Wbrew przypuszczeniom po przeczytaniu składników wcale nie czuć mocno alkoholu i będzie smakowała także kobietom. Składniki: 500 ml jasnego piwa 1 cukier wanilinowy 200 ml spirytusu 200 ml soku malinowego (np. Herbapol) Sposób przygotowania: 1. Piwo zagotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Dodać spirytus, sok malinowy i dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej
Na Ciasteczkowych Papierachziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu? Składniki: 3-4 średnie bakłażany(...)mięsa z udźca indyczego kminek majeranek zioła prowansalskie 3 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 1 mała główka młodej kapusty 250 g kiszonej kapusty 6 duże pomidorów malinowych 1 mała cebula sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować
Czerwień i błękitWitajcie Wróciłam po urlopie na moich "wyspach malinowych" wypoczęta, opalona i z mnóstwem przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Maliny gotujemy przez ok 5 minut, aż zaczną się rozpadać, a następnie przecieramy przy pomocy
Cynamonowe szczęściedodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha musiały być, nie było innej opcji. Wam polecam ten przepis, jak już się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylkotruskawek i banana. Zrobiłam też mały test przerabiania musów na esencjonalne, owocowe lody z użyciem kilku wersji nabiału. Zapraszam więc na listę przepisów i życzę miłej lektury! Sorbet wiśniowo-malinowy (na wypełnienie 2-3 foremek do lodów) spora garść wiśni (~100g) kilka malin (~8 sztuk) Owoce dokładnie umyć, wiśnie wypestkować. Wszystko razem wrzucić do miski i zblendować na gładki(...)bazie mrożonej pulpy bananowej. Do lodów na patyku postąpiłam tak, jak przy truskawkach, zblendowałam mrożonego banana i wrzuciłam go do foremek. Mroziłam standardowo 2-3 godziny. Pycha! Sorbet malinowo-bananowy (na 2 foremki do lodów) 80g malin 1/2 banana To połączenie daje wspaniały smak. Maliny zawsze są odrobinę kwaśne i tę kwaskowość świetnie równoważy smak banana. Jak dla mnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoTaki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe. Składniki Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy : 1 kg twardych pomidorów malinowych 2 szklanki octu z białego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek bazylii 4 świeże listki laurowe 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny
R'n'G KitchenZnana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima. Zupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima 1,2 l bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem Kociołek Smaków 3-4 łyżki śmietany 12% Pomidory dokładnie umyć
Monia miesza i gotujekoniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i połączyć z masą ( używając nadal miksera). Spróbować masę na smak czy jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru. Gotową masę malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo. Trzecia warstwa: Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać(...)masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u MonikiMożna zrobić zdrowy deser? no jasne że można i nie mieć potem wyrzutów sumienia że za dużo kalorii zjedliśmy? i znowu tak. Zapraszam dziś na pyszny deser malinowym kisielkiem zwany z pysznymi granulkami tapioki. Kisiel malinowy z tapioki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprostu jogurtowiec, choć spotkałam się z nazwą galaretkowiec. Deser jogurtowy z galaretkami i owocami: składniki: 4 różnokolorowe galaretki, u mnie marki Winiary, 1000 g jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance(...)dokładnie rozpuszczamy żelatynę cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę, rozpuszczoną galaretkę malinową i miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone galaretki. Masę mieszamy ostrożnie łyżką a potem przekładamy do żaroodpornej formy (u mnie kwadratowej) lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu deseru układamy owoce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak świeżych ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki masła(...)cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa sól i pieprz Sposób przyrządzenia : chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia gotowe grzanki
zobacz ich smakszczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle żeby serek nie był suchy :) maliny ilość zależy od oczekiwanego smaku cukier Wykonanie
cucinaredobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu malinowego maliny ilość wedle uznania ja dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa(...)malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie
cucinarezawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu(...)sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek konfitury malinowej 3 - 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie : Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i połączyć
cucinareszczypta soli MASA JOGURTOWA: 500ml jogurtu greckiego lekkiego 200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla 6 łyżeczek żelatyny + 6 łyżek wrzątku 6 łyżek cukru pudru WARSTWY OWOCOWE: 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku 200g malin 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej) 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona(...)rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić. Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki. WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować
Cakes By Kejt