surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem
Czerwień i błękitTORCIK MALINOWO-WIŚNIOWY to wspaniała propozycja na popołudniowy lekki deser, która... Artykuł Torcik malinowo-wiśniowy pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEciasto jak i krem są bardzo proste do przygotowania. Tartę tą robiłam już kilka razy, zmieniałam tylko owoce z jakimi ją serwowałam. Można na przykład podać ją z sosem malinowym, truskawkami, borówkami lub z porzeczką. Pamiętam, iż gdy serwowałam tą tartę z sosem malinowym do serowania użyłam także domowej bitej śmietany. Całość była przepyszna. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki
mecookskiedy jest sezon na truskawki bardzo często taki koktajl gości w moim domu. Składniki: 0,5 kilograma truskawek 300 ml. zsiadłego mleka 50 gram orzechów nerkowca 100 ml. soku malinowego z lipą Premium Rosa 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy, przekładamy do kubka miksującego, wlewamy(...)zsiadłe mleko i sok malinowy, dodajemy nasiona chia, siemię lniane, cynamon oraz orzechy nerkowca. Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy do szklanek, wierzch możemy udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami melisy. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Bajeczna Kuchniaparze 100 gram wołowiny 1/4 smaczliwki 2 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle bez GMO 2 łyżki czerwonej fasoli Bonduelle 1 mozzarella pół papryczki chilli 2 pomidorki koktajlowe 2 małe pomidory malinowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki klarowanego masła 1 ząbek czosnku pół łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki kuminu świeże listki oregano pieprz sól Wykonanie: Groszek gotujemy 3 minuty(...)składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano, aż powstanie sos. Wołowinę siekamy drobno, lub mielimy
Quinoa Raz!mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej 2000 80 g masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu szczypta soli Składniki na nałożenie: 340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki malinowe 6 łyżek ksylitolu 800 g truskawek Wykonanie: składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spozywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju(...)ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez 20 minut, do zezłocenia 2 galareki malinowe rozpuścić w połowie gorącej wody z przepisu, czyli zamiast w 1000 ml w 500 ml wrzątku. Dodać do wody cukier/ksylitol. Odstawić do przestudzenia truskawki umyć, wysypać na papierowy ręcznik, by przeschły. Z truskawek usunąć szypułki. Część truskawek pokroić na mnieszje kawałeczki, resztę przeciąć na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najbardziej znanych w Polsce blogów twierdzi inaczej) – palati to liczba mnoga od włoskiego słowa „pelato” – czyli po prostu pozbawione skóry. Pomidory (u mnie pomidory lima i dwa jakieś wczesne malinowe) kroimy na równe kawałki – wystarczą ćwiartki. Zostawiamy gniazda nasienne z galaretką, wycinamy ewentualne głąby. Wykładamy pomidory skórką do dołu w skropionej oliwą głębokiej blaszce. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy(...)sardynki bez skóry, a do uzupełnienia całości – chrupiące pszenne grzanki z masłem czosnkowym i świeża bazylia. Użytkownicy talerzy byli więcej niż zadowoleni. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g pomidorów podłużnych 300g pomidorów malinowych 150g okrągłej czerwonej papryki (waga po wycięciu gniazda nasiennego) 100g szalotek (3 małe sztuki) 25g czosnku (4 średnie ząbki) 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 pełna łyżeczka suszonego oregano
Karo in the Kitchenłyżeczki, budyń 1 opakowanie/duża porcja, jajka 2 sztuki "M", woda gazowana 1-2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, serek homogenizowany 400 ml/waniliowy, dżem 300 ml/czekośliwka, syrop malinowy - ile potrzeba do dzbanka blendera wsyapac mąkę, cukier, sól, budyń duża porcja wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, wlać wody gazowanej tyle, aby ciasto było lejące z blendera ciasto naleśnikowe przelać(...)cienkie naleśniki, usmażone odkładać na talerz połowę naleśników posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym, drugą połowę posmarować dżemem-użyłam swoje przetwory czekośliwkę, naleśniki składać na koperty przed podaniem naleśniki polać sosem malinowym - naleśniki są pyszne i smakują do kawy zbożowej z mlekiem lub z czym się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięilości niezbędnych witamin, minerałów, makro i mikroelementów. Ten pudrowy koktajl zawiera w składzie też miętę - dla przełamania smaku, oraz naturalny miód na osłodę. Całość jednak pozostaje w kawowo-malinowej nucie, także i dla nas po ciężkim dniu znajdzie się coś zdrowego i pysznego :-) Koktajl malinowo-kawowy z miętą i siemieniem lnianym. Składniki na wykonanie około 600 ml koktajlu
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita. Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy. Potrzebujemy: maliny galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy dalej. Do masy dodałam 1/4 szkl galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika). Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy
MojaQchnia.plbiałego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 300 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia); 1 czubata łyżka cukru pudru. Galaretka z malinami: 1 szklanka świeżych malin(...)galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 350 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia). Dodatkowo: Tortownica o średnicy 22 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania : Upiec biszkopt. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Dodać olej i szczyptę soli i przy
Gospodyni Miejskaokiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise
Mała Cukierenkamleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem(...)galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Malinową galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Na schłodzonej masie śmietanowej ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego! Jakby ktoś się zastanawiał, to suknię kupiłam. Jaką...? Opowiem następnym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrześwietnie gaszą pragnienie. Polecam z lodem z kawałkiem cytryny lub limonki i liściem mięty cytrynowej. Poznajcie Teekanne World of Fruits Tea Collection aromatyzowaną mieszankę herbat owocowych o smaku: pomarańczowym, malinowo jeżynowym, czarnego bzu i cytryny, wiśni i żurawiny z acerolą, i wiśniowo – truskawkowym. Opakowanie zawiera sześć różnych, owocowych herbat zapakowanych w kopertach. Z World of Fruits Collection Box wybrałam(...)malin i jeżyn, z nutą słodkich truskawek i i borówek. Napar jest intensywny, w kolorze czerwonego wina i bardzo aromatyczny . skład- Jabłko, hibiskus, liście słodkich jeżyn, skórka pomarańczy, aromat malinowy (3%), aromat jeżynowy, jeżyna (1%), borówka (1%), truskawka (1%), malina (1%),regulator kwasowości, kwas cytrynowy TEEKANNE World Superfruits z aromatem wiśni i żurawiny z acerolą. To owocowe połączenie smaków sprawdza
Kasia i jej kobiecy światwaniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo(...)łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć
Mała Cukierenka