Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko(...)łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami
Ciastkozercygustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać
Mała CukierenkaDzisiaj tak jak wczoraj owsianka, ale dla odmiany na zimno - z migdałami, białą czekoladą i malinami. a w tle mój podkoszulek ;d Lodówkowa owsianka z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałowymi Przepis własny / 1 porcja / 4-5 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka czubata łyżka gęstego jogurtu opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko wymieszać, wstawić wieczorem(...)lodówki. maliny pasek białej czekolady - posiekanej lub startej łyżka płatków migdałowych* Rano na gotową owsiankę położyć maliny, czekoladę i migdały. Opcjonalnie wymieszać. Zajadać ;) *można podprażyć; zamienić na wiórki lub chipsy kokosowe
tost z dżememgustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać
Mała Cukierenkagustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać
Mała Cukierenkadała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin(...)cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Następnie przecieramy powstałą malinową masę przez sito. Mus bez pestek ponownie zagotowujemy i taki bardzo gorący przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkadała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin(...)cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkajakby bardziej mi się chce. Tym razem przygotowałam pojedyncze bułeczki, niemal klasyczne w wyglądzie i smaku. Tradycyjnie okrągłe, z dziurką w środku, w której kryją się najwspanialsze pyszności: rabarbar, maliny i budyń. Słodki krem z lekko kwaskowatymi owocami daje niezwykle smakowity efekt. Zamiast mąki pszennej użyłam tym razem orkiszowej, w dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć muszę(...)najlepsze są pierwszego dnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać! Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki(...)minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odstawiamy do dekoracji. Gotowy tort dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDomowa masa truflowa, świeże maliny i wafle - to po prostu musi być pyszne! :) Jakiś czas temu trafiłam tutaj na genialny przepis, który na stałe wpisał się na moją listę domowych słodkości. Jasna masa jest bardzo słodka i kremowa, ciemna za to jest wytrawna i mocno kakaowa. Dla podbicia smaku czekolady dodałam do niej odrobinę kawy. Całość ze świeżymi, lekko(...)kwaskowymi malinami stanowi wspaniały deser. Polecam! SKŁADNIKI masa z białą czekoladą 150g serka mascarpone 100g białej czekolady 3 łyżek wódki lub białego rumu 1 łyżka mleka w proszku ( opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka) masa z gorzką czekoladą 150g serka mascarpone 150g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wódki lub rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona
DefinicjaSmakuPyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)mocno schłodzonej szczypta soli 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 150 g truskawek 80 g malin Dodatkowo: cukier puder do ozdoby kilka malin kilka truskawek CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W dużym garnku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zdecydowanym ruchem dodajemy mąkę
My Culinary Artwypada mi zachwalać własnych wypieków, ale inaczej nie mogę: te ciasteczka są OBŁĘDNE:) W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, a maliny nadają im lekko kwaskowej nuty. Czego chcieć więcej? :) Składniki (na 3 blachy - 36 szt.): 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pół szklanki (250 ml) brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego (zamiast śmietankowego można(...)dać waniliowy i pominąć dodanie niżej wymienionego ekstraktu z wanilii) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli garść suszonych malin (zamiast malin można dodać suszoną żurawinę lub... M&Msy) cukier cynamonowy do obtoczenia ciastek (1/3 szklanki cukru wymieszać z jedną łyżeczką cynamonu) Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik
Domowa Cookierenka Aginaleśniki , a dziś przedstawiam pomysł na ich wykorzystanie :) Moje ulubione naleśniki są chyba własnie nadziane twarożkiem :) Do tego owoce i jestem w niebie! Najlepiej owoce letnie - tak jak tutaj - maliny! <3 Póki jeszcze są, trzeba je wykorzystać :) NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I MALINAMI przepis autorski // 1 porcja ~3 naleśniki z tego przepisu ~250g sera białego mielonego (jak na serniki(...)tabletek stevii (rozkruszyć) / 2 łyżki cukru ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ~150g malin Twarożek wymieszać ze stevią / cukrem i cukrem z wanilią. Połowę naleśnika posmarować twarożkiem, a na drugiej połowie ułożyć maliny, złożyć w trójkąt. Postępować tak do końca. Ja swoje naleśniki odsmażyłam potem jeszcze na patelni z odrobiną oleju, żeby były chrupiące <3 Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji
chili & sugarletnie owoce. Najlepsze z najlepszych! Czekam na nie cały rok! Staram się zawsze trochę zamrozić czy zrobić przetwory, aby zatrzymać choć część tego lata :) Dzisiaj zapraszam na muffinki z malinami. Pyszne w swojej prostocie, nic dodać, nic ująć. Upieczone w ramach Lubelskiego Kociołka razem z: Miętową Kuchnią - http://mientowakuchnia.blox.pl/ Edytą - http://www.pasjasmaku.com/ Wiosenką - http://eksplozjasmaku.blox.pl Martą - http://niebieskapistacja.blox.pl Karoliną(...)stokolorowkuchni.blox.pl/ Małgośką - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Dorotą - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~150g mąki pszennej (u mnie pół na pół z razową) ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę
chili & sugarlubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego została mi spora ilość przetartych malin, nie chciałam ich wyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja(...)przygotować także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut
chili & sugar