Sezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz z malin. Tak w skrócie określiłabym ten przepis. Stwierdzenie, że wypiek ten jest banalny jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam(...)macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski lub tłusty ser dobrej jakości. Zapraszam na tartaletki z domowym twarogiem i malinami. Zachęcam również do dodawania własnych zdjęć za pomocą przycisku Cook'd umieszczonego pod przepisem!Składniki:300 g mąki (można użyć 150 pszennej i 150 kukurydzianej)200 g masła2 żółtka100 g cukru
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową masą, również z dodatkiem masła.Biszkopt jest bardziej mięsisty i w strukturze przypomina bardzo lekką wersję brownie (albo cięższą wersję biszkoptu rzucanego) mimo to, jest puszysty, ładnie rośnie i nie opada.Masa maślana- jedna(...)masło- 85 g* jajka- 6 szt.* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczkiMasa czekoladowo-maślana:* czekolada mleczna- 200 g* masło- 150 g* kremówka- 100 g* kakao- 2 łyżkiDodatkowo:* maliny- 400 gBiszkopt:Piekarnik nastawić na 170 stopni.W małym rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą, białą masę.Do masy
Kraina Miodem PłynącaBabeczki z kremem malinowym Sezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin - w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem(...)malinowy: 500 g serka mascarpone 0,5 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) + maliny i listki mięty do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki
CiastkozercyKiedy w ogrodzie dojrzewają maliny, moja żona robi się nudna ,ponieważ jadłaby tę zupę codziennie. W tym roku malin jest dużo i niestety już się uzależniła, ale do Klubu AA jeszcze się nie nadaje. Ja, tę zupę traktuję jako doskonały deser ,ale polecam na garden party ,tylko dla dorosłych w kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak(...)aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytrynowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając
Kulinarny karnet Christopherapierwszego kęsa. Delektowałam się, smakowałam i nie mogłam przestać ... Moje ULUBIONE, lepszych nie jadłam. Składniki: ( na 8-10 szt. ) * 150 g serka Almette Fruit z jagodą i maliną * 100 g białej czekolady * 1/2 szklanki mleka w proszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji(...)talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby trochę ostygła, lecz nie zastygła ponownie. Serek Almete łączymy z mlekiem w proszku oraz czekoladą - miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy maliny - łączymy składniki. Miskę
kolorowotorcikowoKochani zapraszam na bardzo lekki deser...Pianka jest bardzo delikatna, leciutka i bardzo puszysta.. Składniki: 4 białka 1 łyżka żelatyny 0,5 szklanki soku z malin 1 opak ŚmietanFixu Maliny swieże lub konfitura Białka ubiajmy na sztywna pianę dodajemy stopniowo sok z malin i miksujemy jeszcze około 3 min. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i miksujemy(...)najwyższych obrotach, na koniec dodajemy ŚmietanFix.. Opcjonalnie mozemy na dodac maliny lub konfiture z malin..przekladamy w szklanki dekoracyjne lub kieliszki i pozostawiamy na noc w lodówce ale wystarczą 2 godz
NaKońcuJęzykasama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)samym czasie to bezę na jedno ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników. Galaretka z malinami: 2 galaretki malinowe 500 g malin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia
Made By Mom And SonCzas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek(...)malin ok. 30 dag cukru Wykonanie: Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy
W kuchennym oknie EwyPrzyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy(...)Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na ciasto ukradłam mojej cioci. Tak strasznie mi zasmakował, że od razu postanowiłam zrobić go w domu. Najbardziej w tym cieście urzeka galaretka z malinami. Oczywiście proszę się nie krzywić, że kto to ma o tej porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną(...)moimi przyjaciółmi. Składniki: ciasto: 6 żółtek 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa malinowa: 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin masa śmietankowa: 2 opakowania serka Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieAlina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł śmierć. Jaką cenę ja jestem w stanie ponieść w imię miłości? A TY? Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie(...)kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się ORANGE CURD . Postawiłam tym razem jednak na maliny, których mam naprawdę od zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek
W kuchni Karmel-itkishake bananowy , jednak moje bananki były wyjątkowo słodkie i bałam się, iż shake wyjdzie zbyt mdły . Potrzebowałam kontrastowego smaku, czegoś kwaskowego co zbilansowania smaku i nagle ... (zapaliła się żaróweczka ) - MALINY :) Był to strzał w dziesiątkę :) *** Mix owocowy *** ( składniki na 5 dużych porcji ok.200 ml ) 7 mniejszych dojrzałych bananów 450 g gęstego jogurtu naturalnego 400g świeżych malin 1. Banany(...)jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej , gładkiej masy . Wlewamy masę do szklanek 2.Miksujemy maliny i wlewamy na banany ( najlepiej wykładać maliny łyżką , gdyż są cięższe od bananów i mogą się zbytnio zatopić ) 3. Podajemy w dowolny sposób z owocowymi dekoracjami . Banany mogą wydawać się zbyt słodkie a maliny zbyt kwaśne optymalnym rozwiązaniem jest zmieszać sobie te dwa smaki w kubeczku
ciemna strona patelniMaliny, maliny, maliny.......... Dzisiaj zapraszam Was na coś bardzo prostego i pysznego, o czym myśli się całą dłuuuugą jesień i zimę, bynajmniej ja myślę ;-) RASPBERRY SHEIKH pudełeczko świeżutkich malin kubek jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 300ml) 2 gałki lodów różanych (np. Grycan) , mogą być ewentualnie waniliowe 10 listków świeżej mięty ewent. łyżka syropu różanego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy(...)dość długo żeby pestki się zmiksowały. Dodatek mięty idealnie podkreśli smak malin i dzięki temu napój będzie bardziej orzeźwiający ;-) i przepyszny ;-))) teraz już tylko zostało rozkoszować się smakiem ;-))) Trzymajcie się cieplutko i Smacznego
SMYKWKUCHNISerniczek na zimno podany inaczej. Przecież nie musimy podawać sernika w tortownicy. Czym zdobiłam? Tym co miałam pod ręką. Mięta z balkonu, maliny z lodówki, 2 łyżki cukru i gorzkie kakao, prawda, że mało wymagające? A jakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt: Spód(...)cytryny 100 g jogurtu naturalnego cukier trzcinowy Skworcu do smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 2 duże garście świeżych malin 50 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao gorzkiego kilkanaście listków mięty Wykonanie: Ciastka razem z masą zmiksowałam na mokry piasek. Na desce ułożyłam obręcze do potraw , do których
Blondynka GotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski
Ala piecze i gotuje