maliny - 13477 przepisów (strona:126/899)

Ciasto czekoladowo - malinowe 134

Dzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu  Eksperymentalnej kuchni  i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100g malin ( ja miałam mrożone) Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić masło, czekoladę, wodę, kakao i cukry. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko

pink envelope
Kaszka manna z malinami 220

sokiem malinowym wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam ten prosty przepis w diecie pooperacyjnej, ale dzieci też warto taką kaszką manną z malinami nakarmić Składniki na 1 porcję 250 ml mleka(...)mlekiem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż kaszka zacznie gęstnieć, często mieszamy aby kaszka się nie przypaliła. Ugotowaną kaszkę przekładamy do szklanego naczynia i polewamy syropem z malinami. Polecam też inne przepisy na wykorzystanie kaszki manny. kaszka i deser The post Kaszka manna z malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki z budyniem i malinami 126

wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek(...)białego cukru - 3 łyżki brązowego cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Dodatkowo: - 2 garści malin Wykonanie: Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 171

Znaleźliście kiedyś zapomnianą stówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę(...)kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie. Okrągłą blaszkę wykładacie papierem, wysypujecie ciastka wymieszane

GRUBY WAŁEK
Walentynkowa panna cotta z malinami 191

jutro kolejny dzień, który aż się prosi o choćby skromny łakoć na deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Laskę wanilii przekrój(...)mleka i wymieszaj wszystko do jej rozpuszczenia. Wlej ją do garnka z kremówką i dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij jeszcze wyjąć laski wanilii. Mus malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Maliny zmiksuj za pomocą blendera i dodaj do nich cukru. Uprzednio namoczoną w kilku łyżkach wody żelatynę, rozpuść, dodając odrobinę wrzącej wody. Wlej

Food Square
Naleśniki gryczane z twarożkiem, konfiturą i gorącymi malinami 174

Naleśniki z twarożkiem to danie które chyba nigdy mi się nie znudzi. Tym razem mam dla Was wersję bezglutenową. Naleśniki w formie małych roladek z twarożkiem, konfiturą i pysznymi malinami na gorąco. Ktoś ma ochotę zacząć dzień takim śniadaniem?:) szklanka mąki gryczanej 1 1/4 szklanki mleka 2 duże jajka szczypta soli odrobina oleju do natłuszczania patelni 200 g chudego twarożku(...)łyżki jogurtu greckiego 8 łyżek niesłodzonej konfitury np. z owoców leśnych szklanka malin 2 łyżki miodu cynamon do posypania opcjonalnie cukier puder Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka) i smażymy około 8 naleśników. Twarożek ucieramy z jogurtem. Maliny łączymy z miodem i podgrzewamy 3-4 minuty. Jeśli są mrożone to do momentu

Mienta blog
Tarta czekoladowa malina 138

lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru(...)połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników. Do przybrania: 300 gram malin 50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej) Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia

Krakowskie smaki Ani
Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 175

razem tort z okazji urodzin babci mojego narzeczonego. Smak śmietankowo- czekoladowy z pysznymi malinkami, trzeba korzystać bo przecież maliny już się kończą. Polecam bardzo;) Zdjęcie tortu robocze i kiepskiej jakości ale niestety innego nie posiadam.  Składniki: 6 jajek 150 gram mąki pszennej 60 gram mąki ziemniaczanej  150 gram cukru pudru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku.  Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 100 gram gorzkiej czekolady  około 300 gram malin  3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce

Krakowskie smaki Ani
malinowy ekler 170

wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę rozpuszczamy(...)łyżkach gorącej wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia , następnie do malin dodajemy cukier puder , serek mascarpone oraz żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy na wcześniej upieczone i  przekrojone wzdłuż ciastko parzone. JADALNA ZIEMIA inspiracja KLIK przepis na około 10 - 15 ciastek 60 gram masła  3 łyżki cukru pudru 60 gram

na gazie
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 148

pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę(...)śmietaną, dodaję rozgniecione maliny, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  LODY RABARBAROWE Z IMBIREM     czubata szklanka musu rabarbarowego 200g słodzonego mleka kondensowanego 300g śmietany kremówki 1,5 łyżeczki imbiru w proszku  Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody

KUCHARNIA
Ta ostatnia niedziela. Maliny i tango. 143

motywem przewodnim filmu Spaleni słońcem . Uwielbiam te cudowne sploty okoliczności. Słucham teraz nowej wersji pięknego tanga Fogga, w myślach tęsknię za tym spalonym słońcem powietrzem, a Wam zostawiam ostatnie maliny, z tej ostatniej letniej niedzieli. I piosenkę, na koniec.  DESER BEZOWY Z CZEKOLADOWYM GANACHE, BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Na blaty bezowe 3 białka 175 g cukru 1 łyżka mąki(...)Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na dwóch upieczonych blatach bezowych.  oraz  200 g śmietany kremówki ubitej ok. 350 g malin do przybrania (mogą być mrożone) Na wysmarowane ganache blaty bezowe nałożyć ubitą kremówkę oraz udekorować malinami - mogą być mrożone. Ja użyłam ostatnie świeże oraz część zapasu zamrożonych. Ułożyć blaty wraz

KUCHARNIA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 247

jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 133

Taka chrupiąca, w dodatku czekoladowa.  Z lodami, które nie spływają między palcami.  I nieduża, na 2-3 gryzy.  A w środku to, co najlepiej smakuje latem - maliny, porzeczki i morele, oczywiście w parze z tymiankiem. Domowe lody w objęciach chrupiących czekoladowych ciastek. To teraz moje ulubione kanapki.  Ich zapas niepokojąco szybko topnieje.  Kto wie może(...)dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin 80 g cukru - do smaku ok. 70 ml domowego soku z malin 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu Maliny zmiksować z cukrem i sokiem malinowym. Dodać czerwony pieprz. Masę przełożyć

KUCHARNIA
Maliny w syropie 125

malin 1 litr wody 1,5 szklanki cukru Maliny przebieramy, płuczemy.  Gotujemy wodę z cukrem. Nakładamy maliny do ¾ wysokości słoiczków  i zalewamy gorącą wodą z cukrem. Wekujemy 10 minut. Z porcji wychodzi około 10 małych słoiczków malin. Cukru można dodać więcej, jeżeli ktoś lubi słodszą wersję

Humanistka w kuchni
Babeczki z budyniem malinowym i malinami 143

szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny.  Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek.    Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z  niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)budyń malinowy ·          1 łyżka budyniu ·          Garść malin świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania