pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :) Deser z kaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka 5 łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie(...)Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło i masa mocno zgęstniała. Dodałam konfiturę i wymieszałam – jeśli kasza jest za mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam
Kuchenne zapiski Edytywymyśliłam sobie, ze ugotuję go na mleku sojowym. Wyszedł rewelacyjny, przynajmniej dla mnie, ponieważ już dawno zaprzyjaźniłam się z mlekiem sojowym i polubiłam jego smak. Budyń sojowy z malinową konfiturą Składniki dla 1 łasucha: 1 szklanka mleka sojowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego duża szczypta cukru wanilinowego 1 żółtko 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej domowa konfitura z leśnych(...)wanilinowym. Na wrzątek wlałam roztrzepaną zawartość miseczki i mieszając doprowadziłam do wrzenia. Kiedy budyń zaczął gęstnieć, zdjęłam rondelek z palnika. Po lekkim przestudzeniu nałożyłam do szklaneczki przekładając warstwami konfitury malinowej
Kuchenne zapiski Edytypieczone jabłko nadziane kokosowym masłem orzechowym i domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko, ok. 200g ~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika ~łyżka jogurtu sojowego ~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty) Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe mieszamy
breakfast of dreamszdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej? Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia mlekiem, a rano jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić mus malinowy i posiekać migdały. Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia? 1. Nasiona chia zawierają duże(...)zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w którym będziemy podawać pudding nakładamy część nasion, następnie mus malinowy i migdały, pozostałe nasiona chia, mus i migdały. Smacznego
chili & sugarręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin? AŻ 0,5%! I to śmie się nazywać syropem malinowym. Na pierwszym miejscu oczywiście cukier, lub w innych syropach jeszcze gorszy syrop g-f. A przecież zrobienie domowego syropu z malin nie jest ani troche trudne czy bardzo pracochłonne. Lepiej(...)przez gardło bez wypicia następnie dwóch szklanek wody. Syrop z tego przepisu jest idealnie słodki. Dobry będzie nie tylko do rozrobienia z wodą, ale i np. do deserów :) SYROP MALINOWY przepis autorski // 6 słoiczków po ok. 300ml ~2kg malin ~400g cukru (w tym 2 łyżki cukru z wanilią) Maliny układamy warstwami w garnku, każdą warstwę zasypując cukrem. Odstawiamy
chili & sugarzowąd, rzecze Madzia: "Jajka kup. I mleko. Ciasto będę robiła". No dwa razy naprawdę nie trzeba mi było tego powtarzać. Zakupy zrobione, Madzia robi biszkopta z bitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)śmietanę, ale teraz akurat użyliśmy sklepowej Śnieżki. Była w domu więc trzeba było jakoś ją spożytkować. Przecinamy więc biszkopt na pół i dolną warstwę smarujemy bitą śmietaną i konfiturą malinową. Nakładamy górną część biszkoptu i wierzch również smarujemy bitą śmietaną. Boki placka również. I przyozdabiamy świeżymi malinami i startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufacturepłaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu MASA: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO(...)masa nie stężała za szybko. Przykryć drugim biszkoptem –również nasączyć ponczem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks. Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić
Wanilia i Kardamonłyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko (lub dwa średnie) Dodatkowo: cała żurawina lub jeżeli ktoś nie ma to konfitura z całej żurawiny +3 łyżki soku malinowego (najlepiej domowy) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i ubijamy je razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza(...)powstały grube naleśniki i je delikatnie rozsmarowujemy. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. W małym garnuszku wykładamy żurawinę i ją lekko zagotowujemy do puszczenia soku i dodajemy sok malinowy. Wylewamy na naleśniki. Jeżeli mamy dżem to go jedynie w miseczce mieszamy z sokiem. Pycha
ChilliJemyminimum 6 godzin. Potem po wyciągnięciu ich musimy dać im dosłownie 1-2 minutki i możemy formować miękkie kulki. Konsystencja lodów tak przypadła mi do gustu, że zrobiłam też malinowe, które widać na którymś zdjęciu, to ten jaśniejszy lód. Ale o malinowych opowiem następnym razem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik(...)waga wraz z szypułkami) 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny dodatkowo kilka truskawek do ozdoby 1/2 małego słoiczka dżemu malinowego Na samym początku przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania
Ugotowaćłyżeczka odtłuszczonego kakao 500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku 0,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki żelatyny Galaretka: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki syropu malinowego light firmy Soleo (kupiłam w Kauflandzie), można dać więcej jak będzie dla was za mało słodkie 2-3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)wstawiamy do lodówki, aż zastygnie kiedy masa serowa stężeje przygotowujemy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy ze szklanką wody i 0,5 szklanki syropu malinowego (najlepiej spróbować, czy nie dodać więcej syropu) wstawiamy galaretkę do lodówki kiedy galaretka będzie zimna i zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją delikatnie na czekoladową masę serową i wszystko wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtakim prezentem zachwycona. Bo te wykonane własnoręcznie, od serca, choć nie idealne, zawsze cieszą najbardziej. Przepis znalazłam u Doroty , zmieniłam nieco proporcje, żeby pasowały do mojej mniejszej blachy. Malinowa chmurka Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) kruchy spód: 2 żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka(...)malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej(...)smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym. Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami. Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym
Takie tam pichceniemięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża lub 2 średnie piersi(...)plastry o grubości ok. 1,5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączony makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy. Plastry kaczki układamy na makaronie. Polewamy sosem malinowym. Dekorujemy np. natką pietruszki i niezwłocznie podajemy Uwagi Potrawa dobrze komponuje się z łagodnym różowym winem o nutach owoców ogrodowych (w szczególności malin i truskawek). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna PokusaSkładniki: Ciasto: 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej 7 łyżek cukru 8 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Malinowy mus: 8 białek 1 szkl. cukru 3 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 koszyczek świeżych malin - opłukanych i osuszonych Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka
Kolorowy Przepisownik