zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy(...)użyłam zwykłego twarogu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże owoce – u mnie maliny Jak zrobić drożdżówki z serem i malinami? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki
CiastkozercyBardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)mnie z prawdziwą wanilią 2 opakowania – 2 x 40 g budyniu waniliowego bez cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce
Zasmakuj KuchniWiem wiem.... kwiecień to nie sezon na maliny. Ale musiałam - tak pięknie wyglądały i smakują też dobrze ;) Dziś na śniadanie polecam pyszną jaglankę ze słodkimi malinami i chrupiącymi płatkami migdałów. Składniki: 4 łyżki płatków jaglanych, 1/2 szklanki mleka, łyżka wiórków kokosowych, łyżka miodu, kilka malin, płatki migdałów do posypania. Przygotowanie: Płatki zalewamy mlekiem wraz z wiórkami i miodem. Gotujemy(...)małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut, aż zacznie gęstnieć. Wykładamy do miseczki, dekorujemy malinami oraz płatkami migdałów
Lena GotujeDzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła(...)żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie wszystko krótko zagniatamy i owijamy
Oryginalny smakMalinowa chmurka - ciasto ostatnio bardzo popularne na blogach więc i ja się skusiłam i upiekłam. Ciasto bardzo smaczne,maliny przełamują słodycz śmietanki i ta migdałowa beza na wierzchu. Po prostu poezja. Kto jeszcze nie próbował tego zachęcam,upieczcie to ciasto na Święta. ciasto: 3 żółtka 30 g cukru 150 g mąki tortowej (ja dałam 100 g mąki(...)piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. galaretka: 600 g malin mrożonych 3 malinowe galaretki 3,5 szkl. gorącej wody Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją
Kolorowa kuchnia Elkistopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka soku z cytryny. Żelatynę zalać wodą(...)dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny i gęsty. Maliny poukładamy bezpośrednio na krem Krem do małego biszkoptu z napojem słodowy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka soku z cytryny. Żelatynę zalać wodą(...)dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien być stabilny i gęsty. Maliny poukładamy bezpośrednio na krem Krem do małego biszkoptu z napojem słodowy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpysznego do tego wina. Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam genialne muffiny z malinami inspirowane ukochanym sernikobrownie. Niesamowicie delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera. Taki prawdziwy czekoladowy obłęd! Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA SEROWA: * ser biały 3xmielony – 100 g * cukier – 2 łyżki * białko – 1 szt * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka + maliny i kawałki czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku roztapiamy masło dodajemy kakao, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy powidła lub dżem, cukier, jajko oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy. Ser biały mieszamy z mąka ziemniaczaną
Ostra na SłodkoCzyż jest coś wspanialszego niż połączenie białej czekolady i malin ? Słodkość czekolady i uderzający malinowy aromat skusi niejednego amatora tych słodkości. A sernik jest pysznie kremowy, pachnący i wspaniały. Zresztą nie piszę więcej, spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: spód: 15 dag mąki ( 1 szklanka) 12 dag masła 1/4 szkl cukru 1 żółtko ciasto: 700 g twarogu ( 3-krotnie mielonego lub z wiaderka(...)śmietany 36 % 100 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja 1 szklanka malin Wszystkie składniki na spód zagnieść , schłodzić w lodówce ok pół godz, następnie wyłożyć na dno tortownicy i podpiec w piekarniku na złoty kolor ( ok 10-15 min w 180 st C). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Z Marcepanemalbo po, proszę bardzo. Szybkie wykonanie takiego smakowego kefiru skłania mnie do robienia go częściej niż raz czy dwa razy w tygodniu. Taki okres, że do kefiru malinowego wykorzystałam maliny mrożone. Ale w sezonie koniecznie świeże! Moje maliny mrożone są nieco cierpkie, lekko kwaśne, dlatego wyjątkowo dodałam do gotowego kefiru miód, zwykle nie dosładzam takich napojów, bo owoce same(...)kefir malinowy, taki domowy, na szybko, na raz, na drugie śniadanie, do śniadania czy w ciągu dnia, w kilka chwil. Pyszny! Składniki: 350 g kefiru 145 g mrożonych malin, w sezonie świeże łyżeczka miodu lub wedle uznania Przygotowanie: W blenderze miksuję kefir z malinami i miodem. W razie potrzeby dosładzam, ale tu naprawdę nie potrzeba. Można także z niego zrezygnować
Zasmakuj KuchniEkspresowe babeczki z malinami w sam raz dla niezapowiedzianych gości. Tylko 25 min z piekarniku, a przygotowanie to jakieś maks 10 min;) Muffinki z malinami 2017-03-02 15:39:22 Write a review Save Recipe Print Ingredients 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 kostki margaryny garść(...)malin ( mogą być mrożone) Instructions Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do miski. W rondlu rozpuszczamy margarynę. Do ciepłej margaryny dodajemy zimne mleko. Do czystej miski wbijamy jajko, dodajemy płyn z rondla i lekko roztrzepujemy w nim jajko. Płynną masę stopniowo dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy do foremek, do każdej dodajemy po kilka sztuk
Rusty ForkSkładniki na krem: 300ml śmietanki kremówki 30/36% skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka cukru pudru 200g świeżych malin Dodatkowo: 300g świeżych malin na wierzch bezy Wykonanie: Beza: wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej przygotowujemy 2 blaszki, na których układamy papier do pieczenia( można blaszki wcześniej posmarować masłem i dopiero nałożyć papier, chodzi(...)wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie dodajemy startą skórkę z cytryny oraz maliny które lekko rozgniatamy widelcem, całość mieszamy Wykonanie całości: na talerz/paterę dajemy większą bezę, na nią wykładamy połowę śmietanowego kremu, posypujemy garścią mali i przykrywamy drugą mniejszą bezą na którą wykładamy
Słodkie zapomnienieszczęśliwa... Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie. Jeśli nie posiadacie tylu form, upieczcie(...)Śmietanę i mascarpone włożyć do miski, dodać kawę, cukier puder i zmiksować na stabilny krem (posmakujcie czy nie trzeba dodać więcej kawy lub cukru) Krem waniliowy z malinami 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 200 g malin(mogą być zamrożone) 2 łyżki cukru pudru ( do smaku) Wszystkie składniki zmiksować na stabilny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjogurtu naturalnego 200 ml mleka 150 ml śmietany 30% 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Na polewę malinową: 280 g mrożonych malin 100 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant Na masę twarogową: 250 g twarogu półtłustego 50 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 180 g jogurtu naturalnego WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać(...)minut. Masa twarogowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, jogurt naturalny i zagnieść widelcem, po czym wymieszać. Polewa malinowa: Na niewielką patelnię lub do rondelka przełożyć połowę malin (maliny wcześniej odmrozić), dodać cukier trzcinowy i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Gdy całość już lekko zgęstnieje, to wyłączyć palnik, dodać pozostałe maliny i wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię teflonową
Passions hobbies lifejaśniejszej strony Listopada polecam jeszcze jakiś miły koc, dobrą książkę i szklankę albo kubek pysznej herbaty! Na przykład tej z imbirem, goździkami, bardzo jesiennym jabłkiem i lekko letnimi malinami i jeżynami (zachomikowanymi w zamrażarce na potrzeby właśnie takich umilaczy ;)). Rozgrzewa i rozlewa po wnętrzu miodową falę miłostek szeleszczących złotymi liśćmi. I pewnie, że można na taką herbatę sobie gdzieś wyjść(...)herbaciarni, czy innego miłego miejsca ale można też rozkoszować się taką pysznością w zaciszu swoich czterech kątów :) Rozgośćcie się, właśnie nalewam! Herbata z jabłkiem, malinami i imbirem na 1 szklankę Potrzebujesz: 1 torebkę dobrej jakości czarnej herbaty 5 plasterków świeżego imbiru 1/4 małego jabłka 4 goździki 5-6 mrożonych malin/ jeżyn wrzątek miód do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Do szklanki
Kuchnia w Słońcu Skąpana