cannoli siciliani z riccott\u0105","description":"Cannoli w\u0142oski deser ze s\u0142onecznej Sycylii. Chrupi\u0105ce rurki przypominaj\u0105ce faworki, nadziewane z kremem z serka ricotta. Udekorowane pistacjami i malinami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/cannoli-siciliani.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia W\u0142oska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["cannoli","cannoli siciliani","chrust","faworki","maliny","pistacje","ricotta","rurki z kremem","serek ricotta(...)serka ricotta","100 ml s\u0142odkiej \u015bmietanki 30 %","50 g cukru pudru","3 \u0142y\u017cki soku z cytryny","1 opakowanie \u015bmietan - fix","50 g pistacji niesolonych","\u015bwie\u017ce maliny lub truskawkido dekoracji"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu potrzebne do wyrobienia ciasta, zagnie\u015b\u0107 r\u0119cznie. Nast\u0119pnie przy pomocy wa\u0142ka, rozwa\u0142kowa\u0107 ciasto kilkukrotnie
ProstePesto.plpierwszy wypróbowałam przepisu na szybki kajmak - trochę oszukany, bo z dodatkiem białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast. Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem(...)malinowym (wtedy do ciasta Balladyna wykorzystujemy mrożone maliny), smacznego:) Przepis na ciasto Balladyna: na blaszkę o wielkości 36x25cm: na biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru,, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia na warstwę serową: 650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka), duża szczypta mielonej
Lekcje w kuchniśmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania żelki. Malinowa żelka **: 500 gr malin 1/4 – 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny Maliny umieścić w garnuszku dodać cukier, gotować na średnim ogniu, aż część wody odparuje. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić 1 łyżkę żelatyny(...)Wymieszać. Maliny zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko (koniecznie). Do żelatyny dodać 2 łyżeczki musu. Powoli wlewać żelatynę do gorących malin, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego blatu nie smarować żelką, tylko posmarować śmietaną. Boki tortu również
moj przepis naCiasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki(...)torebka herbaty zielonej lub szarej 2 łyżeczki cukru opcjonalnie 1 kieliszek wódki Warstwa galaretki: 2 galaretki malinowe 700 ml wody 1 kopiasta łyżeczka żelatyny 400 g mrożonych lub świeżych malin Krem i dekoracja: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 3 kostki startej mlecznej lub gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt
Passions hobbies lifeKorzystając z okazji, że dziecko jeszcze mi spało, przygotowałam sobie pyszne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puszystych naleśników orkiszowych z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i z malinami. Nie mogę niestety napisać, że zdążyłam ze spokojem zjeść, bo mój syn obudził się w najbardziej kluczowym momencie, czyli jak smażyłam kolejne naleśniki i robiłam zdjęcia. Na szczęście te cztery zdjęcia, które zdążyłam zrobić(...)cukru trzcinowego 60 g masła 100 g mąki orkiszowej tortowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 300 ml maślanki 200 g malin (świeżych lub mrożonych) do podania syrop klonowy WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Maliny umyć i osuszyć, zaś mrożonych nie rozmrażać. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i roztrzepać
Passions hobbies lifepszennej + czerwony barwnik spożywczy Składniki na krem: 900 ml mleka 100 g cukru 4 żółtka 80 g budyniu (2 opakowania) 80 g masła Składniki na nadzienie malinowe: 250 g malin 1 łyżka żelatyny 1 łyżka cukru Malinowe ptysie z kruszonką – jak je zrobić? Nadzienie malinowe Na samym początku przygotowujemy nadzienie malinowe. Umyte maliny i cukier przekładamy do garnuszka. Podgrzewamy(...)małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Odstawimy do przestudzenia. Kruszonka Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Wszystkie składniki zagniatamy w rękach lub w mikserze, aż do uzyskania plastycznej masy. Wyrobioną kruszonkę rozwałkowujemy między dwoma
CiastkozercyPudding chia z musem malinowym to pyszny deser, do którego możecie dodać różne owoce i np. płatki. U mnie z racji diety wersja bardzo FIT. Do przygotowania deseru użyłam malin, borówek, złotego kiwi i płatków żytnich. Przepis na pudding chia z marakują znajdziecie TUTAJ . Bardzo lubię takie proste w wykonaniu i smaczne desery. Ten dodatkowo jest zdrowy! Z racji cukrzycy(...)musem malinowym – Składniki /2 porcje/: 200 ml mleczka kokosowego 50 ml wody 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka płynnego miodu/syropu klonowego/syropu z agawy (można pominąć) 120 g malin (świeżych lub mrożonych) garść borówek 1 kiwi 2 łyżki płatków żytnich Wykonanie: Do mleczka kokosowego dodać nasiona chia, wymieszać i posłodzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiwi obrać
Pasja SmakuJogurtowo malinowe serca walentynkowe Jogurtowy deser możemy przygotować z różnych owoców. Użyłyśmy soku z malin, które latem zasypałyśmy cukrem w słoikach, a następnie poddałyśmy pasteryzacji. Można również wykonać ten deser z ulubioną galaretką owocową. Wówczas wystarczy jogurt, galaretka i gorąca woda do rozpuszczenia galaretki (800g jogurtu, 2 galaretki, 200ml gorącej wody). Jednak wersja z sokiem smakuje bardziej owocowo i naturalnie(...)razem, w związku, że zbliżają się walentynki , pomyślałyśmy, że foremka silikonowa na muffiny w kształcie serca będzie w sam raz Składniki 800g jogurtu naturalnego 25g żelatyny 150ml soku z malin 150ml wody 20g cukru (ilość cukru zależy od słodkości użytego soku) 150g mrożonych malin Konfitura malinowa do podania Wykonanie Sok z wodą podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia
Tajemnice Smakudomu po dłuższym wyjściu na dwór, mam ochotę na coś rozgrzewającego. Uwielbiam herbatę z różnymi dodatkami - pomarańczą, goździkami czy imbirem. Dziś kolejna odsłona zimowych herbat - w wersji z malinami:) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż taką herbatę można przygotować sobie według własnych preferencji - jedni wolą mniej malin a więcej miodu, inni nie cierpią goździków albo pomarańczy. Składniki: czarna herbata kilka(...)goździków pomarańcza maliny w syropie miód Zaparzyć w kubkach/szklankach czarną herbatę. Do każdego naczynia dodać po kilka goździków i 1 plaster pomarańczy pokrojony na mniejsze kawałki. Następnie dodać po 1 łyżce malin z syropu oraz wlać nieco samego syropu. Opcjonalnie, jeśli lubimy słodsze smaki, możemy na kończu dodać 1 łyżeczkę miodu. Delikatnie wszystko wymieszać i podawać
My simple kitchendosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest za słodki. I ten wspaniały różowy kolor <3 Do przygotowania kremu do biszkoptowej rolady możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin. Pamiętajcie też by zawsze sugerować się gustem dziadków. Jeśli wolą ciasta czekoladowe lub serniki, to poszukajcie innych inspiracji (tutaj) Ja upiekę jeszcze z moimi maluchami muffinki. Moja córeczka uwielbia(...)szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na malinowy krem do rolady: 200 g malin – świeżych lub mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić) 400 g słodkiej śmietany 30% lub 36% 1 fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru (można dać ciut więcej) Przygotowanie: Przygotowujemy dużą blaszkę
Słodkie okruszkiDziś jest malinowy dzień! Na śniadanie - kanapki z twarogiem i rozgniecionymi owocami, a drugie śniadanie było kontynuacją wczorajszej myśli koktajlowej :) Very raspberry coctail Składniki: ok. 200g malin ok. pól szklanki mleka Koktajl malinowy - sposób przygotowania: Zmiksuj wszystko za pomocą blendera :) Słodzisz? Ten koktajl ma dość kwaśny smak - jeżeli uznasz, że Tobie ta kwaskowatość nie odpowiada - dodaj do koktajlu pół dojrzałego(...)banana lub łyżeczkę miodu . Co dobrego w malinach? Maliny są dobrym źródłem witaminy C, B3 oraz kwasu foliowego, potasu, cynku i manganu . Mają działanie wspomagające oczyszczanie przewodu pokarmowego. Każda babcia Wam powie, że mają również działanie przeciwgorączkowe i wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Dla przypomnienia!!! Pij koktajl od razu po zmiksowaniu, żeby witamina C nie zdążyła się utlenić :) Ważne
Gary Bez dnadłuższej przerwie zapraszam na pyszne ciacho :) Nazwałam to ciasto sernikobrownie, chociaż nie do końca jest do brownie, a raczej ciasto czekoladowe z serem i malinami. Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to zawsze świetny i pyszny pomysł, a maliny dodają smaku i dodatkowo sprawiają, że ciasto wspaniale prezentuje się na talerzu. Można(...)roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego Warstwa serowo - owocowa: 200 g półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 żółtko 3 łyżki ksylitolu szczypta mielonej wanilii 500 g malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych składników
Healthy food explorerJeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może się Wam wydawać, że brownie z wierzchu jest lekko niedopieczone, ale takie powinno być). Jak dla mnie - maliny i czekolada to idealne połączenie smaków. Poniższe brownie jest łatwe do przygotowania(...)czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 kostki masła (100 g) 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (około 110 g) 200 g malin (mrożonych NIE trzeba odmrażać!) W małym garnku rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Całość dokładnie ze sobą połączyć i lekko przestudzić. Jajka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Następnie
Ugotowaćdnia w sklepie kupiłam kolejną paczkę. Część z nich została wykorzystana do dzisiejszego przepisu. I nie ma co ukrywać – te muffinki pachną już świętami. Chciałam także, aby mrożone maliny były w nich wspomnieniem słodkiego lata! Całość wyszła pysznie! Składniki na 12 sztuk 2 jajka 200 g gorzkiej czekolady 5-6 pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem(...)masła 150 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g brązowego cukru (nada karmelowego smaku 250 g mąki tortowej 1 szklanka mrożonych malin do dekoracji – czekolada, płatki suszonej róży, żurawina Wykonanie W rondelku o grubym dnie rozpuść połamaną na kawałki czekoladę (150g) z masłem. Lekko przestudź. Następnie dodaj mleko, wbij jajka i za pomocą miotełki wymieszaj na jednolitą
Raj dla PodniebieniaCzekolada jest dobra na wszystko, też tak uważacie? Zawsze poprawi nastrój i doda pozytywnej energii, no i oczywiście przepysznie smakuje. Dziś na blogu czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami, czyli deser, który ma swój rodowód we Włoszech. Przypomina nieco naszą rodzimą galaretkę, z taką różnicą że panna cotta jest przygotowana na bazie śmietanki. Tym razem deser zrobiłam w dwóch smakach(...)śmietankowym z aromatem rozmarynu. To zioło idealnie się komponuje ze smakiem czekolady. Deser wieńczą czerwone malinki, które możecie też zastąpić Waszymi ulubionymi owocami. Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki Masa czekoladowa: 150 ml mleka 150 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki żelatyny Masa rozmarynowa
Kulinarne przygody Gatity