przepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita. Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy. Potrzebujemy: maliny galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy dalej. Do masy dodałam 1/4 szkl galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika). Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy
MojaQchnia.plbiałego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 300 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia); 1 czubata łyżka cukru pudru. Galaretka z malinami: 1 szklanka świeżych malin(...)galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 350 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia). Dodatkowo: Tortownica o średnicy 22 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania : Upiec biszkopt. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Dodać olej i szczyptę soli i przy
Gospodyni Miejskaokiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise
Mała Cukierenkamleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem(...)galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Malinową galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Na schłodzonej masie śmietanowej ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego! Jakby ktoś się zastanawiał, to suknię kupiłam. Jaką...? Opowiem następnym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądaj bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć :). Spód jest kruchy, krem jest waniliowy i ładnie ze sobą je łączy konfitura malinowa. Jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Robiłam już takie w zeszłym roku: Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców jagodowych jak maliny, borówki, jagody. Bardzo(...)łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć
Mała CukierenkaMałe kruche tarty na orkiszowym spodzie wypełnione budyniem i rabarbarem. Słodkie i pyszne maleństwa, które cieszą oko i podniebienie. Do tart wybrałam budyń malinowy, jego różowy kolor bardzo ładnie komponuje się z rabarbarem ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko 3 łyżki(...)cukru pudru nadzienie 1 duży budyń malinowy na 3/4 l mleka 600 ml mleka +3 łyżki cukru do ugotowania budyniu ok 150 g młodego rabarbaru 2 łyżki cukru waniliowego płatki migdałowe do posypania Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią
Monia miesza i gotujeprzyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki maku 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Masa: 2 budynie o smaku malinowym 1 litr mleka 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy
Cynamonowe szczęściecukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, na zakończenie dodajemy cukier i żółtka. Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy do masy(...)serkami Danio. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową. W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy ponczujemy. Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie. Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem
Pyszności Słodkościpromocyjnej - 6,90zł Przejdźmy do moich propozycji na lunch. Na początek najprostsza z nich sałatka z pomidorami i mozzarellą podana ze świeżymi szparagami. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z POMIDORAMI MALINOWYMI POTRZEBUJEMY: - 1 duży pomidor malinowy - 1/2 kuli sera mozzarella - 3 świeże szparagi - 1 kromkę Chleba Czystoziarnistego - Piekarnia Otrębusy - 1 łyżeczka oliwy z oliwek wysokiej jakości - sól morska Pomidory kroimy
SMYKWKUCHNIniekoniecznie) Do nasączenia biszkoptu: około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury malinowej owoce do ozdoby około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady Ciasto kruche: 1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski(...)Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu. 10. Ananasa osączyć. Plasterki poukładać na wierzchu ciasta, dwa plasterki proszę odłożyć do dekoracji tortu. Krem: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone
Mała Cukierenkapyszne! Polecam :) Składniki: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe(...)rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Ze śmietanki i czekolady przygotować polewę (w kąpieli wodnej). Wystudzone muffinki udekorować polewą czekoladową oraz posypką
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem) 3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki duża garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory malinowe 160 g tuńczyka z puszki cząstki cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można(...)WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 4 łyżki wody z gotowania. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory malinowe w dużą kostkę. Czosnek kromy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Cebulkę dymkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez
cool and mintySKŁADNIKI: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju np. Kokosowego 2 łyżki cukru np. Kokosowego Szczypta soli 2 jajka 2 szklanki mąki Powidła malinowe Nutella Olej kokosowy lub inny do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam wodę, mleko, cukier, olej. Wbijam jajka, dodaję mąkę. Dokładnie mieszam za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewam dodaję odrobinę oleju(...)Kokosowego, za pomocą głębokiej łyżki nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę na rumiano z obu stron. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję nutellą i powidłami malinowymi. Smacznego
Gotowanie PatkiWystarczy pokroić warzywa i posypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki. Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka. Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Składniki (na 2 duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ogórki gruntowe
Codziennik KuchennyDziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową . Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je W takie piękne majowe dni jak dzisiejszy nie ma nic przyjemniejszego niż zjeść wspólnie z dziećmi pyszne domowe ciasteczka Zwłaszcza, że po tak intensywnym dniu należy się chwila słodkiego relaksu. Spróbujcie, polecam Takie kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową
Słodkie okruszki