owsianka pieczona z mascarpone i dżemem malinowym, z migdałową "skorupką" Święta, święta i po świętach. Przepis: własny /1 porcja/ 40 g płatków owsianych górskich 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g serka mascarpone jajko łyżka dżemu malinowego lub innego płatki migdałowe do posypania z wierzchu Płatki owsiane, proszek do pieczenia, mascarpone i jajko dokładnie wymieszać. 2/3 powstałej masy przełożyć
tost z dżememświątecznych słodkościach pora na coś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich(...)zalewamy je mlekiem (3/4 szklanki). Całość gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Układamy warstwy w pucharku: 2-3 łyżki owsianki (najlepiej lekko ciepłej), 2-3 łyżki kremu malinowo-serowego (lekko chłodnego), znów owsianka i na koniec krem. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiwyłożyć ją papierem do pieczenia. Wylepić tortownicę ciastem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (aż lekko się zarumieni). Nadzienie: -2 słoiczki dżemu malinowego/ truskawkowego - 2 garście malin mrożonych Na przestudzony spód wyłożyć dżem oraz mrożone maliny. Beza: -7 białek -150g cukru pudru -2 łyżki cukru białego -słonecznik, wiórki(...)dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno, potem należy stopniowo dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru można dodać dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. Bezę wyłożyć na nadzienie malinowe i piec 20-25 min w temperaturze 160 stopni C. Potem zmniejszyć temp. do 70 stopni C i suszyć bezę 30 minut
Receptura smakuciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach. Same znikały z patery:) Składniki: na ciasto: 350 g mąki 230 g masła(...)cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem
Ala piecze i gotujemleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych lub mrożonych sok z 1/2 cytryny 3-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w ok. 2 łyżkach zimnej wody(...)zagotują dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy do garnuszka z żelatyną około 1 łyżki ciepłej malinowej masy, dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do malin, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy masa zaczyna gęstnieć wykładamy całość na placek. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Schłodzoną kremówkę ubijamy
Smaki Na TalerzuJeśli macie zalegające gdzieś jeszcze na dnie zamrażarki maliny, to proponuję wykorzystać je do tego pysznego deseru. Chrupiące (no, może na początku) ciasto parzone, przełożone śmietanowo-malinowym kremem. Ja nie dodałam do śmietany żadnego zagęstnika, jednak proponuję dodać do kremu żelatynę, by masa przy krojeniu nie wypływała. Ciasto: 70 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki(...)koniec dodajemy drobny cukier do wypieków i zagęstnik lub rozpuszczoną żelatynę. Następnie 2/3 ubitej śmietany przekładamy do miski z malinami, delikatnie łączymy razem. Dwa paski ciasta smarujemy masą malinowo-śmietanową i układamy jeden na drugim, przykrywamy trzecim paskiem, który smarujemy odłożoną śmietaną. Wierzch posypujemy pokrojonymi kawałeczkami ciasta i dekorujemy malinami. Deser najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy ciasto jest
Smaki Na Talerzusyrop z brzoskwiń w puszce 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 kubka wody 1,5 kostki masła dodatkowo: sok z 1 cytryny dżem malinowy lub inny brzoskwinie z puszki parę garści prażonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą masę, do masy stopniowo dodajemy przesianą(...)ciągnąć oba końce. 6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny. Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy równo krem, smarując również boki i całość wygładzamy. Dekorujemy brzoskwiniami przekrojonymi na ćwiartki, boki
Mój pomysł namalinowego orzeźwienia na dzisiejszy dzień :) Składniki na smoothie malinowy (3 porcje): maliny 0,5 kg 2 duże jogurty naturalne 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego Zmieszać maliny z jogurtami, dosypać cukru. Zblednerować
Karola gotujeobiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka 300 g malin kisiel 1 łyżeczka(...)malin. 1/3 malin przekładam do garnka, dodaję 1/2 szklanki wody, cukier i gotuję aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram je przez sito. Przekładam z powrotem do garnka sok malinowy który otrzymaliśmy. W kubku rozpuszczam mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. Wlewam ją go gotującego się soku. Kisiel zagotowuję. Placuszki podaję z kisielem, pudrem i melisą
wesoła kuchniaTORCIK MALINOWO-WIŚNIOWY to wspaniała propozycja na popołudniowy lekki deser, który przywiedzie... Artykuł Torcik malinowo-wiśniowy pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkakao prawdziwe 50 g. śmietana kremówka 36 % 100 ml. żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki + woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki Dodatkowo: dżem malinowy 5-6 łyżek METODA: Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę(...)Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia na ok. 5 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Następnie dodajemy
Kuchnia Paulettestorebka herbaty Malinowa 1 łyżeczka cukru 2 łyżki syropu malinowego 1 plasterek pomarańczy kilka goździków kawałek cynamonu ************************************ Herbatę zalewamy wrzątkiem,wrzucamy przyprawy i gotujemy 3 minuty.Słoszimy,dolewamy syrop.Serwujemy z plasterkiem pomarańczy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna. Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super
królestwo garówesencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki 36%, schłodzonej Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych lub mrożonych WYKONANIE Kruchy spód- składniki schłodzon e Składniki na kruchy spód zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy(...)samym pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez około 20 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy studzimy. Galaretka z malinami Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Lekko studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i chłodzimy
W kuchennym oknie Ewy