hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Marchew – 50 dag Ogórki kiszone – 25 dag Czosnek -2 ząbki Sok malinowy -1-2 łyżki Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny – 1 łyżka Sól Pieprz kolorowy Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej i drobnych oczkach. Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie polać sokiem z cytryny, sokiem malinowym , oliwą. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i odrobina pieprzu i wymieszać z surówka, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
Camilla w kuchniSkładniki: 15 ml wódki 2 ml soku malinowego 3 krople tabasco strzykawki o pojemności 2 ml ( cena ok 15 gr/szt ) Wykonanie: Mocno schłodzoną wódkę wlać do kieliszka. Dodać 2-3 krople tabasco. Strzykawki napełnić sokiem malinowym i delikatnie włożyć do kieliszka. Przed wypiciem wstrzyknąć sok do kieliszka
Atlas SmakówJagielnik z polewą daktylowo - kokosową Składniki: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego agawa/sok malinowy rodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej
nietadietaprzyjście. Dziś podam Wam przepis na ziołową herbatkę z kwiatów lipy na kaszel mokry. Składniki : 1 łyżka suszonych koszyczków kwiatów lipy 1 łyżka naturalnego soku malinowego lub z bzu czarnego Sposób wykonania : K wiat lipy wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem. Parz pod przykryciem przez 10 minut. Gdy herbata lekko przestygnie dodaj sok malinowy lub z bzu czarnego
Przepisy i porady kulinarnebył zjadliwy. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli(...)przypraw, to sama słodka papryka wystarczy. Odkładamy takie mięso na min. 15 minut, by się przegryzło, a później podsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Bierzemy pomidory malinowe, lub jakiekolwiek inne, byle by posiadały choć odrobinę aromatu i były dość mięsiste. Poza sezonem śmiało możemy się posiłkować tymi w puszce, które blendujemy na jednolitą masę. Świeże pomidory, możemy
Karczma Honoriettycytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa (ja używam erytrolu) Wykonanie: 1 Ugotuj kaszę w mleku. Kasza nie wypije całego mleka, dlatego sprawdzaj stan jej ugotowania. 2 W międzyczasie umieść pozostałe składniki, za wyjątkiem makaronu(...)malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż na talerze lub miseczki, nałóż masę serową i podawaj z sosem malinowym do samodzielnego polania. Notes Masę serową można zrobić wcześniej. Jest lepsza, gdy się przegryzie. Jeśli Ci się zwyższy, zawsze możesz użyć do naleśników Artykuł Makaron z „białym serem
BlendmanKolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka w przygotowaniu i dająca dużo energii sałatka z kurczakiem, soczystym pomidorem malinowym, chrupiącą papryką, zieloną pietruszką i mozzarellą. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 pomidor malinowy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 duża kulka mozzarelli 1 łyżka oliwy z oliwek do sałatki Oliwa z oliwek do smażenia Zioła suszone (bazylia
VioletoweKucharzenieLatem gdy jest bardzo gorąco takie zimne ciasta smakują najlepiej 1000 ml śmietany 36% 3 galaretki malinowe 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki 5 kostek czekolady mlecznej Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić(...)kilka godzin wcześniej. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki. Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową
Kolorowa kuchnia ElkiKlasyk wśród andrutów :) Ten szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Składniki: 1 szklanka mleka 2 margaryny 11/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 1 opakowanie wafli Wykonanie: Wszystkie składniki masy podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch garnków. Zagotować oddzielnie, stale mieszając. Do galaretki malinowej dodać owoce i bardzo starannie wymieszać
Tradycyjna Kuchniastryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania(...)czerwonych borówek autorka: GoKla |blog: Stary Zeszyt BORÓWKA Z ZIOŁAMI autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem z malin autorka: ale.agata.m | blog: Tradycja ze smakiem Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem malinowy z owocami czarnego bzu autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Jagody w soku własnym - naturalny lek autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu autorka: kolorowyprzepisownik
Weekendy w domu i ogrodzieprawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić(...)kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru
zadanie-gotowanieprzyprawia o zawał na miejscu ;) A samo danie jest tak pyszne, że polecam wypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz(...)smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami. Smacznego :) Artykuł Kopytka z soczewicą i pomidorami pochodzi
Mienta blogpieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Ciasto przecinamy na pół i przekładamy do blaszki.Spód ciasta smarujemy 4 łyżkami dżemu malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim
Sama słodycz i szczypta chilikremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady
Kuchnia w Słońcu Skąpana