torebka mocnej herbaty ( u mnie "Nero" Teekanne ) 2 plastry pomarańczy 2 plasterki imbiru 2 plasterki świeżej chili 2 ziarenka kardamonu 5-7 goździków około 2 łyżek syropu lub soku malinowego 200-250 ml wody Wykonanie: W kubku, szklance lub specjalnym słoiczku umieścić goździki, nacięte ziarna kardamonu, plasterki imbiru i chili. Włożyć torebkę z herbatą. Wodę doprowadzić do wrzenia. Wrzącą wodą(...)zalać herbatkę z dodatkami. Parzyć pod przykryciem przez 2-3 minuty. Następnie wlać do herbatki syrop lub sok malinowy - dobrze wymieszać. Na koniec wrzucić do herbaty plastry pomarańczy. Jeden plaster pomarańczy dodatkowo można nabić kilkoma goździkami. Herbatkę pić póki jest ciepła. Smacznego
kolorowotorcikowoDziś prezentuję deser, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom twarogu i maku. By nie było jednak zbyt ciężko, całość podana jest na musie malinowym, który idealnie orzeźwia cały deser. Składniki na 4 porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny(...)przestudzoną masą makową. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne. Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek kładziemy kopczyk z makowego twarogu. Przystrajamy odłożonymi malinami
Smaki Na Talerzubudyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu(...)cały płyn. Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymalinowy to nic innego niż przetarte maliny z cukrem. Przetarte przez gęste sitko, pozbawione malutkich pestek świetnie nadają się do deserów, placków, naleśników, a także do gorącej herbaty w zimne jesienne i zimowe wieczory. Mój sos nie jest zbyt gęsty, gotowałam go krótko, zależało mi na płynnej konsystencji. Nie chciałam z niego robić galaretki, ale jeśli ktoś woli galaretkę(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez gęste sitko - ja przecierałam w robocie kuchennym, wrzucałam surowe owoce. Jeśli przecieramy ręcznie należy maliny podgrzać, żeby puściły sok i ciepłe przecierać. Przetartą pulpę malinową zasypać cukrem (do smaku). Zagotować i gotować przez 10-15 minut. Gotowy, gorący sos zlewać do wyparzonych słoików, nie trzeba już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców, które zgromadziliśmy latem w zamrażalce Przepis zaczerpnęłam z bloga Dorotki . Polecam Post Sernik z musem malinowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejagodami goji Helio. Polecam jeść jagody goji w sezonie jesienno-zimowym ponieważ zawierają mnóstwo witaminy C. Składniki: 300 ml mleka migdałowego 4 płaskie łyżki nasion chia 2 łyżki syropu malinowego łyżka jagód goji Przygotowanie: Mleko wlewamy do miseczki lub pucharka. Dodajemy do niego chia i mieszamy.Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyjmujemy z lodówki, mieszamy.Polewamy sokiem malinowym
słodkie i nie tylko historie kulinarneGdzie się podziewam, pewnie zastanawiacie... A siedzę sobie cichutko i zajadam się pomidorami:) Uwielbiam pomidory! A teraz są najlepsze - dojrzałe, czerwone (nawet jeśli są żółte, pomarańczowe, malinowe czy brązowe), słodkie. Uwielbiam je wszystkie: mięsiste bawole serca, soczyste sakiewki, drobne słodkie koraliki i aromatyczne malinowe. Tego smaku brakowało mi w Hiszpanii (ale o tym opowiem później). Co wieczór na kolację zjadam
Obiad gotowyrondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2-3 min. Gorącym wywarem zalewamy herbatę i pozostawiamy pod przykryciem ok. 3-5 min. Następnie przelewamy do filiżanek, dolewamy soku malinowego i dosładzamy miodem. Podajemy na gorąco /ciepło. *Proporcje składników możemy dowolnie modyfikować wg własnego podniebienia Mój widok z okna Zima 2017 w Bieszczadach
Domowy Smak Jedzeniasmarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę(...)średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Galaretki (cytrynową, pomarańczową i malinową) przyrządzamy z połowy zalecanej ilości wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto. Sporządzamy galaretkę agrestową (również z połowy zalecanej ilości wody). Dobrze
Qchnia po prostuSernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która zamroziła malinki. Po wypróbowaniu potwierdzam - to połączenie doskonałe - maliny, czekolada i ser. Niby proste, a takie smaczne. Składniki: [SPÓD BROWNIE]: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 2 duże jajka(...)masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika. [MUS MALINOWY]: 500 g malin (moje są mrożone) 2 łyżeczki żelatyny ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody cukier do smaku D o garnka wrzucamy maliny z cukrem i gotujemy, aż się
psgotujemyzwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy: 100 g malin cukier do smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera(...)Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka. Na koniec zmiksować ze śmietaną 36% oraz esencją waniliową. Masę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około
Bullioczosnkowy: m ały jogurt naturalny, 4 łyżki majonezu, majeranek, oregano, sól, pieprz, 3 większe ząbki czosnku, 3/4 pęczku koperku, większa szczypta suszonej natki pietruszki. Dodatkowo: 3-4 większe pomidory malinowe (można zastąpić zwykłymi, ale polecam malinowe), 20 dag dobrego sera żółtego w kawałku. Przygotowanie: Koperek i czosnek drobno siekam. Wszystkie składniki sosu dokładnie łączę, doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchniaogórek zielony, rzodkiewka, posiekany szczypiorek, ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, ser feta, posiekana botwinka, rzodkiewka, natka pietruszki. ORIENTACYJNA CENA: 11 ZŁ. chleb, masło, wędlina, sałata strzępiasta, pomidor malinowy, posiekany szczypiorek, kwiatki z rzodkiewek. ORIENTACYJNA CENA: 12 ZŁ. bagietka, masło, ser z niebieską pleśnią, oliwki zielone i czarne, pomidor koktajlowy, koperek. (kanapki górne) ORIENTACYJNA CENA: 12 ZŁ. chleb, masło(...)pomidor malinowy, bazylia, mozzarella. ORIENTACYJNA CENA
JejKuchniakcal tłuszcz: 14 g węglowodany: 66 g w tym cukry : 31 g białko: 10 g SUPERFOOD płatki owsiane * syrop ryżowy * cukier kokosowy * olej palmowy nieutwardzony * nasiona chia * granat * proszek malinowy Na końcu zostawiam najlepsze. Żeby nie było, że testuję tylko produkty bogate w cukier przedstawiam Wam najlepszą wersję płatków crunchy - SUPERFOOD . To ekologiczna mieszanka płatków owsianych z dodatkiem nasion chia(...)owoców granatu i malinowego proszku. Płatki są bardzo smaczne, nie przesłodzone, choć cukru też nie pożałowali, jednak lepiej, że jest to cukier kokosowy i syrop ryżowy. Czuć delikatną chrupkość, kruchość. Owoce granatu są troszkę twardawe, jednak do pogryzienia, dodatkowo nadają lekkiej kwaśności całości. Podsumowując, oceniam te płatki bardzo dobrze, według mnie są najlepsze spośród wszystkich dzisiaj prezentowanych. Smak zadowala
Zdrowie na języku :Pmalin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy to może dodać cukru nieco więcej niż w przepisie. Dżem malinowy dodaję najczęściej do placuszków, naleśników na słodko oraz ciast. Dzieci lubią też kanapki z masłem i dżemem. Bardzo smakują mi pestki malin w dżemie choć wiem, że nie każdy je lubi(...)minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać sok z cytryny. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry dnem. Tak przygotowany dżem malinowy może stać w piwnicy przez kilka miesięcy. Aromatyczne, jesienne maliny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie