poprzednim wpisie pokazałam Wam jak łatwo zrobić w domu jogurt naturalny. A teraz przyszedł czas na wersję... malinową 😋 Do owsianki, granoli, pampucha czy tak po prostu do wyjadania ze słoiczka będzie idealny! 2 porcje: * domowy jogurt - 1/2 porcji (2 składniki) * liofilizowane maliny- 6 łyżek owoców * miód/cukier/inny słodzik- opcjonalnie do smaku * sok malinowy- opcjonalnie do koloru Jogurt przygotować wg tego
Kraina Miodem Płynącapieczenia 125 g masła 2 jajka 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 4-5 kropel aromatu migdałowego Babeczki piekłam w dwóch turach. Pierwsze zostawiłam bez ozdób, drugie przybrałam malinowym nadzieniem. Smak lekko kwaskowatego malinowego nadzienia doskonale połączył się ze słodyczą babeczek. Polecam. Przygotowanie: Orzechy i czekoladę rozdrabniamy w robocie kuchennym Magimix . Wystarczy wsypać składniki do najmniejszej misy, założyć nóż
Słodkie okruszkiłyżki cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy groszek ptysiowy Brześć 1 czubata łyżka masy kajmakowej + mleko 1/2 banana opcjonalnie kleks z nadzienia malinowego (lekko kwaskowate) Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie twarożek kanapkowo-sernikowy z zimną śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Próbujemy. Na dno pucharka / szklanki wysypujemy groszek ptysiowy, nakładamy naszą serową masę. Następnie układamy plasterki banana. Masę(...)kajmakową podgrzewamy z niewielką ilością mleka, mieszamy. Powstałym sosem polewamy nasz deser. Zdobimy kleksem z nadzienia malinowego, plasterkiem banana i groszkiem ptysiowym. Deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiklasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne. Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor i smak. Składniki na około 8 naleśników: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 op. budyniu smak dowolny, u nas malinowy stąd różowe naleśniki
Życie zaczyna się w kuchnibiałej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w 180 st. C. Po wystudzeniu wycinamy mini okręgi, które nasączamy wodą wymieszaną z wódką, sokiem malinowym i sokiem z cytryny. KREM: Żurawinę miksujemy na mniejsze części. Białą czekoladę rozpuszczamy z 3 łyżkami śmietanki. Dodajemy żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparachwszyscy. Choć przyznam, że znam dosłownie kilka osób, które nie przełkną budyniu, ale to tylko garstka :) Smak... o niebo lepszy od tego z paczki. Podaję go najczęściej z sokiem malinowym bądź konfiturą z kawałkami owoców. Polecam :) Składniki: * 1/2 litra mleka * 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu) lub 1/2 laski wanilii i 3 łyżki cukru(...)łyżka masła * 2 żółtka * 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * sok malinowy, konfitura do polania na wierzch (mój budyń podałam z konfiturą Naturalnie owocowe- cztery owoce od firmy Stovit ) Wykonanie: 2/3 mleka zagotować w garnku razem z masłem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszyć palnik
Zrób to smacznieokazało się, że proporcje się odwróciły i powstał sernik zamknięty w cieście bananowym :D Nie narzekam, bo ciasto wyszło pyszne. Ser ma fajną kremową konsystencję, a całość dopełniła polewa malinowa. Ciasto jest bez dodatku rafinowanego cukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM(...)twarogu (u mnie President naturalny bez dodatku cukru) 100g mascarpone Kilka namoczonych suszonych daktyli (ilość dostosować w zależności jak słodkie serniki lubicie) Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru POLEWA MALINOWA Garść malin 2 łyżki mascarpone Łyżeczka miodu CZĘŚĆ BANANOWA Banana zblendować z jajkami, jogurtem i daktylami Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie CZĘŚĆ SERNIKOWA Wszystkie składniki zblendować do uzyskania
HealthyCreationsPyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję Składniki: 375 g miękkiego masła 250 g wiórków kokosowych 750 ml mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego(...)płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g białej czekolady dodatkowo: duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g) dżem malinowy wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia
Swojskie jedzonkoklasycznej wegańskiej kalafiornicy . Muszę przyznać, że kalafior pod taką postacią bardzo mi posmakował. Natomiast jak Wam się on znudzi w tej formie, to można do niego dodać także aromatyczne malinowe pomidory. Możecie je wtedy wrzucić już na samym końcu, tuż po zdjęciu patelni w kuchenki, lub nieco wcześniej, żeby też były ciepłe tak samo jak kalafior. Jedna i druga wersja(...)Składniki: 1/2 kalafiora 1 duża cebula 1 ząbek czosnku woda lub wegański wywar warzywny pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy sól morska lub himalajska opcjonalnie czarna sól Kala Namak 1 malinowy pomidor 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru Wykonanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatityszczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia biszkoptu MUS MALINOWY: 280 g mrożonych malin Hortex 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g masła 4 łyżeczki(...)Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną. Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z pestkami przelać
https:KKuchniaMniammasła 50 g cukru pudru cukier waniliowy 4 żółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej płatki(...)włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180 do złotego koloru. Przygotowanie galaretki: 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i schłodzoną galaretkę włożyć do lodówki (jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić). Gdy zacznie tężeć wylać galaretkę
Słodka StrefaMoja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka(...)zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę malinową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować świątecznymi napisami, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajkami. Po świątecznej uczcie lub w trakcie proponuję jedną pastylkę
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietanowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Świeże winogrona do dekoracji Wiśnie z syropu do dekoracji Sos malinowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej. Białka umieścić w misie miksera, wsypać szczyptę soli i miksować do uzyskania gęstej błyszczącej(...)serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem, schłodzić krótko w lodówce i podawać. Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej Przy świątecznym stole
Wanilia i Kardamonzmiksować. 2. Mrożone maliny umieścić w rondelku. Zasypać cukrem, i dodać 2 łyżki wody. Maliny gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Gotowy sos malinowy odstawić do ostygnięcia. 3. Bezy pokruszyć, ale nie rozdrabniać zbyt drobno. 4. W pucharkach, szklankach czy innych naczynkach do deserów układać warstwę kremu budyniowo-kokosowego, na krem wyłożyć(...)malinowy, posypać kruszonymi bezami. Ułożyć kolejną warstwę. Deser przechowywać w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową: 500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka) 1/4 szklanki cukru pudru 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% Masa kokosowa: 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 niebieska galaretka(...)papierem do pieczenia *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 30 minut *** *** Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przecinamy go na dwa blaty *** *** MASA SEROWA. Galaretkę malinową rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Pół szklanki śmietanki ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder i zmielony ser, wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy przestudzoną galaretkę
Blog z Apetytem