Kochani zapraszam na bardzo lekki deser...Pianka jest bardzo delikatna, leciutka i bardzo puszysta.. Składniki: 4 białka 1 łyżka żelatyny 0,5 szklanki soku z malin 1 opak ŚmietanFixu Maliny swieże lub konfitura Białka ubiajmy na sztywna pianę dodajemy stopniowo sok z malin i miksujemy jeszcze około 3 min. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i miksujemy(...)najwyższych obrotach, na koniec dodajemy ŚmietanFix.. Opcjonalnie mozemy na dodac maliny lub konfiture z malin..przekladamy w szklanki dekoracyjne lub kieliszki i pozostawiamy na noc w lodówce ale wystarczą 2 godz
NaKońcuJęzykasama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)samym czasie to bezę na jedno ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników. Galaretka z malinami: 2 galaretki malinowe 500 g malin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia
Made By Mom And SonCzas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek(...)malin ok. 30 dag cukru Wykonanie: Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy
W kuchennym oknie EwyPrzyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy(...)Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na ciasto ukradłam mojej cioci. Tak strasznie mi zasmakował, że od razu postanowiłam zrobić go w domu. Najbardziej w tym cieście urzeka galaretka z malinami. Oczywiście proszę się nie krzywić, że kto to ma o tej porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną(...)moimi przyjaciółmi. Składniki: ciasto: 6 żółtek 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa malinowa: 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin masa śmietankowa: 2 opakowania serka Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieAlina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł śmierć. Jaką cenę ja jestem w stanie ponieść w imię miłości? A TY? Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie(...)kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się ORANGE CURD . Postawiłam tym razem jednak na maliny, których mam naprawdę od zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek
W kuchni Karmel-itkishake bananowy , jednak moje bananki były wyjątkowo słodkie i bałam się, iż shake wyjdzie zbyt mdły . Potrzebowałam kontrastowego smaku, czegoś kwaskowego co zbilansowania smaku i nagle ... (zapaliła się żaróweczka ) - MALINY :) Był to strzał w dziesiątkę :) *** Mix owocowy *** ( składniki na 5 dużych porcji ok.200 ml ) 7 mniejszych dojrzałych bananów 450 g gęstego jogurtu naturalnego 400g świeżych malin 1. Banany(...)jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej , gładkiej masy . Wlewamy masę do szklanek 2.Miksujemy maliny i wlewamy na banany ( najlepiej wykładać maliny łyżką , gdyż są cięższe od bananów i mogą się zbytnio zatopić ) 3. Podajemy w dowolny sposób z owocowymi dekoracjami . Banany mogą wydawać się zbyt słodkie a maliny zbyt kwaśne optymalnym rozwiązaniem jest zmieszać sobie te dwa smaki w kubeczku
ciemna strona patelniMaliny, maliny, maliny.......... Dzisiaj zapraszam Was na coś bardzo prostego i pysznego, o czym myśli się całą dłuuuugą jesień i zimę, bynajmniej ja myślę ;-) RASPBERRY SHEIKH pudełeczko świeżutkich malin kubek jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 300ml) 2 gałki lodów różanych (np. Grycan) , mogą być ewentualnie waniliowe 10 listków świeżej mięty ewent. łyżka syropu różanego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy(...)dość długo żeby pestki się zmiksowały. Dodatek mięty idealnie podkreśli smak malin i dzięki temu napój będzie bardziej orzeźwiający ;-) i przepyszny ;-))) teraz już tylko zostało rozkoszować się smakiem ;-))) Trzymajcie się cieplutko i Smacznego
SMYKWKUCHNISerniczek na zimno podany inaczej. Przecież nie musimy podawać sernika w tortownicy. Czym zdobiłam? Tym co miałam pod ręką. Mięta z balkonu, maliny z lodówki, 2 łyżki cukru i gorzkie kakao, prawda, że mało wymagające? A jakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt: Spód(...)cytryny 100 g jogurtu naturalnego cukier trzcinowy Skworcu do smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 2 duże garście świeżych malin 50 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao gorzkiego kilkanaście listków mięty Wykonanie: Ciastka razem z masą zmiksowałam na mokry piasek. Na desce ułożyłam obręcze do potraw , do których
Blondynka GotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski
Ala piecze i gotujeJogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i malinami na wierzchu to pyszny domowy wypiek, który robi się szybko i równie szybko znika ze stołu. Wychodzi bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne! Jeśli zrobicie wszystko wg przepisu, na pewno pięknie wam wyrośnie i nie będzie zakalca. Ciasto na jogurcie z budyniem i owocami świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na niedzielny deser(...)naturalnego (najlepiej gęsty) płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody Budyń: 0,5 l mleka opakowanie budyniu (około 60 g) 2 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g malin lub innych owoców (borówki, śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarnerobiłam soki z malin, odłożyłam kilogram owoców, by zrobić małą porcję dżemu takiego 100%😋 Robi się błyskawicznie, a smak i konsystencja to czysta poezja. Sposób przygotowania: 1 kg świeżych nieuszkodzonych malin 11-12 g pektyny sok z połowy cytryny cukier, około 0,5 kg Sposób przygotowania: 1. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu(...)się rozpadną. Dodać sok z cytryny. 2. Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do malin i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut. 4. Z podanej porcji wychodzi 6-7 małych (malutkich) słoiczków. Smacznego
Kuchnia domowa AniShare Pinterest Print Crumble z nektarynkami i malinami , podane z dodatkiem lodów waniliowych. Obłędnie pyszne! Banalnie prosty deser, który zachwyca smakiem. Zapewniam, że umili niejeden podwieczorek. Bardzo polecam! Składniki: 5 nektarynek 250 g malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 90 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: lody waniliowe Przygotowanie: Kruszonka(...)miseczki wsypać mąkę, płatki owsiane i cukier. Następnie wlać ostudzone masło i wszystko rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Nektarynki umyć, osuszyć, pokroić w ósemki i przełożyć do miseczki. Dodać maliny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie wymieszać i przełożyć do kokilek, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego
Oryginalny smakPyszne, banalnie proste i szybkie przygotowanie muffinki jogurtowe z malinami. Idealne na deser lub przekąskę. Lekkie, bez cukru, z niewielką ilością cukru. Muffinki można zrobić z innymi owocami, również z mrożonymi. Można też użyć jednego rodzaju mąki. Ja zrobiłam je z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej. Składniki (ok 12-14 sztuk): 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 szklanka mąki(...)orkiszowej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/4 szklanki oleju roślinnego ok. 300 g malin lub innych ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych) Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol
Healthy food explorerłyżki cukru 160 g ajerkoniaku (u mnie słony karmel) 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka maki pszennej 200 g miękkiego masła Frużelina malinowa: 450-500 g malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka żelatyny 1 op. galaretki malinowej cukier do smaku Dodatkowo: biała czekolada Białka ubijamy. Gdy zmienią strukturę na bardziej białą i mocno pienistą, zaczynamy dodawać(...)pozostały krem. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka lub rondla dajemy mrożone maliny oraz około 50 ml wody. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy maliny się rozpadną, tworząc mus, przecieramy je przez sito, pestki odrzucamy. Mus malinowy ponownie krótko podgrzewamy. W razie potrzeby
Smaki Na Talerzu