gorzkiej czekolady 200 g. masła lub margaryny 150 g. cukru 150 g. mąki pszennej 3 jajka 1/4 łyżeczki soli Na maliny: 300 g. malin 2 łyżki cukru 2 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Maliny wymieszaj w garnuszku z cukrem, postaw na mały ogień i podgrzewaj, aż puszczą dużo soku i całkowicie się rozpadną. Zdejmij(...)sito, aby pozbyć się pesteczek. Ponownie przelej do garnka i podgrzej. Gdy przecier malinowy zacznie się gotować wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszaj do czasu, aż maliny zgęstnieją i zrobi się "kisiel". Zestaw z ognia i ostudź. Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę
Delicious Placełyżki oleju 1 szkl. gorącej wody Farsz serowy 600 g. twarogu 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru Sos malinowo-rozmarynowy 500 g. malin 3-4 łyżki cukru brązowego 2 sporo gałązki rozmarynu Twaróg zmiel w maszynce jeden raz (ja dokładnie zmiksowałam go blenderem). Dodaj do niego żółtka, cukier z wanilią i cukier puder (możesz(...)dodać więcej, jeśli lubisz bardziej słodki farsz). Wymieszaj dokładnie. Maliny wrzuć do garnka, wymieszaj je z cukrem brązowym i postaw na średni ogień. Dodaj złamane wpół gałązki rozmarynu, mieszaj i podgrzewaj tak długo, aż maliny puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Pogotuj jeszcze chwilę, zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Z malin wyjmij rozmaryn
Delicious Placemielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki rumu Oraz 200 g. malin 1 małe jajko cukier puder do posypania margaryna do posmarowania blaszki mąka do podsypywania podczas wałkowania Margarynę rozpuść a następnie odstaw do wystudzenia. Zaczyn: Do niedużego naczynia rozkrusz drożdże i zasyp(...)rozgrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż na stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości 29 cm. Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin
Delicious Placesprawdzi się na letnią, ciepłą pogodą, bo najlepiej smakuje na zimno :) Słodka waniliowa warstwa zrobiona z płatków ryżowych świetnie łączy się z lekko kwaskowatym sosem, a raczej dżemem z malin i nasion chia oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Ten deser można też zjeść na ciepło np. na śniadanie, ale ja zdecydowanie polecam wersje schłodzoną. Wtedy płatki zastygają i bardzo mocno gęstnieją(...)lodówki. Bardzo polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki płatków ryżowych ksylitol, miód lub stewia (u mnie 2 tabletki stewii) 150 g mrożonych lub świeżych malin 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę drobno posiekać. Maliny wsypać do garnka, poczekać aż się rozmrożą, następnie zasypać ksylitolem i podgrzewać na średnim ogniu
Healthy food explorerDziś mam da was bardzo prosty malinowy deserek, który można zjeść również na lekkie śniadanie. Zwłaszcza w gorące dni będzie to bardzo dobra opcja. Zamiast malin można użyć innych owoców, na pewno dobrze sprawdzą się borówki, truskawki lub wiśnie. Składniki: 2 łyżki nasion chia 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki syropu z agawy 1/2 szklanki malin gorzka czekolada Wykonanie(...)Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do blendera dodać maliny i zblendować na gładką masę. Przelać do pucharka lub miseczki, udekorować malinami i gorzką czekoladą
Healthy food explorerPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo
Oryginalny smakPyszny tort na wyjątkowe okazje. Biszkopt i delikatny, śmietankowy krem z jagodami i malinami, uwieńczony orzeźwiająca galaretką. Gdy przewiążemy go wstążką, będzie zarazem pięknym prezentem. Ja upiekłam go na 60 urodziny taty. Było zaskoczenie, zachwyt a później delektowanie się jego delikatnym smakiem. Tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Należy pamiętać aby biszkopt upiec 2 dni przed imprezą(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 6600 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szkl jagód ok 400 g malin Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 2,5 opakowania wafelków w czekoladzie Biszkopt: Białka ubić z solą
Smakołyki Asinajwięcej możliwości. Czy to na bazarkach czy we własnym ogródku. Marzy mi się malinowy zagajnik, ale na to to jeszcze będę musiała troszeczkę poczekać. Tym czasem korzystam z wysypu malin na straganach i w sklepach. A jak maliny to i wypieki z nimi. Miałam ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, takie jakie zawsze z Mamą kupowałyśmy(...)Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła 3 żółtka małe opakowanie malin 1 litr mleka 2 budynie czekoladowe Przygotowanie: budynie ugotować w mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostygnięcia - uwaga jak macie małego skrytożercę budyniu to trochę go ubędzie
Gotowanie z pasjąwłasnie zaczyna się sezon na maliny, a niedawno zebrałam w sadzie te pyszne owoce i postanowiłam upiec ale z dodatkiem jabłek. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy(...)jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć na blachę a 2 dać do zamrażalnika dodatkowe skladniki 500 g jabłek obranych i startych 55og malin rozmrożonych jeśli są zamrożone 1 1/2 szklanki cukru kryształu 5 białek 1 kisiel dalsze przygotowanie ciasta jak już mamy ciasto starte posypujemy bulką tartą na to nakładamy jabłka ,a potem maliny Teraz ubijamy
Moje Wyrobytutaj wielbiciele łososia? 😊 Dzisiaj zachęcam do przygotowania łososia pieczonego pod serową pierzynką wraz z dodatkiem świeżych malin. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców, więc taka forma przygotowania łososia bardzo przypadła mi do smaku. Poniższego łososia podałam z kopyt kami i sałatką (pomidor, szczypiorek i śmietana 18%). Składniki na 2 porcje: 1 płat łososia wraz ze skórką (wagowo około(...)garść świeżych malin 2 garście startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina soku z cytryny Łososia umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z łososia usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać startym serem i na wierzchu poukładać świeże maliny. Przygotowanego łososia
UgotowaćLato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na maleńkim ryneczku od lokalnego dostawcy. Są znacznie pyszniejsze. Mogę wyróżnić dwa idealne sposoby na wykorzystanie malin. Albo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka dużych jaj (białka zostawiamy) szczypta soli Malinowa chmurka – galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych malin 3 galaretki malinowe 4 szklanki wrzątku Malinowa chmurka – wierzch: 3 białka dużych jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałów Malinowa chmurka
Poezja smakuorzeźwienie i jaki wygląd! Kawa przygotowana na zbożowej Ince będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Polecam, aby zaserwować taki napój komuś bliskiemu. Kawa z mlekiem malinowym na zimno: 150 g malin + do dekoracji 300 ml zimnego mleka (krowiego lub kokosowego z kartonu) 4 czubate łyżeczki kawy – u mnie zbożowa Inka 1-2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)łyżki schłodzonej śmietanki kokosowej (zebranej z puszki mleka kokosowego) kilkanaście kostek lodu mięta do dekoracji Maliny rozdrabniamy widelcem i zalewamy zimnym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kawę Inkę zalewamy ok. 150 -200 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dosładzamy łyżką syropu klonowego (jeśli lubimy bardziej słodką, użyjmy więcej syropu). Zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę kokosową ubijamy z łyżeczką cukru pudru
Poezja smakupięć rodzajów świeżych owoców. Tak naprawdę, to można użyć innych dostępnych owoców i skomponować własny smakowy zestaw. Kupiłam po 500g z każdego rodzaju owoców, tak jest bezpieczniej, bo np. maliny przetarłam przez sito odrzucając pestki do dekoracji torciku też musimy odłożyć.. Najładniejszy kolor po zmiksowaniu ma morela, malina i truskawka. Jagody i borówka takie sobie, więc łączyłam musy(...)średnicy 21cm /. 1. Po 300g przecieru, · z jagód leśnych, · malin, · moreli, · borówki amerykańskiej, · truskawek
Leśny Zakątekteż świetnie będą smakować. Tarta zrobiona na kruchym spodzie, z przepisu, z którego ostatnio piekę wszystkie kruche ciasta. Do środka, jako nadzienie wrzuciłam ok. 700 g owoców – jagód, malin i truskawek. Do owoców dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W zależności od owców, część z nich się rozpuściła, tworząc masę, część z nich pozostała w całości(...)u017c\u00f3\u0142tka\r","\r","Nadzienie\r","700 g dowolnych owoc\u00f3w\r","2 \u0142y\u017cki cukru\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej"],"name":"Krucha tarta z jagodami, malinami i truskawkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto. \r","Je\u015bli trzeba, ciut dosypa\u0107 m\u0105ki
Mieszam w Garnkuktórej nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu. Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z dodatkiem świeżych malin skusi niejednego łakomczucha ;) S ł odki smak białej czekolady, gorzki smak kakao a do tego soczyste, kwaśne maliny... wszystkie składniki łącz(...)kakao 3 żółtka Nadzienie z białej czekolady 450 g ricotty 100 g białej czekolady 40 g cukru pudru 1 białko Dekoracja 100 g białej czekolady maliny **** INGREDIENTI Pasta frolla 280 g di farina 140 g di burro 100 g di zucchero a velo 30 g di cacao amaro 3 tuorli Crema al cioccolato bianco
La grande e la piccola cuoca