przepis na ekspresowe lody malinowe Wam się spodoba. Lody przygotowałam z dodatkiem likieru truskawkowego Dalkowski . Jeżeli wolicie chcecie przygotować lody bez alkoholu, dodajcie trochę słodkiej śmietanki i zmiksujcie maliny. Składniki: 250 g mrożonych malin 100 ml likieru truskawkowego Dalkowski biszkopty - do dekoracji bazylia - do dekoracji Wykonanie: Jeśli używacie świeżych malin ( a takowe teraz najlepsze ), dzień wcześniej wstawcie je do zamrażarki(...)Zmrożone maliny umieścić w wysokim pojemniku , dolać likier truskawkowy i zmiksować na gładką masę. Do miksowania użyć należy mocnego blendera, najlepiej takiego z funkcją kruszenia lodu. Po zmiksowaniu lody są już gotowe. Jeśli jednak wolicie bardziej stałą konsystencję, przelejcie masę do plastikowego pojemnika/pudełka i wstawcie na 2-3 godziny do zamrażarki. Gotowe lody podawajcie w pucharkach, ozdobione biszkoptem
kolorowotorcikowosera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany. Ciasto można przygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)konieczne. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i delikatnie wmieszać ubite białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra
https:KKuchniaMniamSernik na zimno z białą czekoladą i malinami to proste ciasto bez pieczenia. Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie w nim kontrastuje z kwaskowatością malin. Robi się go prosto, a największą wadą (tak jak i innych serników na zimno) jest to, że nie można go jeść od razu, tylko musi stężeć w lodówce(...)lubicie mało słodkie wystarczy 300 g) 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii) 250 g świeżych malin mięta do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żelatynę wsypujemy do małej miseczki i dodajemy ok. 3 łyżki wody. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia
Poezja smakuSkładniki: CIASTO: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 kostka zimnego masła 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia MASA MALINOWA: 500-600g malin 1 opakowanie budyniu waniliowego szklanka wody PIANKA KAKAOWA: 4 białka 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 2 łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy(...)mokrą niż standardowe kruche ciasto. Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180*C maliny myjemy, zalewamy połową wody, w pozostałej rozpuszczamy budyń, wszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao rozpuszczamy w wodzie, stopniowo dolewamy do powstałej
Luźna Kuchniapostanowiłam ozdobić tort dla mojej córci Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia żółty barwnik spożywczy mała(...)szczypta soli Krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 g malin Dekoracja: masa cukrowa barwniki spożywcze Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, żółty barwnik spożywczy, szczyptę soli, proszek
Oryginalny smakkilka kropel olejku waniliowego - 157 g cukru pudru spód : - 230 g herbatników maślanych - 50 g roztopionego masła Mus malinowy : - 500 ml śmietanki 30% - 2 galaretki malinowe - 500 g malin mrożonych - cukier do smaku dodatkowo : - 120 g malin świeżych do ozdoby - listki mięty do ozdoby Sposób wykonania : Zmielić herbatniki w mikserze ,roztopić masło ,połączyć te składniki ,konsystencja będzie jak suchy(...)minut. Po tym czasie wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzony wstawić do lodówki . Zabieramy się za mus malinowy , dwie galaretki rozrobić w 200 ml wrzątku ,wystudzić ,lekko rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko ,połączyć z zimną galaretką ,w razie potrzeby dosłodzić (ja dosłodziłam poł szklanki cukru), jak mus będzie już prawie zastygnięty ubić śmietanę na sztywno
Wypieki ReneBrownie wychodzi boskie! Ale nie ma się co dziwić; w końcu to niemal sama czekolada z jajkami. Ciężkie, klejące i intensywne, zadowoli każdego czekoholika. Do tego soczyste, słodko-kwaśne maliny, orzeźwiająca nuta limonki i pieprz, pozostawiający przyjemny, ostry smak na języku. Zielony pieprz jest dużo łagodniejszy niż czarny; naprawdę świetnie tutaj pasuje. Jeśli jednak boicie się lub nie lubicie takich(...)połączeń, śmiało możecie z niego zrezygnować. To brownie i tak zwali Was z nóg! Brownie z malinami i zielonym pieprzem Składniki: (na formę 20x20 cm) 230 g ciemnej czekolady (72%) 165 g masła 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru 1 łyżka kakao 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 2 limonek dodatkowo: 220 g malin 1/2 łyżki zielonego pieprzu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaka mała modyfikacja przepisu na Muffinki z bananami . Tym razem padło na mrożone maliny. Oddaje po raz kolejny ukłon autorce bloga GRUNT TO PRZEPIS ! kolejne muffinki które są ekstra. Chyba wpadłam w nałóg pieczenia muffinek z racji tego że robi się je ekspresowo. Składniki (12 muffinek) 1 i 3/4 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1/2 szkl cukru (można dodać więcej bo maliny są lekko kwaśne) 2 jajka całe 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże garści mrożonych malin- nie musimy rozmrażać (mogą być też świeże) płatki migdałowe do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche
Piekielna Kuchnia PatiPieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca(...)różowe kuleczki przypominają o tym, że moja mama to też delikatna kobieta… SPÓD: 100 g herbatników maślanych 1 łyżka kakao 50 g masła KREM MALINOWY: 400 g malin 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody SERNIK CZEKOLADOWY: 500 g twarogu zmielonego 2 jajka 1/3 szklanki cukru 150 g czekolady białej szczypta soli MUS CZEKOLADOWY
https:KKuchniaMniamsmaczek, bo owsiankę zrobiłam przede wszystkim dla córci). Ilość cukru zależy od naszych preferencji i od słodkości owoców. Ja jeszcze używam mrożone, bo póki co nie ma świeżych polskich malin. Mrożone są raczej kwaśne. Nie mogę się więc doczekać świeżych swojskich malin - planuję kupić sadzonkę i posadzić na balkonie. Jest u mnie bardzo słonecznie, myślę, że jesienna odmiana świetnie się(...)posadzę drugi krzew. :) Mam też truskawki, mam nadzieję, że tego roku będą bardziej urodzajne. Kocham wiosnę i lato. :D Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 2-3 łyżeczki cukru lub miodu 1-2 łyżeczki wody 4 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Maliny wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i zalej wodą. Jeśli masz miód, lepiej dodaj
Anioszek w kuchnimasła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną na poncz, obrane ze skórki migdały do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według(...)czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą z sokiem z cytryny (jeśli mazurka nie będą
Ciastkozercycukru, najlepiej drobnego do wypieków, ale nie musi być 20 g kakao ciemnego 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej startej lub rozdrobnionej w malakserze Masa: 200 g malin mrożonych 150 ml wody 200 ml śmietanki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Cukier możesz rozdrobnić w młynku do kawy lub minimalkserze(...)przekładaniem do następnego dnia. Gdy częściowo się już przestudzi, zetnij wierzch na ok 0,5cm, nie musi być równo. Jeśli biszkopt lekko się przypalił przy pieczeniu, najpierw zdrap spaleniznę. Maliny wrzuć do garnka i wlej ok 50 ml wody oraz cukier. Zagotuj na małym ogniu. Gotuj kilka minut, często mieszając, do rozpadnięcia części owoców. Parę łyżek soku odlej
Anioszek w kuchniNajlepszy sernik jaki dotychczas upiekłam. Powstał bardzo spontanicznie, bo najpierw kupiłam w Kauflandzie twaróg w promocji, więc postanowiłam upiec "jakiś" sernik. Później kupiłam w Lidlu mrożone maliny w promocji, więc powstał zamysł, że będzie sernik z malinami. Zaś w trakcie przygotowywania kruchego spodu postanowiłam dodać jagody, które miałam kupione już w sezonie :-) Sernik wygląda rewelacyjnie i też tak smakuje. Idealnie(...)twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Na frużelinę malinową 500 g malin (u mnie mrożone) 200 ml wody 80 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody (do rozpuszczenia mąki) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo owoce do dekoracji (można
Passions hobbies lifemasła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki 30% KREM MALINOWY: 250 g malin 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Śmietankę kremówkę podgrzewać na palniku do momentu, aż prawie(...)się też silikonowe foremki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Krem: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Przełożyć
https:KKuchniaMniamprośbę mamy zabrałam się za opróżnianie zamrażarki z letnich zapasów owoców. Na pierwszy rzut poszły maliny, które wykorzystałam do zrobienia galaretki. Spód ciasta z amarantusa i uwaga, BATATA, warzywo, które odkąd je znam intryguje mnie swoimi walorami smakowymi. SKŁADNIKI: GALARETKA: 200g mrożonych malin szklanka wody 2 łyżki ksylitolu łyżeczka agaru SPÓD: 5 łyżek amarantusa ekspandowanego łyżeczka cynamonu banan 2 łyżki(...)płatków owsianych 70g obranego batata WYKONANIE: batata parujemy do miękkości, blendujmy z bananem płatki owsiane mielimy na mąkę wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie mieszamy- przekładamy do aluminiowej formy maliny gotujemy na niewielkim ogniu (nie dodajemy wody), dosładzamy je ksylitolem szklankę wody gotujemy, dodajemy agar, mieszamy energicznie i stale gotujemy ok 3 min gotowy agar blendujemy z malinami- masę wylewamy
healthy dreams