prawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić(...)kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru
zadanie-gotowanieprzyprawia o zawał na miejscu ;) A samo danie jest tak pyszne, że polecam wypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz(...)smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami. Smacznego :) Artykuł Kopytka z soczewicą i pomidorami pochodzi
Mienta blogpieczenia 1 l śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4 szklanki wody 8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Ciasto przecinamy na pół i przekładamy do blaszki.Spód ciasta smarujemy 4 łyżkami dżemu malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim
Sama słodycz i szczypta chilikremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny(...)jajka 100g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 100g konfitury malinowej 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy
Szefowa kuchniFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi
królestwo garówMaliny to prawdopodobnie moje najulubieńsze owoce, choć tak na prawdę mogłabym wymienić zdecydowanie więcej. Jednak to one znajdują się w głównej czołówce :) Na ogródku mam całkiem pokaźną "plantację" malinowych krzewów, dlatego co roku z niecierpliwością oczekuję pierwszych owoców. Uwielbiam jeść je prosto z krzaczka, dodawać do porannych owsianek, czy zajadać na podwieczorek. W tym roku postanowiłam dłużej cieszyć się(...)smakiem i przygotować dżem malinowy, bez dodatku cukru, bez żelatyny , a mimo to słodki i gęsty. Cukier zastąpiłam erytrolem, a popularną substancję zagęszczającą - żelatynę wymieniłam na agar agar. Dżem wychodzi przepyszny! Jest słodko-kwaśny, ma idealną, gęstą konsystencję. Cudowny! Może dorobię jeszcze kilka słoiczków w tym roku, a z pewnością wykorzystam ten przepis na przyszłe lata :) Składniki
Zdrowie na języku :Pzdanie...Rozgościła się, razem z wiatrem i chłodniejszymi dniami...Za nią przyszło kichanie, smarkanie, kaszel...Zdecydowanie nie lubię! Dzieciom przygotowuje różne mikstury zapobiegawcze a Nam dorosłym nastawiam nalewkę malinową. Idealnie rozgrzewa gdy zziębnięci wrócimy do domu. Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru 1 litr spirytusu 0,5 l wódki 40 % Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy żeby puściły(...)Kiedy to się stanie zalewamy spirytusem i wódką. Możemy również zrobić nalewkę na gotowym, przygotowanym wcześniej soku z malin i dać do tego miąższ malinowy. Odstawiamy w dużym słoju na ok 10-14 dni, po tym czasie przecedzamy, zlewamy do butelek. Do przecedzenia przyda się dobre sitko. Ja używam tych z firmy SABIPOL , na ich stronie znajdziecie wiele
Z Majeczką w kuchnidekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu. Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę do sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru . Udekoruj schłodzony mus bit ą śmietan ą, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis. *Biała czekolada rozpuszcza
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoknem ciągle mamy lato ! Wrzesień nas rozpieszcza wysokimi temperaturami, tak więc myślę, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na pyszne malinowe frappe, które przygotowałam na bazie kawy Inka . Inka to pyszna kawa zbożowa, wyprodukowana z jęczmienia i żyta. Idealna dla dzieci i dorosłych, w szczególności tych, którzy nie mogą pić zwykłej kawy. W naszych domach gości(...)już od 45 lat ! Możemy ją przyrządzić z dodatkiem mleka lub wody. Malinowe frappe z Inką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki kawy Inki 100 ml wody 100 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru brzozowego do smaku kostki lodu 1/2 szklanki malin Wykonanie: Odkładamy kilka malin do ozdoby, a resztę rozgniatamy widelcem. Przekładamy do szklanki, w której
Kulinarne przygody Gatitymielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego. The post Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWrzesień zaskoczył nas upalną pogodą więc jest jeszcze okazja aby przygotować na ochłodę pyszne domowe lody. Polecam proste trzyskładnikowe lody malinowe, które może przygotować każdy bez użycia maszynki do lodów. składniki: 400 g malin 400 ml śmietanki 30 % 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) Maliny zmiksować na mus. Przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Do miski przelać mleko(...)słodzone. Dodać przetarte maliny i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do malinowej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Następnie gotową masę przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 3 godzin, w trakcie tego mrożenia co 30 minut masę dokładnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Potem mrozić jeszcze kolejne 5-6 godzin ale już bez mieszania
Monia miesza i gotujegrillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry. Sprawdźcie listę składników i przygotujcie to danie, myślę, że Wam się spodoba. SKŁADNIKI - 4 porcje - 1 duża papryka czerwona(...)pomidory malinowe- dojrzałe - gałązka pomidorów koktajlowych - 1 mała cukinia - 3 ząbki czosnku - przyprawa curry 2 łyżeczki - 200 ml wody - sól, pieprz - miód - oliwa z oliwek Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce do pieczenia. Miód i oliwę z oliwek mieszamy z odrobiną wody. Polewamy warzywa i pieczemy do momentu kiedy będą się karmelizować około 30 do 40 minut
SMYKWKUCHNIpisałam w poprzednim poście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka(...)miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej
Emskie Smakizapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki 0,5 kg mąki typ 405 2 jajka 10 dag drożdży 5 łyżeczek cukru 5 kropel zapachu śmietankowego 1 łyżeczka cynamonu 2 średnie jabłka(...)gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła to smażymy na oliwie , to wykorzystania całego ciasta , polewamy sosem malinowym i gotowe
Mój Smak