odpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna. Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super
królestwo garówesencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 25 dag schłodzonego serka mascarpone 1,5 szklanki kremówki 36%, schłodzonej Galaretka z malinami 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki malinowe (na każdą na 500 ml wody) ok 50-60 dag malin świeżych lub mrożonych WYKONANIE Kruchy spód- składniki schłodzon e Składniki na kruchy spód zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy(...)samym pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez około 20 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy studzimy. Galaretka z malinami Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Lekko studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i chłodzimy
W kuchennym oknie Ewyjeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym(...)stron. • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny. • Zostawić do wystygnięcia w rękawie. • Zimny schab posmarować dżemem malinowym i posypać utartym w moździeżu kolorowym pieprzem z gorczycą. Można je też zmielić w młynku na grubo. • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć
To co kochamjabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać 2-3 wiśnie lub kilka truskawek. Składniki: • 4 łodygi rabarbaru(...)czerwonym miąższu tzw malinowy • 1/2 szklanki cukru • 2,5 litra wody • 1 laska cynamonu • 1 anyż gwiazdkowy • 4 sztuki goździków • kilka gałązek mięty Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. • Dodać umyty rabarbar i pokrojony na 2 cm kawałki. Rabarbaru nie ma potrzeby obierać. • Gotować 10-15 minut, po czym odcedzić i przetrzeć przez
To co kochammiałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki na mus malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki na mus czekoladowy: 200 gramów(...)wymieszanej śmietany z żółtkami dodajemy, również małymi porcjami, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniasłodkiego i nie tyją. Trochę to niesprawiedliwe. A wracając do ciasta, lub też deseru, brownie wyszło pyszne. Jedliśmy jeszcze na ciepło, a dla złamania smaku jedliśmy je z musem malinowym. Właściwie nie musem, przetarłam przez sito dżem własnej roboty, żeby nie było pestek i wyszedł taki pseudo mus Polecam serdecznie Składniki na 3 kokilki: – 80 g gorzkiej czekolady(...)przelewamy do kokilek ( do ich 2/3 wysokości) i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Jedliśmy na ciepło. Jedna porcja to 430 kcal. Szybki deser na weekend Brownie z musem malinowym Pyszny deser na szybko Pyszny deser na ostatnią chwilę Brownie w kokilkach Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Z miłości do słodkości Zapisz
Relaxtimegładką masę pokrojonego arbuza, ananasa, jabłka, jagody, szpinak z dodatkiem mleczka kokosowego. 7. Koktajl z malinami i awokado Składniki 1 awokado 2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka syropu malinowego 100 g świeżych lub mrożonych malin Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę pokrojone awokado, maliny z dodatkiem soku pomarańczowego i syropu malinowego. Artykuł 7 pomysłów na zdrowe koktajle każdego ranka
ale Pysznietorcik śniadaniowy... z mikrofali! Oczywiście blaty można usmażyć na patelni, ale eksperymentowanie w kuchni czasem może przynieść ciekawe efekty :) Torcik przełożyłam serkiem homogenizowanym, na wierzchu udekorowałam domowym dżemem malinowym (mój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować. Z cista usmażyć trzy placuszki lub upiec je w mikrofali*. W tym celu przygotować foremkę silikonową w kształcie serduszka. Ja użyłam foremki do smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę. Gotowe blaty przełożyć
Chocolate Muffin BlogPuszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe. Friandy malinowe Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja
KucharzycaTaki ocet malinowy to świetny domowy wyrób, który właściwie robi się sam. Kiedy będzie gotowy możecie wykorzystać go do doprawienia pysznej sałatki z warzyw i owoców . A na początku wystarczy wsypać owoce do słoja, zalać lekko osłodzoną wodą i czekać aż zadziałają prawa natury. A może to magia? Bo w każdej porządnej kuchni dzieją się czary, przynajmniej czasami. Domowy ocet(...)zakwaszania, doprawiania zup, sosów, do marynowania mięs, do zrobienia sosu do sałatek. Ocet jabłkowy jest nawet polecany, w niewielkich ilościach, do codziennego picia w celu zdrowotnym. Domowy ocet malinowy ma nieprawdopodobnie piękny zapach i kolor. Smak jest kwaśny, ale przyjemny bo naturalny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakokosowy do smażenia 1 szklanka malin 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić na bok. W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego(...)rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano. Placuszki podawać polane sosem malinowym. Smacznego
kolorowotorcikowoTRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: pow. 60 min -ILOŚĆ: 2 Lody malinowo bananowe 2 garści malin 2 opakowania serka homogenizowanego 3-4 łyżki cukru 1 banan bez skórki 1 opakowanie galaretki malinowej Do miski blendera wsypać maliny, dodać serek homogenizowany. Następnie pokroić banana w mniejsze kawałki, dodać do miski blendera, zasypać cukrem i galaretką w proszku. Całość
Gotuję Testujękwadratową formę 20 cm x 20 cm): 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 125 gram miękkiej margaryny roślinnej 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki konfitury malinowej 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru cukier puder do dekoracji W dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę(...)malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez 55-60 minut jeśli jest to kwadratowa forma. Po upieczeniu ostudź ciasto do temperatury pokojowej a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego
Mango Papajajako pierwsze znikają ze stołu :) Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie trzech składników, a efekt jest piorunujący :) Składniki: 3 białka jaj 140 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy lub sok malinowy Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier puder i miksować dalej. Masę przełożyć do szprycy/worka cukierniczego. Wyciskać kostki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę(...)Wyjąć, pozostawić do ostudzenia. Wystudzone kostki udekorować czerwonym barwnikiem lub gęstym sokiem malinowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła(...)świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku [ u mnie malinowy] 2-3 łyżki cukru [ wg własnego smaku] Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Drożdże rozetrzeć w kubku dosypując 2 łyżki mieszanki mącznej i połowę lekko podgrzanego mleka.Odstawi
Moje domowe kucharzenie