wychodziła uszami. Eugeniusza ze śmiechem wspomina czasy studiów i jeden z nieśmiertelnych deserów ze stołówki o wdzięcznej nazwie legumina, czyli zimna kaszę mannę o konsystencji kleju murarskiego polaną sokiem malinowym :-)). Moja babcia robiła kaszę tak gęstą, że w talerzu można było ustawić łyżkę w pionie. Eugeniuszowi kasza manna kojarzy się z kolei z wypełnioną po brzegi miską rzadkiej zupy(...)wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty. Kaszę podaj ze smażonymi jabłkami i uprażonymi orzechami laskowymi w miodzie. Jeśli lubisz by było bardzo słodko, możesz ją polać sokiem malinowym albo zredukowanym octem balsamicznym. Smacznego! Artykuł Tylko dla dorosłych: Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: maliny mrożone lub świeże 2 szklanki, galaretka malinowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe100 gram, jogurt grecki 380 ml + galaretka cytrynowa 1 opakowanie, serek homogenizowany waniliowy 500 gram + 2 galaretki wiśniowe forma silikonowa z kominkiem 24 cm, dno będzie wierzchem deseru po odwróceniu, na dnie rozsypać maliny, wlać galaretkę malinową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki, na prawie
W Mojej Kuchni Lubiękarnawałowe brylowały na stołach podczas karnawału. Zrobiłam je wczoraj i w zasadzie w ciągu godziny wszystkie zjedliśmy. Róże są bardzo delikatne i smaczne. W środek każdego ciastka wycisnęłam nadzienie malinowe Lauretta i w niektóre dodałam kandyzowane wiśnie. Malinowy smak nadzienia świetnie skomponował się z chrupiącą różą. Lekki krem ze sporą ilością malin (60%) smakuje jak frużelina. Krem zapakowany jest
Pieguskowa Kuchniaszklanki drobnego cukru do wypieków - 2 szklanki mleka - ½ szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki rumu - esencja waniliowa - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - olej + smalec (pół na pół) do smażenia - konfitura malinowa (moze być inne nadzienie) - lukier (cukier puder + wrzątek + esencja pomarańczowa + sok z cytryny) Obie mąki przesiewamy do dużej miski (misa od miksera), dodajemy sól, cukier – mieszamy składniki suche. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże(...)pączki się zrumienią od spodu przewracamy je na drugą stronę (obracamy tylko 1 raz). Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie
mojewypiekiinietylkoroślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej *można użyć puszki do przechowywania ciastek! :D Galaretka malinowa -150g mrożonych malin -1/2 szkl. wody + 1/2 do 3/4 łyżeczki agaru -3 łyżki ksylitolu Krem kokosowy -śmietanka kokosowa powstała z 1 puszki mleka kokosowego -4 łyżki ksylitolu(...)gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptu i przeciąć na 3 równe blaty. GALARETKA MALINOWA Rozmrożone maliny zmiksować z ksylitolem i podgrzać je w garnuszku. Agar namoczyć na kilka minut we wodzie i wlać do gorących malin, wymieszać. Gdy maliny z agarem się zagotują, połowę
Candy Pandasognia, dodajemy miód do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Odstawiamy do przestudzenia a następnie schładzamy w lodówce. składniki na malinowy wierzch: 1 słoiczek malin z sokiem 2 łyżeczki galaretki malinowej lub inny produkt żelujący wykonanie: Maliny z sokiem podgrzewamy, gdy będą gorące zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniacukru 180 ml mleka, letniego 20 g drożdży 3 żółtka 100 g masła 2 szczypty soli 1/2 kieliszka alkoholu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia dżem malinowy wykonanie: W ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy sól oraz masło i rozcieramy palcami, aż powstanie coś(...)odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy dżemem malinowym lub dowolnie innym ulubionym
Domowy Smak Jedzeniakawą ), i od razu wchodzę na wyższe obroty. W pracy taki klasyk mi wystarcza; w domu, gdy mam nieco więcej czasu i chęci, zaczynam kombinować. Tak powstała kawa malinowo-różana z białą czekoladą - prawdziwa uczta, tylko dla koneserów. Ta kawa smakuje obłędnie! Nie jest zbyt mocna, trochę słodka, lekko kwaskowata, cudownie owocowa, z delikatną kwiatową nutą. Żadna kobieta się(...)oprze! Jeśli więc chcielibyście zaskoczyć swoją lepszą połówkę kawką o piątej po południu, szczególnie w środę za dwa tygodnie, ta nada się idealnie. Obiecuję! Kawa malinowo-różana z białą czekoladą Składniki: (na 1 porcję) 150 ml mleka 20 g białej czekolady 100 ml mocnej kawy 30 g malin 1 łyżeczka przecieru z płatków róży 30 ml śmietany kremówki suszone płatki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzede wszystkim nieziemsko pachnące maliny. Byłam w szoku, że o tej porze roku owoce mogą tak pachnieć! Postanowiłam, że powędrują do słoja .... i wyjdzie z nich cudownie pachnąca nalewka malinowa - bo takiej na mojej półeczce z domowymi alkoholami jeszcze nie ma. Wyszła super. ❤ Odpowiednio słodka, o pięknym malinowym kolorze ... Teraz nabiera mocy 👌👌👌 i poczeka sobie (minimum 6 miesięcy) na odpowiednią
Walijskie Pichceniepączki smażę nie w Tłusty Czwartek a w Dzień Babci. Osobiście wolę i jeść i smażyć te mniejsze, dlatego wycinam je literatką. W tym roku nadziałam je gęstą konfiturą malinową ale równie pyszne będą te z różą. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera białek pączusie dłużej pozostają świeże, choć tak naprawdę przez to, że są dosłownie na "dwa kęsy(...)małych pączusiów) 1 kg mąki 8 żółtek 50 g drożdży 150 g masła 6 łyżek cukru 500 ml ciepłego mleka kieliszek spirytusu lub wódki olej do smażenia konfitura malinowa do nadziewania cukier puder do posypania Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową mleka. Odstawić aż "ruszą". Żółtka utrzeć z pozostałym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasion chia 1/2 – 3/4 łyżeczki matchy kulinarnej od Moya Matcha ulubione owoce lub konfitura: u mnie wiśnie z kardamonem kilka listków świeżej mięty syrop z agawy o smaku malinowym do polania deseru Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy dokładnie z zieloną herbatą matcha i nasionami chia*. Odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do pucharka. Na wierzch wykładamy ulubione owoce lub konfiturę(...)mnie wiśnie z kardamonem, zdobimy listkami świeżej mięty. Całość polewamy delikatnie syropem z agawy (u mnie o smaku malinowym). Podajemy od razu. *jeśli lubicie słodsze desery możecie dodać na tym etapie odrobinę syropu z agawy Smacznego Zachęcam Was do odwiedzin strony Moya Matcha
Słodkie okruszkisię zrobić zdjęcia. Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą(...)mieszanką smarujemy wafle. Ja dodatkowo jedną warstwę smaruję dżemem lub konfiturą np jak w tym wypadku malinową, świetnie pasuje także dżem z czarnej porzeczki
Cynamonowe szczęścieOponki to kolejny z moich smaków dzieciństwa. Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Podawała je posypane cukrem pudrem z domowym sokiem malinowym, w którym się je moczyło. Było to cudowne połączenie! Moja wersja jest bezglutenowa, ale zapewniam Was, że oponki są tak samo smaczne! Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku(...)wszystko. Nasze oponki są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą. Koniecznie dajcie znać, co Wy pieczecie na tłusty czwartek! Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na sałatkę, którą można podać podczas karnawałowej imprezy, polecam tą: Sałatka z paluszkami
Okiem Blondynki by McBlondijeszcze bardziej podpiło ich smak! Taki prosty trik a sporo zmienia. Pączki są bez nadzienia, bo wciąż nie mam szprycy do nadziewania pączków, dlatego podałam je z gorącym sosem malinowym i to jest obłęd totalny. Polecam Wam bardzo ten patent, prosto, szybko i bardzo smacznie. Jeśli chcielibyście zrobić pełnowymiarowe pączki to przepis na nie znajdziecie TUTAJ! PRZEPIS NA MINI(...)pączek ładnie smażyć jeśli tak to temperatura oleju jest prawidłowa. Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Cukier puder zmieszaj z cynamonem i obtocz pączki. Sos malinowy: - 2 szklanki zamrożonych malin - 2-3 łyżki miodu W rondelku zagotuj maliny, poczekaj aż nadmiar wody odparuje, dodaj miód i gotowe! Pyszny i prosty pomysł na weekendowe słodkości. Wypróbuj
SMYKWKUCHNIenergii. Składniki: Butelka 0,5 l piwa (lager, ale, w przypadku bezalkoholowych dobrze sprawdza się jabłkowe) Pomarańcza Dwucentymetrowymi kawałek imbiru Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 6-8 goździków Sok malinowy (ilość wedle gustu – im więcej tym bardziej słodki grzaniec) Przygotowanie: Krok 1 Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie plastry. Imbir obieramy i siekamy w plastry, a potem(...)mocnym ogniu wystarczy dosłownie kilkanascie sekund (do pół minuty) żeby grzaniec był gorący i rozgrzewający. Krok 4 Piwo ścigamy z ognia i odstawiamy na moment. Do kufla wlewamy sok malinowy – ilość zależy od indywidualnych gustów. Agnieszka lubi na przykład bardziej słodki grzaniec. Szczypcami lub widelcem przekładamy pomarańczę do kufla, a potem przelewamy z rondla gorące piwo. Wkładamy do niego
Niedzielny kucharz