malinowe - 6058 przepisów (strona:150/404)

Tort piesek 183

okrągłe ok 30 minut). Masa do przełożenia: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 7-8 łyżek cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa 1/2 szkl wrzątku Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę(...)kakao Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i kakao. Zmiksować. Ponadto: 1 słoiczek dżemu malinowego słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap

Kto ugości moich gości?
Jagodzianki wegańskie 179

oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem a część z malinowym) 2 łyżki cukru (do owoców) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do owoców) Owoce umyć, dokładnie osuszyć, dodać cukier, mąkę delikatnie wymieszać. W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać dwie kopiaste łyżki mąki(...)oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 600-700 gr owoców (można wymieszać ze sobą lub część zrobić z jagodowym farszem a część z malinowym) 2 łyżki cukru (do owoców) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do owoców)'; document.write

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 200

zawilgotniał. Powodzenia! *masę cukrową można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawiniętą w folię spożywczą w temperaturze pokojowej. Przykładowe torty z dekoracją z masy cukrowej: Tort biszkoptowy malinowo-śmietankowy Tort limonkowo-miętowy Tort cytrynowy Tort biszkoptowy z musem malinowym

moj przepis na
Żurawinówka 142

wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że nalewka ze świeżej żurawiny warta jest wszystkich niedogodności! Składniki: 2 kg żurawiny 1 l wódki ½ szklanki miodu lipowego ½ szklanki soku malinowego Sposób przygotowania: Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika,zasyp cukrem i czekaj az puści sok...trwa to bardzo długo lub  zalej wódką i pozostaw na 4 tygodnie.Ja ćwicze cierpliwość(...)zasypałam cukrem:) Po tym czasie jezeli zasypałaś cukrem zalej alkoholem. Odczekaj 4 tyg i  dodaj miód i sok malinowy. Jeżeli od razu zalałas alkoholem dodaj miód i sok. Ponownie odczekaj 4 tygodnie. Raz w tygodniu wstrząśnij słojem, by przemieszać nalewkę. Do butelek zlej nalewkę...i poczekaj około poł roku

Anioły w kuchni
Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!) 214

skomplikowany ale gwarantuje - posmakuje KAŻDEMU.  inspiracja Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej 9 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin 2 jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao(...)szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Czarnawisienka
Biszkopt malinowy 180

czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!!   Artykuł Biszkopt malinowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Ptasie mleczko na herbatnikach 5457

być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Formę 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat waniliowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzielić na połowę i do jednej dodać sok malinowy lub kakao. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać  (fot.2)  i wstawić do lodówki.  Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę

Świat Ciasta
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 167

łyżka śmietany 20 dag cukru 1 cukier waniliowy kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 0,8l mleka 2 budynie śmietankowe Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru kisiel malinowy ok 30 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić(...)Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).  Podawać posypane cukrem pudrem

Smakołyki Asi
LEKSYKON MIODÓW 121

przeziębień, grypy lub zapalenia oskrzeli. Ponadto bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy: relaksuje, wycisza i ułatwia zasypianie. Działa łagodnie moczopędnie, dzięki czemu likwiduje obrzęki i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Malinowy Kolor - jasnożółty Smak - słodki, bardzo łagodny Zapach - ma piękny zapach dojrzałych malin z lekką cytrynową nutą Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca się go do leczenia przeziębienia: świetnie rozgrzewa(...)pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki: Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy). Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły również miody pitne "Nektar Świętego Eugeniusza" jest to miód ziołowy oraz inne miody m.in. pitne jak półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak.  Podczas

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na zimno z malinami 121

Szybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance(...)wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia

Bajeczna Kuchnia
Malinowa herbata z rozmarynem i pomarańczą 250

jesienno-zimowe wieczory i ranki polecam pyszną (a jakże prostą w wykonaniu) herbatę malinową ze świeżym rozmarynem i pomarańczą. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Makaron z pomidorami i mascarpone 245

gotowaniu. Przyprawiłam je po swojemu i powstał pyszny obiad. To danie proste, wegetariańskie, a pomidory odgrywają w nim główną rolę, dlatego warto kupić te najlepszej jakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące(...)pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżka mascarpone 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej bazylii duża garść porwanych listków świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Grzaniec korzenny na imbirowej herbacie 184

saszetki imbirowej herbaty z cytryną ½ litra wody ½ laski cynamonu 1-2 ziarenka anyżu 2 goździki ½ szklanki soku z pomarańczy 2 plastry pomarańczy 1 gruby plaster cytryny ½ szklanki syropu  malinowego użyłam Krokus Sposób wykonania: Do wody wrzuć gwiazdki anyżu, goździki oraz laskę cynamonu, zagotuj na ogniu, wrzuć do naparu 2 saszetki herbaty imbirowej z cytryną, dodaj plaster cytryny parz(...)minut, następnie do herbaty wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,  osłódź syropem malinowym,  rozlej do filiżanek, włóż plasterki świeżej pomarańczy i podawaj. Smacznego ;-) http://www.przetwory.com

Wanilia i Kardamon
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 166

które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny i wiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód(...)twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem oraz cukrem i wylepiamy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania