mnie w ekspresowym tempie. Wakacyjne ciepłe dni powoli ustępują miejsca tym chłodniejszym jesiennym , które mają swój urok. Na pożegnanie tych wakacyjnych chwil przygotowałam bezglutenowy orzechowo - czekoladowy torcik z malinami - oczywiście w wersji FIT, którego kawałek można zjeść bezkarnie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 12 porcji, tortownica o średnicy 16 cm) to: 141, 6 kcal(...)pieczenia - 4 łyżki cukru/słodzika Masa - 600 g jogurtu greckiego - 3 łyżki słodzika/cukru - 3 łyżeczki kakao - 20 g masła orzechowego Dodatkowo - tabliczka gorzkiej czekolady - ok 200 g malin świeżych Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy
Health-Fit-Lifezaskakujący 😍, smak mają. Z gorzkiej czekolady 🍫 "foremki" zostały zrobione, a do nich pierniki ❤ przyklejone. W lodówce schłodzone, następnie, musem z białej czekolady 🍫wypełnione. Pianą z soku, z świeżych malin wykończone, i jeszcze raz mocno schłodzone ⛄. Jedna babeczka, to uczta, pełna słodkości, dająca dużo radości 😃. Składniki na ok. 9 babeczek: 4-6 pierników Toruńskich Pierników „Katarzynki” lub „Serce(...)gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, masa biała: 200 g białej czekolady, 1 łyżka masła, 200 ml śmietanki 30%, piana malinowa: ok. 250 g świeżych malin, 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (na 200 ml płynu), 100 ml wody, ok. 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru (do smaku). Przygotowanie: Pierniki kruszymy, możemy pomieszać swoje ulubione, np. Katarzynki z Sercami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Moniki SmakołykiPodwieczorek DESER Z KUBECZKA - FIT Malinowy zawrót głowy ( mojego autorskiego przepisu) - około 70-80 g malin - opakowanie jogurtu greckiego 150 g - 20 g cukru lub słodzika - 4 g żelatyny - 50 ml zimnej wody Zaczynamy od przygotowania dolnej warstwy. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody i odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieje. W międzyczasie 1/3 porcji malin oczyszczamy(...)blendujemy. Następnie w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę i po lekkim schłodzeniu wlewamy do zblendowanych malin. Tak przygotowany mus wlewamy do kubeczka i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Jogurt grecki blendujemy z następną 1/3 części malin oraz cukrem/słodzikiem. Tak przygotowaną masę wlewamy na zastygły mus i ponownie wkładamy do lodówki. Pozostałą część malin
Health-Fit-Lifetermometrze dużo poniżej zera, nie są dla mnie przeszkod ą, by przygotować taki deser :) Sernik, który dziś proponuję, łączy w sobie delikatny smak kokosu z wyrazistym i kwaskowym smakiem malin. Do żelki wykorzystałam mrożone maliny ( z letnich zbiorów ) i takie też polecam, ale alternatywą dla nich może być malinowa galaretka, a tak naprawdę każda, jaką akurat macie w domu(...)kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć
Opowieści z piekarnikaDeser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam malinową galaretkę... I tak oto powstały mocno malinowe, orzeźwiające mini serniczki. Szybkie w wykonaniu i dziecinnie proste :). Deser w sam raz na upalne dni, które podobno się zbliżają ;). Przygotowałam je w silikonowych foremkach(...)też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej wielkości ): 400 g serka homogenizowanego naturalnego * 1 galaretka malinowa 250 g malin około 4 łyżki cukru pudru, lub więcej ( do smaku ) Wykonanie: Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml ( 1 szklanka ) gorącej wody, wystudzić. Maliny rozgnieść widelcem, następnie przetrzeć przez gęste sitko w celu
Opowieści z piekarnikaSłodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku(...)cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% do dekoracji: maliny, jeżyny, mięta Białka wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet
wesoła kuchniaInspiracją do przygotowania tego torciku była "Malinowa niespodzianka" (http://www.mysweetworld.pl). Uwielbiam maliny, a ukryte w pysznym kremie z bitej śmietany i serków homogenizowanych wszystkich zaskakują. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 50 g mąki pszennej 50 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 30% 400 g serków homogenizowanych waniliowych 2-3 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru(...)Dodatkowo: maliny galaretka malinowa Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy maliny. Galaretkę z malinami wlewamy do miseczki (wyłożonej folią spożywczą) mniejszej od tortownicy, aby później można było wokół galaretki nałożyć krem. Galaretkę umieszczamy w lodówce. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy mąki
Pyszności Słodkościjest ich za wiele, ale zrobiłam kilkanaście słoiczków soczku, konfitur, jedną porcję nalewki i tartę z białą czekoladą, bez której nie wybrażam sobie sezonu malinowego :). Tarta z malinami i białą czekoladą Spód 250 g mąki 150 g zimnego masła 2 łyżki ciemnego cukru ( dałam zwykły ) 2-3 łyżki zimnej wody. Wszystko zagnieść, schłodzić i upiec do lekkiego zbrązowienia. Nadzienie(...)tabliczki białej czekolady sporo świeżych malin Czekoladę połamać na małe kawałki, wyłożyć na podpieczony spód i przykryć warstwą malin. Kruszonka 100 g masła 100 g mąki wymieszanej z płatkami błyskawicznymi w proporcji pół na pół 100 g cukru Wszystkie składniki połączyć ze sobą i pokruszyć na wierzch tarty. Upiec na złoty kolor. Nalewka malinowa 1 kg malin 0.75 kg cukru
Pieguskowa KuchniaSkładniki : 1 kg malin 1 kg cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania : M aliny opłucz, osącz na sitku. Wodę zagotuj z cukrem, zdejmij z ognia. Do gorącego syropu wsyp owoce, gdy wszystkie się zanurzą , odstaw na 2-3 godziny pod przykryciem. Następnie doprowadź owoce wolno, na niezbyt dużym ogniu do zagotowania, zdejmij z ognia, wystudź. Czynność tę powtórz(...)ożesz do konfitury, przed ostatnim gotowaniem dodać pół łyżeczki mielonego imbiru. Imbir ma właściwości przeciwbakteryjne. J eżeli nie chcesz, aby w Twojej konfiturze były pestki z malin, możesz przetrzeć konfiturę przez gęste sitko. O woce miękkie takie jak maliny najlepiej jest płukać w następujący sposób : Wysypujemy niedużą ilość malin na sitko i zanurzamy je kilka razy w wodzie
Przepisy i porady kulinarneWczoraj przygtowałam taki owocowy obiad. Rurki czyli penne, do tego przepyszny, owocowy i zimny sos ze zmiksowanych malin i borówek amerykańskich, które akurat miałam zamrożone. Całość posypałam wiórkami kokosowymi i powstało bardzo letnie, kolorowe i mocno owocowe danie obiadowe, nie tylko dla dorosłych, bo jestem przekonana, że dzieci pokochają takie obiady zwłaszcza latem. Warto mrozić owoce, bo w każdej chwili(...)możemy je wykorzystać do nowych dań. Jak tylko spojrzę na zdjęcia, czuję zapach malin, czy Wy też tak macie? Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich / 2 porcje Składniki: makaron rurki czyli penne na 2 porcje 1/3 szklanki borówek amerykańskich plus kilka do dekoracji 1/3 szklanki malin plus kilka do dekoracji cukier do smaku 3 - 4 łyżki wody
Moja smaczna kuchniajeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy. 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 200 g malin 1/2 opakowania sera feta 6 pomidorów koktajlowych tymianek, bazylia świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie kroję(...)łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin. Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję
wesoła kuchniaGorące dni przed nami, a ja mam dla Was coś dla ochłody. Lodowy torcik malinowy. Bardzo smaczny i bez dodatkowych ulepszaczy. Maliny można zastąpić truskawkami. Zanim przystąpicie do degustacji torcika należy go wcześniej wyjąć z lodówki na jakieś 15 minut. Łatwiej się kroi. Można podać dodatkowo z bitą śmietaną. Składniki: 8 okrągłych biszkoptów 600 g śmietany kremówki 36% 2 szklanki(...)malin 1 szklanka cukru (lub według własnego smaku) maliny do dekoracji Śmietanę ubić na sztywno. Maliny umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać przez sito. Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie wyłożyć biszkopty. Wlać masę a na wierzchu
O kuchni z uczuciemuwaga cytuję „niebo ze mną płacze, bo cię nie zobaczę” . Bez komentarza. W każdym bądź razie, na kiepską pogodę i chandrę najlepsza jest czekolada, a czekolada i maliny to już w ogóle. Moi domownicy są tak przygnębieni pogodą, że nie dali jej nawet szansy dobrze ostygnąć Składniki na okrągłą formę średnicy 26 cm: spód: 200 g mąki pszennej(...)cukru (pudru najlepiej) 100 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat. Dodaj zimny olej kokosowy. Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto
greenscarfWaszego ulubionego mleka, z krowim mlekiem włącznie A dodatki do naszego puddingu, koktajlu, deserku…. pełna dowolność, czyli to, co akurat macie pod ręką. U nas były brzoskwinie, borówki, maliny i porzeczki. Możecie owocki zblendować razem, albo pobawić się i blendować je kolorami a następnie układać warstwowo na chia. Możecie część owoców zblendować jak u nas – maliny i porzeczki(...)/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/koktajl-chia1.jpg","recipeIngredient":["250 ml mleka\r","3 \u0142y\u017cki nasion chia\r","300 g dowolnych owoc\u00f3w"],"name":"Koktajl- pudding fit z chia, porzeczkami, malinami, brzoskwini\u0105 i bor\u00f3wkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Mleko mieszamy z chia i odstawiamy do lod\u00f3wki na tyle, ile mamy czasu.\r","Najlepiej
Mieszam w Garnkuzaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki 2 banany Patyczki do szaszłyków 100 g malin 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki wody Przygotowanie Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Nabijamy plastry na patyczki do szaszłyków. Pieczemy(...)papierze do pieczenia przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. 2 łyżki wody, cukier oraz maliny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się „rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się
Programista w kuchni