty, bo ten serek smak ma specyficzny. Ale jeśli go lubicie z pewnością Wam posmakuje :) Składniki(...)ricotty 250 g kremowego sera mała puszka mleka kokosowego (165 ml) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek wiórków kokosowych 3 płaskie łyżki mąki kokosowej maliny galaretka malinowa (na 500 ml wody) rozpuszczona w 400 ml wrzątku Mleczko kokosowe ubić przy pomocy miksera. Dodać cukier, ubić aż do jego rozpuszczenia. Dodać ricottę, ser, mąkę i dokładnie zmiksować. W pucharkach układać masę
Słodkie inspiracjegalaretki (ech, i odrobiny ciasteczek...). Składniki (6 mniejszych porcji jak na zdjęciu lub 4 większe) 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych 3 serki waniliowe 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka, wrzącego maliny galaretka malinowa na 500 ml wrzątku, rozpuszczona w 400 ml płatki kokosa do dekoracji Na dno szklaneczek ułożyć pokruszone ciastka. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić na chwilę(...)przestudzenia. 1 serek wymieszać z garścią rozdrobnionych malin. Do dwóch serków cienką strużką wlać połowę mleka z żelatyną, cały czas mieszając. Tężejące waniliowe serki wyłożyć na ciasteczka w szklankach, odstawić do stężenia. Do serka z malinami wlać resztę mleka z żelatyną, wylać na serki waniliowe, odstawić do stężenia. Ułożyć maliny, zalać je tężejącą galaretką, wystudzić i wstawić do lodówki
Słodkie inspiracjeszklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 szklanki mąki pszennej KREM: 1 szklanka musu z malin (z ok 500 g) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody 50 g gorzkiej czekolady posypka czekoladowa Białka ubijać ze szczyptą soli(...)formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić. Całe maliny przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gorące przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Musu powinna być 1 szklanka
https:KKuchniaMniammusiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny pasują do niego idealnie, ale równie dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa lub karmelowa. Ja już planuję upiec go po raz trzeci – na Walentynki! Sernik z sosem malinowym(...)kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego (np. Mój Ulubiony z Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła
Poezja smakuBomba kaloryczna o genialnym smaku - sernikobrownie z malinami... Gdy za oknem mróz, nic tak nie poprawia humoru (i nie rozgrzewa) jak kawałek pysznego, mocno czekoladowego brownie :) A w połączeniu z masą serową i malinami to już istne "niebo w gębie"! Ciasto jest proste i nieskomplikowane, prawdziwą torturą jest jednak oczekiwanie, aż się upiecze, gdyż zapach roznoszący się po kuchni jest(...)pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opcjonalnie cukier waniliowy) 200 g mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonymalinowy to nic innego niż przetarte maliny z cukrem. Przetarte przez gęste sitko, pozbawione malutkich pestek świetnie nadają się do deserów, placków, naleśników, a także do gorącej herbaty w zimne jesienne i zimowe wieczory. Mój sos nie jest zbyt gęsty, gotowałam go krótko, zależało mi na płynnej konsystencji. Nie chciałam z niego robić galaretki, ale jeśli ktoś woli galaretkę(...)można dodać więcej cukru i dłużej gotować. maliny cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez gęste sitko - ja przecierałam w robocie kuchennym, wrzucałam surowe owoce. Jeśli przecieramy ręcznie należy maliny podgrzać, żeby puściły sok i ciepłe przecierać. Przetartą pulpę malinową zasypać cukrem (do smaku). Zagotować i gotować przez 10-15 minut. Gotowy, gorący sos zlewać do wyparzonych słoików, nie trzeba
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSzybki sposób na zużycie płatków owsianych. Oryginalny przepis pochodzi z bloga napiecyku.pl , u mnie w wersji mniej zdrowej, bo z białym cukrem i słodzonymi malinami (maliny zasypane cukrem i zawekowane na zimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze(...)płatków owsianych 120 gram mąki pszennej 300 ml mleka 100 gram masła 60 gram cukru 1 łyżka miodu aromat migdałowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki malin Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia do jakiś czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Maliny odcedzić z nadmiaru soku. Można
Czerwony GupikDostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa(...)budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. • Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka
To co kochamDziś pomysł trochę inny niż zawsze. Już niedługo wakacje i pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Malinówka 1 kg malin 600 ml spirytusu 96% pół kg cukru 1 l wody Maliny oczyszczamy ze wszystkich niepotrzebnych części, typu szypułki, liście. Wkładamy do dużego naczynia, które możemy potem przykryć, a następnie zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy, aż maliny puszczą soki. Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą
Gotuję Testuję