naszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru(...)dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego, posypka czekoladowa, 250 ml śmietanki 36 %, 2 łyżki cukru pudru, duża garść malin, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: ciasto gofrowe: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy
Lena Gotujelatem – bez niego nie ma jak sobie radzić z upałami. Dobry chłodnik mógłby być ilustracją słowa lato. Dziś na obiad był chłodnik malinowy. Jeśli nie przeszkadzają Ci pesteczki malin i nie przecierasz pulpy malinowej przez sito, taki chłodnik robi się w kilka minut. A pestki malin są bardzo zdrowe, więc niby po co je odrzucać. Taki chłodnik jest też(...)makaron w osobnym pojemniku a zupę w drugim, żeby na miejscu zrobić sobie pyszny posiłek. Składniki na 4 osoby: ogórek szklarniowy – obrany i mocno posolony pojemniczek malin papryka żółta lub zielona drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego łyżka chrzanu ze słoika pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół pęczka koperku drobno posiekanego pół opakowania
Ugotowane pozamiataneinnym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy nas teraz natura. Sięgnijmy zatem po maliny i morele i przyrządźmy z nich pyszny deser, czy przekąskę – jak kto woli Składniki suche: – 200g mąki orkiszowej – 150ml mleka migdałowego – 150g malin – 50g mąki(...)miseczce mieszamy suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. W 2 miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko oraz olej. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Mokre składniki łączymy z suchymi. Papilotkami wypełniamy blachę na muffinki. Mokrą łyżką nakładamy ciasto to 3/4 wysokości papilotek i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut
Be Fit Be Strongpuszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 jajka (rozmiar l) 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej świeże maliny (ilość wg uznania) szczypta soli odrobina masła Uwaga: jajka i ser ricotta muszą mieć temperaturę pokojową! Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Maliny umyć, osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Do żółtego wsypać cukier i całość ze sobą zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to do masy
UgotowaćWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)orzechowych michałków ½ szklanki cukru pudru Poncz: 150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1 galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej
Wanilia i Kardamonrazem proponuję przepis na pyszny i orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki, malin i banana– owoców bogatych w witaminy (przede wszystkim C i witaminy z grupy B) praz minerały. Taki napój to nie tylko porcja zdrowia, ale też szybki w przygotowaniu i smaczny deser, idealny na upalne dni. składniki na 3 porcje 250 g czarnych porzeczek szklanka malin(...)banan 300 g maślanki naturalnej 2 łyżki miodu przepis Obranego banana kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i opłukane czarne porzeczki, maliny i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do musu owocowego dodajemy schłodzoną maślankę, całość dosładzamy miodem i wszystko jeszcze raz miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i od razu podajemy. Artykuł Koktajl
Smakowite DaniaTarta z panna cottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka(...)szkl cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DODATKOWO maliny sos waniliowy Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier
Pieguskowa Kuchniawykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jaja 2/3 szklanki cukru 1 szklanka(...)łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropli esencji migdałowej garść malin Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać
Obiad gotowyAromatyczne, mocno owocowe lody z malin przeplatające się ze słodyczą białej czekolady i chrupiącymi listkami gorzkiej czekolady. Przepyszny deser, który chłodzi w letnie, upalne dni i wspaniale smakuje. 300 g malin 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodkiego 400 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę gorzką posiekać nożem, przełożyć do miseczki(...)niż forma na keksówkę, czyli 10 x 20 cm. Odstawić, aż czekolada zastygnie. Połowę śmietanki kremówki zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki. Wystudzony mus wymieszać
https:KKuchniaMniamjuż dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza. Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę ( kliknij tutaj ). Składniki: 2 kg malin 2 litry czystej wódki 200 ml spirytusu nalewkowego 80 dkg cukru Przygotowanie: Maliny umyć w zimnej wodzie ( najlepiej tym sposobem ), odcedzić na sicie. Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać(...)wódką, następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat. Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień. Następnie przecedzić nalewkę przez gazę
Codziennik KuchennyUpały nas na trochę opuściły stąd pomysł na małe jogurtowe szaleństwo. Deser ten jest mało kaloryczny więc można powiedzieć, że dla każdego. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i smak jogurtu idealnie przełamany. Składniki: na dwie porcje mały jogurt naturalny 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody 2 garście malin 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: żelatynę rozpuścić w łyżce(...)wody - dokładnie wymieszać dodać łyżkę jogurtu i rozprowadzić do pozostałego jogurtu dodać mieszankę z żelatyną i dobrze wymieszać przelać do słoiczków maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać na jogurt włożyć maliny odstawić do lodówki na min godzinę Smacznego
Gotowanie z pasjąKruche ciasto z malinami i waniliową pianką, tym ciastem zaskoczysz domowników. Składniki: Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru(...)oleju Male pudełeczko malin Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Około 15 min chłodzimy ciasto w lodówce. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na blaszce, delikatnie przyklepując. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około
Rusty ForkProsty, szybki do przygotowania, lekki i bardzo smaczny deser składający się z pszenicy ekspandowanej, malin i jogurtu naturalnego. Uwierzcie mi na słowo, że jest to idealne połączenie smaków 💗 Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to deser najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki pszenicy ekspandowanej 1 mały jogurt naturalny (200 g) 250 g malin(...)łyżeczki cukru pudru mięta do dekoracji Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do kielicha blendera (kilka sztuk zostawić do dekoracji!), wsypać cukier puder i zmiksować. Do pucharków nałożyć: pszenicę, mus malinowy, jogurt naturalny i ponownie mus malinowy. Wierzch deseru posypać pszenicą i udekorować świeżymi malinami oraz listkiem mięty
Ugotowaćserek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (małe obroty, ok 3-4 min). Frużelina malinowa: 280 g świeżych malin / mrożonych 3 – 4 łyżki cukru brązowego/, do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą(...)odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Maliny umieszczamy w mniejszym garnku i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny ‘rozpaćkają’ się dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy, aby frużelina była bardzo gorąca. Wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu
Słodki PomysłNastępnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Mus malinowy: 350 g świeżych malin / mrożonych 120 g cukru brązowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 ml kremówki 36% 100 g serka mascarpone Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy(...)małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Gorące maliny przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie
Słodki Pomysł