maliny - 13477 przepisów (strona:123/899)

MALINOWY dżem bez pestek 169

Składniki: 2 kg świeżych malin 1/2 kg cukru 10 g pektyny Wykonanie Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut Sok zlewamy a pozostalą część wykladamy na gęste sito..Dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki na sitku.Przetarte(...)maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. .Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut

w mojej kuchni
Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i malinami 340

cukru 50 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżki ciepłej wody Masa:   0,5 l śmietany 36 % 50 g cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 350 g malin 5 łyżek gorącej wody + łyżka cukru pudru   Przygotowanie:   Mąkę pszenna i ziemniaczaną mieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo(...)odwrócić na drugą stronę. Mama zawsze każe mi wcześniej obciąć i wyrównać boki ciasta. Zdjąć papier i zwinąć roladę za pomocą ścierki. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. 150 g malin zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Połowę rozpuszczonej żelatyny dodać do musu malinowego i wymieszać. Śmietanę 36 % ubić z cukrem pudrem, dodać pozostałą część żelatyny i wymieszać

Lili w kuchni
Ciasto z malinową nutką 252

Witajcie I u mnie zaczął się sezon na maliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego(...)Krem: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka malinowa 2 szklanki wody  1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Dodatkowo: 2 galaretki malinowe ok 1/2 kg malin Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń

Cynamonowe szczęście
Pianka z malinami i jagodami 221

Cytrynowa pi anka niczym ptasie mleczko, podana z jagodami i aromatycznymi malinami. Otulona dekoracjami z czekolady to pomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser. Takie coś z niczego :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody maliny jagody 1 czekolada gorzka Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno(...)równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby. Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny

https:KKuchniaMniam
Makowe muffiny z malinami 192

Pozdrowienia z pięknej i  słonecznej Lizbony ! Do pozdrowień dołączam pyszne makowe muffiny z malinami :) Przepis z gazety Sól i Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami.  Składniki (12 muffinek): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mielonego maku - 2 duże jajka - 8-10 łyżek cukru - 180 g jogurtu naturalnego - 8 łyżek roztopionego(...)masła - skórka starta z 1/2 cytryny - 150 g malin (świeżych lub mrożonych) Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać. Do drugiej miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo cukier, dalej mieszać. Jogurt też dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego masła dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek

Corner With Recipes
Cynamonowo-malinowe scones 145

Może nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8 sztuk): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki cynamonu - szczypta soli - 3/4 szklanki płatków owsianych(...)łyżki otrębów - ok. 90 g masła - 1/2 szklanki mleka/wody - 1 jajko - 1 szklanka malin ( u mnie mrożonych) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wymieszaj suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon), dodać płatki i otręby. Dodać masła pokrojone w kostkę i wymieszaj wszystko palcami (tak, aby masło oblepiło składniki). W osobnej misce

Corner With Recipes
Malinowa panna cotta z kokosem 190

użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć(...)drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić

Moja Galeria Smaku
Dżem malinowo-melonowy z miętą 162

Mój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej przetarłam przez sitko. Całość dopełnia mięta i skórka z limonki. Polecam! Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka(...)kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić

Moja Galeria Smaku
Mus malinowo-czekoladowy 141

Składniki na 2 porcje: 100 g malin 15 g cukru pudru 3 g żelatyny 20 ml wody 200 g śmietany 30 % 2 żółtka 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej/deserowej Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut. Maliny zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić np w mikrofalówce. Wymieszać z malinami. Wyłożyć na dno 2 pucharków. Odłożyć do lodówki(...)ubić w drugiej misce. Połączyć z ubitą śmietaną. Oba rodzaje czekolad rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeżeli się mocno ociepliła, przestudzić. Wymieszać z masą. Mus czekoladowy wyłożyć na maliny. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 285

lepszego niż leniwe niedzielne popołudnie zwieńczone czymś słodkim. Jesli macie wolną chwilę i ochotę na pyszny deser możecie przygotować tiramisu z sezonowymi owocami - postawiliśmy na maliny :) Na blogu pojawił się już przepis na tiramisu według Ewy Wachowicz . Dzisiejszej receptury nauczyłam się podczas pracy w jednej z krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI(...)deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru. Ubijamy mikserem do czasu, aż cukier się

W kuchni Katie
Deser malinowy 171

Dzisiaj deser z malinami. Mama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby   Przygotowanie:   Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem(...)Grenadina i nakładamy maliny. Czynność tą powtarzamy. Samą górę zdobimy maliną i listkami mięty.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 151

Lato w pełni więc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta(...)soli - zaczyn Składniki na zaczyn: - 15 g świeżych drożdży - 35 g mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: - 150 g czarnych malin - cukier Dodatkowo do posypania cukier puder oraz mleko do smarowania. Składniki na 10 bułeczek. Nasze bułeczki zaczynamy od zaczynu. Drożdże kruszymy, łączymy z mąką i cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie gorącym żeby

Kuchenne Wariacje
Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami 166

Kiedy za oknem wysokie temperatury a nas akurat najdzie ochota na coś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam(...)godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego

paapilotkaa
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 159

Uwielbiam słodkie śniadania, ale nie aż tak. Uznałam, że lepiej taki ryżyk zrobić sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku(...)krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) 800 ml mleka 1 laska wanilii 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki cukru orzechy pistacjowe (można pominąć) maliny lub inne kwaskowate owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu. Z podanej ilości mleka odlewamy

Poezja smaku
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 201

Ciastka francuskie z budyniem i malinami to pomysł na szybką i prostą przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami  lub ciastek z gruszką i twarogiem .   Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy(...)szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru cukier puder maliny do dekoracji Ciasto podzielić na 15 kwadracików. Z co drugiego kwadracika wyciąć serduszko. Następnie złożyć ciasteczka: spód w całości i na to wycięty fragment ciasta. Całość posmarować mlekiem (także wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka

Ugotować

Proponowane wyszukiwania