jajka – cukier wanilinowy – ½ szklanki mąki pszennej – ½ szklanki mleka (u mnie bez laktozy) – mała szczypta soli – 1 łyżka masła – garść rodzynek – rum do namoczenia (opcjonalnie) Do podania:cukier puder, świeże maliny, konfitura z malin, płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Do większej miski wsypać przesianą(...)się w całości. I tak finalnie będziemy do kroić na mniejsze kawałki.Smażymy omlet jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Posypujemy cukrem pudrem i układamy owoce oraz dodajemy konfiturę z malin. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałów. Artykuł Omlet cesarski z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEodżywczych i witamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać(...)rabarbaru warto zrobić także doskonały kompot . Roślina ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania do spożycia. Rabarbar powinien być przede wszystkim pozbawiony korzeni, liści oraz twardych pędów zewnętrznych. Spośród przepisów z malinami polecam wypróbować: Tort Malinowa rozkosz , Ciasto Malinowa rozkosz bez pieczenia , Ciasto Malinowa chmurka oraz lemoniadę malinową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce dostępne od czerwca – arbuzy, czereśnie i truskawki W czerwcu
Kulinarne Przebojemnie bez laktozy) – 2 jajka – 3 łyżki cukru – 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – mała szczypta soli – 100 g malin + do dekoracji Przygotowanie: Jogurt wymieszać z jajkami. Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać maliny(...)ciasto będzie za luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Przy pomocy łyżki nakładać masę. Smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem i dodatkowymi malinami. Artykuł Racuchy z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprzez 60 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x30 i podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Składniki galaretka z malinami: 3 galaretki malinowe 500 g malin mrożonych bądź świeżych 750 ml wrzącej wody Wykonanie: Maliny mrożone rozmrozić. Galaretkę porządnie rozpuścić w wrzątku a następnie wymieszać z malinami. Galaretkę
Krakowskie smaki AniŚwietna, lekko kwaskowata lemoniada, tym razem w wersji z malinami i rozmarynem. Słodzona miodem lub cukrem trzcinowym, podana z kostkami lodu. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Można dodatkowo połączyć ją z prosecco i serwować jako aperitif. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE (650 ml) 350 ml wody, najlepiej filtrowanej 2 płaskie łyżki miodu lub cukru, najlepiej(...)trzcinowego 1 cytryna 1 gałązka rozmarynu 60 g malin, świeżych lub mrożonych 20 kostek lodu WYKONANIE Do rondelka wlewamy 100 ml wody. Dodajemy miód lub cukier trzcinowy oraz gałązkę rozmarynu. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając, do rozpuszczenia miodu/cukru. Odstawiamy z ognia. Cytrynę dokładnie myjemy, rolujemy na blacie, kroimy na pół i odkrajamy 1 plaster do dekoracji
cool and mintypyszne i proste do zrobienia ciasto.Połączenie kakaowego ciasta z malinami i bitą śmietaną to idealny deser. Ciasto 100 gram mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka M 100 gram cukru 2 łyżki oleju 300 gram malin użyłam mrożonych 2 galaretki czerwone najlepiej malinowe 1 i pół szklanki wrzątku Kilka łyżek zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 20 minut.Studzimy, następnie nasączamy wywarem kawowym. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,następnie zalewamy maliny,całość mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na upieczone i nasączone ciasto. I teraz czas na śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,pod koniec ubijania wsypujemy śmietanfiks dalej ubijamy na sztywny
Andzia PichciKrem: 500 ml śmietany 30-36% schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy Wszystko włożyć do miski, ubić, aż krem będzie gęsty. Maliny: 600 g malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami. Przełożyć ciasto (od dołu): kruche ciasto tężąca galaretka z malinami krem mascarpone beza
Kuchnia domowa Anipóki co nie ma szału to postawiłam na mango, bo bardzo je lubię. I zrobiłam dwa smoothie z mango- jedno z imbirem i herbatą matcha, drugie kokosowe z mrożonymi malinami. To z matcha może spokojnie pełnić funkcję kawy, bo ta herbata ma działania podobne do kawy, a malinowe smakowało jak lody. Żeby nie było – były też soki z buraka(...)pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Dodać tyle wody, żeby całość uzyskała pożądaną konsystencję. Print Smoothie z mango, malinami i mlekiem kokosowym Smoothie z mango, mrożonymi malinami i mlekiem kokosowym z dodatkiem limonki Keyword mango, smoothie Prep Time 10 minutes Servings 2 porcje Ingredients 1 mango 2/3 szklanki mrożonych malin
Cooking for EmilySernik jest przepyszny! Jego puszysta, lekka i delikatna konsystencja idealnie współgra z malinowym smakiem. Kwaskowatość malin fantastycznie wkomponowała się w masę serową oraz połączyła ze słodyczą polewy na bazie białej czekolady. Całość wprost rozpływa się w ustach i sprawia, że skosztowanie jednego kawałka to za mało. Przyznam, że sernik ten był moją improwizacją, ale od momentu kiedy upiekłam(...)Tortownica o średnicy 20 cm) 600g sera z wiaderka 1/3 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; 70g) 1/2 szklanki cukru (110g) 3 jajka 100g masła Dodatkowo: 100g malin (u mnie mrożone) Spód: 60-70g okrągłych biszkoptów (*) Wierzch: 50g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 1 łyżka masła/mleka 1 garść płatków migdałowych Masło roztopić i pozostawić
Di gotujePołączenie buraków z malinami może wydawać się... dziwne, prawda? Pewnie większość z Was będzie nim bardzo zaskoczona, ale zapewniam, że jest przepyszne! U mnie taka zupa gościła już niejednokrotnie, choć przyznam, że mój mąż początkowo był sceptycznie do niej niestawiony. Jednakże mało kto się oprze delikatnie słodkiemu smakowi, które przełamuje lekka kwaskowatość i specyficzny posmak malin. Moja 22-miesięczna córka(...)jest dodatek gorgonzoli. Idealnie kremowa konsystencja i wyrazistość sera świetnie współgra z każdą łyżką zupy. Polecam! (około 4 porcje) 500 ml bulionu 500g czerwonych buraków 100g malin (u mnie mrożone) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: 4 kawałki sera gorgonzola- ja użyłam Gorgonzola Dolce marki IGOR Opcjonalnie: świeża natka pietruszki Upiec buraki . Buraki (najlepiej
Di gotujeNieprzyzwoicie smaczny;-) Polecam na śniadanie lub podwieczorek. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki nasion chia 1/2 mango 2 kiwi 1 szklanka malin + 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru borówki pestki migdałów WYKONANIE Do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy syrop klonowy i nasiona chia. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty(...)odstawiamy do wystygnięcia. Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. W wysokim wąskim naczyniu blendujemy kolejno: mango, kiwi i na koniec maliny z ksylitolem lub cukrem. Mus z malin można dodatkowo przetrzeć przez sitko. Do szerokich szklanek wykładamy warstwami: mus z mango, pudding chia oraz mus z malin i kiwi. Dekorujemy borówkami
cool and mintymogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt(...)czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka masła 1 op. cukru waniliowego 200 g czekolady gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyDelcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód: 250 g herbatników oreo 50g masła Ciastka zblendować i połączyć z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Składniki(...)kremy: 500g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100g gorzkiej lub deserowej czekolady 150g cukru 200g malin (ja dałam brzoskwinie z puszki) 30g żelatyny opcjonalnie barwnik (czerwony/żółty) Mleko podgrzać ale nie zagotować, wrzucić do niego posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać i ostudzić. Żelatynę podzielić na 3 i każde 10g rozpuścić w 50ml wody. Mascarpone wymieszać z cukrem. Odłożyć
Mam apetyt na ...mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt(...)czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka masła 1 op. cukru waniliowego 200 g czekolady gorzkiej
Kuchnia MagdaLeny