malinowe - 6058 przepisów (strona:145/404)

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym 105

obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie!  Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa 60-80g kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką(...)minimum 2-3 h. Po 1 godzinie chłodzenia deser posypać pokruszonymi ciastkami (lekko dociskając). Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego. (*) Sposób 1: Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. (Sos powinien być gładki.) Sposób 2: Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym

Di gotuje
Biszkopt z malinami 127

łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka.  Później  dodajemy olej, mąkę, ocet  i proszek do pieczenia(...)gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem.  Stopniowo dodajemy zimny budyń.  Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt.  Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.  Odstawiamy do przestudzenia.  Maliny układamy na kremie  i zalewamy tężejącą galaretką.  Ciasto wstawiamy do lodówki.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Pudding chia z musem owocowym 161

tych co z życia lubią czerpać garściami i nie wpadają w sidła zniewolenia dietą - pyszny deser. Lekki jogurtowy pudding z nasionami chia oraz mus owocowy, u mnie malinowy, do doskonała alternatywa dla kalorycznych kremowych deserów. Spróbujecie -pokochacie, zapewniam ! Poza walorami smakowymi i estetycznymi, bo nie możecie zaprzeczyć, że te drobne czarne kuleczki w jogurcie, wyglądają cudownie, zdecydowanym plusem deseru, jest(...)Żeby przygotować mus, należy zmiksować maliny z dodatkiem cukru trzcinowego. Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców. Pudding jogurtowy przełożyć do niedużych szklaneczek/słoiczków, na pudding delikatnie wylać mus malinowy. Całość udekorować świeżymi owocami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tabbouleh – sałatka z bulgurem 284

najlepiej zrobić ją trochę wcześniej i schłodzić – wtedy wszystkie smaki zdążą się „przegryźć”. Tabbouleh – sałatka z bulgurem 100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe 2 małe ogórki gruntowe 1 szklanka listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe 2 małe ogórki gruntowe 1 szklanka listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku

Poezja smaku
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) 273

swoje ulubione owoce. Ja użyłam brzoskwinię, borówki i maliny. Pyszny! :))) Masa grysikowa: 1 l mleka 200 g masła 2/3 szkl cukru łyżka cukru waniliowego 1 szkl grysiku 2 galaretki malinowe brzoskwinia 1 szkl borówki amerykańskiej 1 szkl malin ok 100 g herbatników Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników(...)gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

Smakołyki Asi
Semifreddo malinowe z jagodami 127

Pyszne, kremowe, mocno malinowe semifreddo z jagodami. Idealny deser na lato i doskwierające upały. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 250g świeżych malin + maliny do dekoracji 200g świeżych jagód Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą(...)śmietanę. Maliny umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę, mus malinowy i jagody. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie i blogowanie
Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami 387

Dania z makaronem słyną ze swej prostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory. 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa

VioletoweKucharzenie
Malinowy serniczek na zimno na spodzie z granoli 128

najlepiej do żelatyny dodać łyżkę musu, tak by ją "zahartować" a następnie wymieszać całość). Do masy serowej dodaję pozostałą, rozpuszczoną żelatynę postępując analogicznie jak w stosunku do samego musu malinowego. Na spody w obręczach wylewam po równo masę serową i umieszczam w lodówce na godzinę do stężenia. Po tym czasie na wierzch masy serowej wylewam mus malinowy i umieszczam

Mango Papaja
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 141

Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże pachnące pomidory malinowe!!! Jak ja na nie czekam cały rok! Po tych pseudo pomidorach oferowanych w sklepach, niby z gałązek a w smaku jak ziemniaki, mogę znów zachwycać się smakiem prawdziwych pomidorów. Uwielbiam(...)dała fenomenalny smak, bardzo aromatyczny, lekki za razem i wyrafinowany posiłek. Polecam serdecznie na obiad lub kolację! Sprawdźcie krótką listę składników i skosztujcie mojej propozycji ;-))) LISTA SKŁADNIKÓW: - 4 pomidory malinowe - 2 garście świeżej rukoli - 1-2 ząbki czosnku - 150 ml oliwa z oliwek dobrej jakości - 1/2 szklanki migdałów - sól np. morska - opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: Pomidory umyj

SMYKWKUCHNI
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109 143

wszyscy szczęśliwi :) Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody Masło siekamy w misce z cukrem(...)wykładamy papierem lub lekko posypujemy mąką. Od razu na blasze lub na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na okrąg. Ciasto powinno być cienkie. Na środku ciasta wykładamy 3-4 łyżki dżemu malinowego i rozsmarowujemy go ale nie dochodzimy do brzegów okręgu. Na dżem wykładamy masę migdałową oraz cząstki obranego jabłka. Zbieramy brzegi ciasta tak by dookoła nadzienia powstała zapora, brzeg ciasta. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malinowym 132

pieczemy godzinę. Krok 3 Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy.   Krok 4 Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym

Różowa kuchnia
Orzeźwiający deserek 109

Składniki: -maliny -borówki -galaretka malinowa, agrestowa, cytrynowa -śmietana 30% -czekolada mleczna z truskawkami Galaretki rozpuszczamy osobno każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na  zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy

Kulinarne przemyslenia
Brownie czekoladowe 229

23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki pszennej 100g cukru 3 jajka 200g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka soku malinowego lub malinowej konfitury świeże maliny i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Masło rozpuścić z czekoladami, przestudzić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać powoli rozpuszczoną czekoladę

Cakes By Kejt
Deser malinowo agrestowy 122

spód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka tymianku, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, krem agrestowy: 500 g agrestu, kilka listów mięty, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, cukier lub miód, owoce do przybrania Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej(...)sztywną masę Do śmietany dodać agrest z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę agrestu, wymieszać, następnie wlać pozostały przecier agrestowy do śmietany, lekko ubijając. Masę wlać na masę malinową, wstawić na 15 minut do lodówki. Przybrać owocami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. zastawa

królestwo garów
Tartaletki z owocami lata 176

sztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka  2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy:  (na 3 szt.) 250 g malin  1 szklanka wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy(...)opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy. 150 g malin miksujemy na mus, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się musu malinowego. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż mus zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.  Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy środki budyniami. Wierzch posypujemy całymi owocami

Bon appetit mon amie