maliny - 13477 przepisów (strona:116/899)

Malinówka. Nalewka malinowa. 547

już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza. Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę ( kliknij tutaj ). Składniki: 2 kg malin 2 litry czystej wódki 200 ml spirytusu nalewkowego 80 dkg cukru Przygotowanie: Maliny umyć w zimnej wodzie ( najlepiej tym sposobem ), odcedzić na sicie. Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać(...)wódką, następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat. Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień. Następnie przecedzić nalewkę przez gazę

Codziennik Kuchenny
deser malinowo jogurtowy 150

Upały nas na trochę opuściły stąd pomysł na małe jogurtowe szaleństwo. Deser ten jest mało kaloryczny więc można powiedzieć, że dla każdego. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i smak jogurtu idealnie przełamany.  Składniki: na dwie porcje mały jogurt naturalny  1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody 2 garście malin 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: żelatynę rozpuścić w łyżce(...)wody - dokładnie wymieszać dodać łyżkę jogurtu i rozprowadzić do pozostałego jogurtu dodać mieszankę z żelatyną i dobrze wymieszać przelać do słoiczków  maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać na jogurt włożyć maliny  odstawić do lodówki na min godzinę Smacznego

Gotowanie z pasją
Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką 1036

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką, tym ciastem zaskoczysz domowników. Składniki: Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek   Budyniowa pianka: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru(...)oleju Male pudełeczko malin Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Około 15 min chłodzimy ciasto w lodówce. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na blaszce, delikatnie przyklepując. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około

Rusty Fork
Deser z malinami, jogurtem i pszenicą ekspandowaną 226

Prosty, szybki do przygotowania, lekki i bardzo smaczny deser składający się z pszenicy ekspandowanej, malin i jogurtu naturalnego. Uwierzcie mi na słowo, że jest to idealne połączenie smaków 💗 Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to deser najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki pszenicy ekspandowanej 1 mały jogurt naturalny (200 g) 250 g malin(...)łyżeczki cukru pudru mięta do dekoracji Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do kielicha blendera (kilka sztuk zostawić do dekoracji!), wsypać cukier puder i zmiksować. Do pucharków nałożyć: pszenicę, mus malinowy, jogurt naturalny i ponownie mus malinowy. Wierzch deseru posypać pszenicą i udekorować świeżymi malinami oraz listkiem mięty

Ugotować
Tort Ciasteczkowy Potwór 397

serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (małe obroty, ok 3-4 min). Frużelina malinowa: 280 g świeżych malin / mrożonych 3 – 4 łyżki cukru brązowego/, do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą(...)odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Maliny umieszczamy w mniejszym garnku i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny ‘rozpaćkają’ się dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy, aby frużelina była bardzo gorąca. Wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu

Słodki Pomysł
Tort Płatek Śniegu 184

Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Mus malinowy: 350 g świeżych malin / mrożonych 120 g cukru brązowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 ml kremówki 36% 100 g serka mascarpone Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy(...)małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Gorące maliny przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie

Słodki Pomysł
BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI 177

pyszną, jaglaną propozycję. Budyń jaglany z owocami lata jest świetnym pomysłem na początek dnia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko roślinne – 3/4 szkl * maliny – 1 szkl * daktyle – 5 szt * brzoskwinia – 1 szt * wiórki kokosowe – 2 łyżki * maliny i porzeczki + popping z amarantusa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kaszę jaglaną zalewamy 2,5 szkl wody, gotujemy(...)minut bez mieszania, wyłączamy, dostawimy do napęcznienia. Po wystudzeniu dolewamy mleko, dodajemy daktyle , wiórki kokosowe, pokrojoną brzoskwinię i maliny – wszystko razem miksujemy. Przekładamy do słoiczków, dodajemy świeże maliny i porzeczki oraz prażony popping z amarantusa. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami fantastycznych produktów do kuchni! Mnóstwo bakalii, mąk i produktów superfood czekają

Ostra na Słodko
Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym 219

Deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem oleju kokosowego i czekolady. Jeden ze zdrowszych deserów, który nie wymaga pieczenia. Sos malinowy przygotowałam ze świeżych malin. Nie gotowałam ich, aby nie straciły swoich cennych właściwości. Polecam! 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 200 g czekolady gorzkiej 70% ok 500 g malin Kaszę kilkakrotnie(...)obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch. Po przestudzeniu wstawić do lodówki na parę godzin, aż całkiem zastygnie. Deser wyjąć z formy i ułożyć na nim część malin. Resztę zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku. Można dodatkowo przelać je przez sito, aby sos malinowy pozbawić pestek. Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Letnie ciasto jagodowo malinowe pod kokosową pianką 363

Najbardziej smakowite letnie ciasto musi być z jagodami, a jeżeli dodać do nich jeszcze ogrodowe maliny to dlaczego nie stworzyć mistrzostwo świata! A tak się składało ,że jagody wprost z lasu nazbierane a maliny z ogrodu :) Składniki (blaszka 36 x 26 ) Ciasto kruche 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 230 g masła 5 żółtek(...)wiórków kokosowych 5 białek 180 ml śmietany 12 % 100 g cukru plus 2 łyżki Dodatkowo: 4-5 łyżek kaszy manny  300 - 400 g jagód 100 - 200 g malin Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy

W Moim Magicznym Domu
Owocowy deser wprost ze Skandynawii 165

rabarbarem Składniki: (na 6-8 porcji) mus rabarbarowy: 425 g oczyszczonego rabarbaru 1 jabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych owoców: 125 g truskawek 100 g malin 75 g cukru 75 ml wody krem: 500 g skyra (gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego) 250 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo(...)malin 125 g truskawek listki mięty Rabarbar pokroić na kawałki, jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Umieścić w garnuszki z malinami, cukrem i wodą. Gotować kilka minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym 180

oceną bardzo dobrą! Jestem niesamowicie szczęśliwa, że to już za mną. Teraz mam zamiar znów wrócić do blogowania i zasypywać Was pysznymi i zdrowymi przepisami Z racji tego, że maliny to moje ulubione owoce, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny pomysł na śniadanie, a nawet deser. Granola, jogurt i mus ze świeżych malin.. cóż za połączenie <3 Wypróbujcie również innych(...)ekspandowanego amarantusa – 25g rodzynek – 25g daktyli – 25g suszonych moreli – 1 laska wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii) Dodatkowo: – gęsty jogurt naturalny – świeże maliny – miód Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii

Be Fit Be Strong
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 206

Królowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku. Idealnie kremowy, idealnie delikatny … Słodycz sera i białej czekolady połączona z lekko kwaśnym smakiem malin komponuje się idealnie. Ten sernik to TOP 3 wśród moich ukochanych serników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * herbatniki(...)szkl * biała czekolada – 120 g * wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) * drobny cukier – ok. 120 g * jajko – 2 szt * świeże maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, przykryć okrągłymi biszkoptami, wstawiać na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy

Ostra na Słodko
ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI 132

Jakie to jest dobre! Już dawno nie jadłam tak dobrego śniadania. Pieczona owsianka bez dodatku cukru - słodzona bananem, z dodatkiem wiórek kokosowych, gorzkiej czekolady i malin. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika, a my wtedy mamy czas, aby wyszykować się do wyjścia- 20 min. i śniadanie gotowe. Można ja  zjeść na ciepło, zaraz(...)wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest równie pyszna 😋 Składniki: 1 jajko 1 banan 1 szklanka mleka 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki wiórek kokosowych kilka malin 4 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy jajko i łączymy je z bananem. Następnie dodajemy mleko, płatki

Kuchnia MagdaLeny
Majowe wakacje, rewelacje i kakaowy pudding chia. Z malinami 122

granolę. Mieszam więc pod wieczór chia z mlekiem, jogurtem i paroma dodatkami, żeby rano móc rozkoszować się wyjątkowo pysznym smakiem. Tym razem kakao, odrobina miodu i świeżutkie, aromatyczne maliny. Więcej do szczęścia nie trzeba. Pudding jogurtowo-kakaowy z chia i malinami Składniki: (na 2-3 porcje) 300 g jogurtu naturalnego 200 mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki nasion chia(...)łyżki miodu dodatkowo: 200 g malin Jogurt, mleko, kakao, chia i miód dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszać tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Schłodzić w lodówce przez noc. Przełożyć pudding do miseczek lub szklanek. Kilka malin odłożyć, resztę zmiksować blenderem na gładką masę. Mus malinowy wyłożyć na pudding, udekorować pozostałymi owocami. Smacznego! Z racji wakacji na blogu zapanuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowy tort koronkowy 180

Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range(...)mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki słodki krem lubicie ) Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 500g malin (na wierzch kremu) Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach dodawać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji (ma być stabilny krem) Krem na bazie bezy szwajcarskiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk