Uwielbiam kluski na parze i tą miłością zaraziłam też moją rodzinkę .Pojawiają się u mnie często ,zwykle w wersji na słodko . Dzisiejsze z sosem malinowym .Polecam. Składniki: 25 g świeżych drożdży około 450 g mąki ,w razie potrzeby odrobina więcej do podsypywania ,aby ciasto się nie kleiło 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 3 łyżki rozpuszczonego ,przestudzonego masła 1 łyżeczka(...)kilka sztuk na wrzątku w garnku z dziurkami pod przykryciem około 15 minut .Ja sprawdzam wykałaczką czy są gotowe .Jeśli wykałaczka jest sucha to znaczy ,że są dobre. Sos malinowy: 200 g malin mrożone ,lub świeże 2 łyżeczki cukru Maliny wkładamy do blendera z cukrem i miksujemy na gładki mus . Można przetrzeć sos przez sitko , jeśli komuś przeszkadzają pesteczki
Ladylaura.mąki pszennej - 10 g ekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej śmietany 18% Składniki na galaretkę malinową: - 200 g malin - 40 g cukru - 20 g wody - 6 g żelatyny Tortownica o średnicy 26 cm. Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz – najlepiej dwukrotnie(...)stopni i pieczemy ok 50 minut do momentu aż powierzchnia sernika się zetnie. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy sernik jest gotowy to robimy galaretkę malinową. Maliny wraz z cukrem wrzucamy do rondelka i lekko przesmażamy aż się maliny rozlecą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć rozprowadzamy
Kuchenne Wariacjewysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego bzu, z przecierem jabłkowym i sokiem malinowym Kolejny ciekawy dżemik. Pyszny bo z dodatkiem przecieru z jabłek i soku malinowego. Jak się robi przecier z jabłek? Najlepsze są do tego papierówki. Umyte jabłka kroimy pozbywamy gniazd nasiennych
Z Kuchni Do Kuchnigreckiego sok z 1 cytryny 3-4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 1,5 szklanki świeżych malin SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy. Jogurt w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy(...)silikonowej tortownicy jej dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia ( w przypadku silikonowych nie ma takiej potrzeby). Masę wylewamy na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 600 ml wody i studzimy. Na stężałej masie jogurtowej układamy umyte i osuszone maliny. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na owoce i wstawiamy do lodówki
DefinicjaSmakuwysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego bzu, z przecierem jabłkowym i sokiem malinowym Kolejny ciekawy dżemik. Pyszny bo z dodatkiem przecieru z jabłek i soku malinowego. Jak się robi przecier z jabłek? Najlepsze są do tego papierówki. Umyte jabłka kroimy pozbywamy gniazd nasiennych
Z Kuchni Do Kuchnisuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych
Domowy Smak Jedzeniatego ostatniego odwołuje się mój drink. Zdjęcie ze strony: https://hdwallpapers.cat/daenerys_targaryen_dragon_red_princess_art_hd-wallpaper-1677203/ SKŁADNIKI na 1 szklankę drinkową 70 ml czarnego rumu 100 ml tonicu 10 ml syropu malinowego 6 kostek lodu WYKONANIE Kostki lodu można najpierw nieco rozkruszyć lub wrzucić do szklanki w całości. Następnie wlać rum, tonic, a na koniec wlać syrop malinowy, który spłynie na dno szklanki. Screen
Passions hobbies lifetemperaturze 180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać do momentu, aż galaretki będą
In my kitchenroku mój malinowy ogródek mnie nie zawodzi, dzięki czemu mogę przygotować zdrowe zapasy na okres zimowy :) Tym razem pokusiłam się na malinowy dżem, a że miałam także spore ilości jeżyn postanowiłam i je dodać do tej owocowej konfitury :) Dżemik jest bez dodatku cukru białego, którego zastąpiłam zdrowszym zamiennikiem, a mianowicie ksylitolem. Wyeliminowałam także żelatynę wieprzową, a dodałam agar. Bardzo
Zdrowie na języku :PZdrowa wersja malinowego muesli przepełnionego cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Granolka jest bardzo treściwa, pełna zdrowych płatków owsianych i żytnich, z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi w miodzie oraz malinowym twistem :) Składniki : 1 szklanka malin 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków żytnich 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy i płatki wymieszać z miodem. Maliny rozgnieść
Chocolate Muffin BlogWbrew przypuszczeniom po przeczytaniu składników wcale nie czuć mocno alkoholu i będzie smakowała także kobietom. Składniki: 500 ml jasnego piwa 1 cukier wanilinowy 200 ml spirytusu 200 ml soku malinowego (np. Herbapol) Sposób przygotowania: 1. Piwo zagotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Dodać spirytus, sok malinowy i dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej
Na Ciasteczkowych PapierachWitajcie Wróciłam po urlopie na moich "wyspach malinowych" wypoczęta, opalona i z mnóstwem przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Maliny gotujemy przez ok 5 minut, aż zaczną się rozpadać, a następnie przecieramy przy pomocy
Cynamonowe szczęściedodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha musiały być, nie było innej opcji. Wam polecam ten przepis, jak już się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylkotruskawek i banana. Zrobiłam też mały test przerabiania musów na esencjonalne, owocowe lody z użyciem kilku wersji nabiału. Zapraszam więc na listę przepisów i życzę miłej lektury! Sorbet wiśniowo-malinowy (na wypełnienie 2-3 foremek do lodów) spora garść wiśni (~100g) kilka malin (~8 sztuk) Owoce dokładnie umyć, wiśnie wypestkować. Wszystko razem wrzucić do miski i zblendować na gładki(...)bazie mrożonej pulpy bananowej. Do lodów na patyku postąpiłam tak, jak przy truskawkach, zblendowałam mrożonego banana i wrzuciłam go do foremek. Mroziłam standardowo 2-3 godziny. Pycha! Sorbet malinowo-bananowy (na 2 foremki do lodów) 80g malin 1/2 banana To połączenie daje wspaniały smak. Maliny zawsze są odrobinę kwaśne i tę kwaskowość świetnie równoważy smak banana. Jak dla mnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoTaki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe. Składniki Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy : 1 kg twardych pomidorów malinowych 2 szklanki octu z białego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek bazylii 4 świeże listki laurowe 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny
R'n'G Kitchen