maliny - 13977 przepisów (strona:125/932)

Dżem malinowo-melonowy z miętą 191

Mój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej przetarłam przez sitko. Całość dopełnia mięta i skórka z limonki. Polecam! Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka(...)kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić

Moja Galeria Smaku
Mus malinowo-czekoladowy 161

Składniki na 2 porcje: 100 g malin 15 g cukru pudru 3 g żelatyny 20 ml wody 200 g śmietany 30 % 2 żółtka 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej/deserowej Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut. Maliny zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić np w mikrofalówce. Wymieszać z malinami. Wyłożyć na dno 2 pucharków. Odłożyć do lodówki(...)ubić w drugiej misce. Połączyć z ubitą śmietaną. Oba rodzaje czekolad rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeżeli się mocno ociepliła, przestudzić. Wymieszać z masą. Mus czekoladowy wyłożyć na maliny. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 316

lepszego niż leniwe niedzielne popołudnie zwieńczone czymś słodkim. Jesli macie wolną chwilę i ochotę na pyszny deser możecie przygotować tiramisu z sezonowymi owocami - postawiliśmy na maliny :) Na blogu pojawił się już przepis na tiramisu według Ewy Wachowicz . Dzisiejszej receptury nauczyłam się podczas pracy w jednej z krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI(...)deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru. Ubijamy mikserem do czasu, aż cukier się

W kuchni Katie
Deser malinowy 200

Dzisiaj deser z malinami. Mama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby   Przygotowanie:   Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem(...)Grenadina i nakładamy maliny. Czynność tą powtarzamy. Samą górę zdobimy maliną i listkami mięty.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 171

Lato w pełni więc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta(...)soli - zaczyn Składniki na zaczyn: - 15 g świeżych drożdży - 35 g mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: - 150 g czarnych malin - cukier Dodatkowo do posypania cukier puder oraz mleko do smarowania. Składniki na 10 bułeczek. Nasze bułeczki zaczynamy od zaczynu. Drożdże kruszymy, łączymy z mąką i cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie gorącym żeby

Kuchenne Wariacje
Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami 184

Kiedy za oknem wysokie temperatury a nas akurat najdzie ochota na coś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam(...)godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego

paapilotkaa
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 194

Uwielbiam słodkie śniadania, ale nie aż tak. Uznałam, że lepiej taki ryżyk zrobić sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku(...)krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) 800 ml mleka 1 laska wanilii 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki cukru orzechy pistacjowe (można pominąć) maliny lub inne kwaskowate owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu. Z podanej ilości mleka odlewamy

Poezja smaku
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 225

Ciastka francuskie z budyniem i malinami to pomysł na szybką i prostą przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami  lub ciastek z gruszką i twarogiem .   Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy(...)szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru cukier puder maliny do dekoracji Ciasto podzielić na 15 kwadracików. Z co drugiego kwadracika wyciąć serduszko. Następnie złożyć ciasteczka: spód w całości i na to wycięty fragment ciasta. Całość posmarować mlekiem (także wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka

Ugotować
Malinowe tarteletki 182

Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko(...)łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami

Ciastkozercy
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 276

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka
Nocna owsianka z malinami 237

Dzisiaj tak jak wczoraj owsianka, ale dla odmiany na zimno - z migdałami, białą czekoladą i malinami.  a w tle mój podkoszulek ;d   Lodówkowa owsianka z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałowymi Przepis własny  / 1 porcja /  4-5 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka czubata łyżka gęstego jogurtu opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko wymieszać, wstawić wieczorem(...)lodówki. maliny pasek białej czekolady - posiekanej lub startej łyżka płatków migdałowych* Rano na gotową owsiankę położyć maliny, czekoladę i migdały. Opcjonalnie wymieszać. Zajadać ;) *można podprażyć; zamienić na wiórki lub chipsy kokosowe

tost z dżemem
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 249

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 284

gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka
Mus z malin na zimę. 186

dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin(...)cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Następnie przecieramy powstałą malinową masę przez sito. Mus bez pestek ponownie zagotowujemy i taki bardzo gorący przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj

MamaOskarka
Dżem malinowy 160

dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potrzebujemy: 1 kg malin(...)cukru Maliny gotujemy wraz z cukrem, dopóki cukier się nie rozpuści, a także maliny nie rozpadną się w drobny mak. Wystarczy około 15 minut. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj

MamaOskarka