naleśniki , a dziś przedstawiam pomysł na ich wykorzystanie :) Moje ulubione naleśniki są chyba własnie nadziane twarożkiem :) Do tego owoce i jestem w niebie! Najlepiej owoce letnie - tak jak tutaj - maliny! <3 Póki jeszcze są, trzeba je wykorzystać :) NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I MALINAMI przepis autorski // 1 porcja ~3 naleśniki z tego przepisu ~250g sera białego mielonego (jak na serniki(...)tabletek stevii (rozkruszyć) / 2 łyżki cukru ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ~150g malin Twarożek wymieszać ze stevią / cukrem i cukrem z wanilią. Połowę naleśnika posmarować twarożkiem, a na drugiej połowie ułożyć maliny, złożyć w trójkąt. Postępować tak do końca. Ja swoje naleśniki odsmażyłam potem jeszcze na patelni z odrobiną oleju, żeby były chrupiące <3 Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji
chili & sugarletnie owoce. Najlepsze z najlepszych! Czekam na nie cały rok! Staram się zawsze trochę zamrozić czy zrobić przetwory, aby zatrzymać choć część tego lata :) Dzisiaj zapraszam na muffinki z malinami. Pyszne w swojej prostocie, nic dodać, nic ująć. Upieczone w ramach Lubelskiego Kociołka razem z: Miętową Kuchnią - http://mientowakuchnia.blox.pl/ Edytą - http://www.pasjasmaku.com/ Wiosenką - http://eksplozjasmaku.blox.pl Martą - http://niebieskapistacja.blox.pl Karoliną(...)stokolorowkuchni.blox.pl/ Małgośką - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Dorotą - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~150g mąki pszennej (u mnie pół na pół z razową) ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę
chili & sugarlubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego została mi spora ilość przetartych malin, nie chciałam ich wyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja(...)przygotować także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki) Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut
chili & sugarłyżki ciemnego kakao 16 g cukru waniliowego Krem malinowy: 500 g śmietany kremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa(...)szklanki świeżych malin Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec
Wanilia i Kardamonmocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze wcale nie takie czarne... I padło na maliny, dziko rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki: 1 jajko 50 g mąki pełnoziarnistej (dałam około(...)ciasto wyszło trochę zbyt lejące się) 90 ml mleka łyżka cukru trzcinowego (dałam zwykły) szczypta proszku do pieczenia szczypta sody szczypta soli 1/2 szklanki malin Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek. Dodajemy żółtko, wlewamy mleko i miksujemy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Na końcu dodajemy
My simple kitchenświęta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ... Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny, zyskał również dodatkową warstwę w postaci bezy. Zapraszam ... Sernik powstał na bazie twarogu półtłustego, który zmieliłam dwukrotnie. Wiele razy rozczarowałam się serami w wiaderkach, a próbowałam ich wiele. Serniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubek kwaśnej śmietany 18 % (pół szklanki) 200 gramów drobnego cukru 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią (do białek) 200 gramów (można więcej) mrożonych malin 2 tabliczki (200 gramów) czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie
Garniec Magalietylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy Wam się order, bo ja na samo wspomnienie robię(...)tortownicę o średnicy 26 cm) kruchy spód: 2 żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce. Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg) maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier(...)rabarbar, dodać cukier (ja dałam 4 łyżki) i wlać wodę. Całość gotować (bez przykrycia) przez kilka minut. Gdy rabarbar będzie miękki, to garnek zdjąć z ognia i dodać mrożone maliny. Całość przykryć pokrywką. Po kilku minutach kompot posmakować i ewentualnie dosłodzić
Ugotowaćsłodkości. Dzisiejszą propozycją jest mus z gorzkiej czekolady słodzony ksylitolem. Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 78% 300 ml śmietany 30% 2 żółtka 2 łyżki mleka 300 g malin 100 g ksylitolu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny miksujemy z ksylitolem i przelewamy do 4 miseczek (użyłam słoiczków). W misce ubijamy śmietanę na sztywną pianę, w osobnej miseczce ubijamy(...)żółtka. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy czekoladę, następnie łączymy z ubitymi żółtkami. Wszystko delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną. Mus czekoladowy przelewamy na wcześniej przygotowane maliny - słoiczki wstawiamy do lodówki na 1h przed podaniem. Mus możemy udekorować np startą czekoladą i świeżymi malinami albo mięta. Smacznego
Niezły Młynekpodwojenia objętości - u mnie zajęło to mniej więcej 60 minut. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki syropu z płatków róży, skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny(...)cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko). Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki. Smacznego
Plate of JoyPyszny. Orzeźwiający. Różany. Słodki, choć też lekko kwaskowy. Idealny. Najlepszy. Przepis pochodzi z książki "The modern pantry" Anna Hansen, można go znaleźć tu . Składniki: 1 kg malin, 450 ml syropu, sok z cytryny, 1 łyżka wody różanej Syrop: 375 ml wody, 260 g cukru, 115 g płynnej glukozy* Umieścić wszystkie składniki syropu w rondelku, doprowadzić do wrzenia(...)przez kilka tygodni. * Nie mogłam nigdzie kupić płynnej glukozy, więc kupiłam w proszku. Rozpuściłam 45 g glukozy w 70 g wody. Do przygotowanego syropu wrzucamy umyte i oczyszczone maliny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 4 minut - do czasu, aż maliny będą się rozpadać. Całość przecedzić przez drobne sitko, następnie przetrzeć maliny. Do przygotowanej masy dodać sok z cytryny
Plate of Joytylko mnie ale i mojego syna. Jedynie mój mąż na ich widok pozostaje lekko obojętny, czego nie mogę zrozumieć po dziś dzień Dzisiejsza beza jest z mocno kawowym kremem, malinami i czekoladą… gorzką miętową Jest wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy(...)miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Wlewamy ostygniętą kawę i mieszamy szpatułką do połączenia się. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Ozdabiamy malinami i gorzką czekoladą. Dodatkowo: 300 g malin 50 g gorzkiej czekolady np. miętowej The post Beza Kawowa z Malinami appeared first on Made
Made By Mom And SonKolejna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" i coś czuję, że nie ostatnia :) Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 90 ml różowego wina półsłodkiego 40 g cukru kilka kropel wody różanej 100 ml śmietany 36%, schłodzonej szczypta(...)soli 125 g malin CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodajemy kilka kropli wody różanej (niepełne pół łyżeczki), mieszamy. 2. Śmietanę wraz ze szczyptą soli
My Culinary Artsmakiem deser na bazie serka mascarpone. Po deserze z bananami, (przepis tutaj ), który oczarował nasze kubki smakowe, tym razem wersja z musem malinowym. Świetny do wykorzystania ostatnich zapasów mrożonych malin. Prosto, szybko i przepysznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 250 g serka mascarpone 250- 300 g mrożonych malin 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu Wykonanie: maliny umieścić w rondelku, zasypać(...)cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Gotować około 10 minut, by się rozpadły, także w celu odparowania nadmiaru wody. Maliny przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Mus odstawić do przestygnięcia serek mascarpone zmiksować przez kilka minut i cały czas miksując dodawać porcjami mus malinowy, aż krem wyraźnie zwiększy objetość i stanie się puszysty. Część musu przeznaczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!deser to mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto(...)połamaną na kawałki. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie wymieszać. Dodać masło i wymieszać na gładki krem, gdy się rozpuści. Odstawić krem do ostygnięcia. Warstwa malinowa: 350 g malin świeżych lub mrożonych 80 g cukru 150 ml czerwonego wina czerwonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i częścią wina. Zagotować. Dwie łyżki wina
Chocolate Muffin Blog