Była malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęszwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy: 100 g malin cukier do smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera(...)Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka. Na koniec zmiksować ze śmietaną 36% oraz esencją waniliową. Masę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około
Bullioświeżych drożdży 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ja dodała jeszcze 4 łyżki bo ciasto było klejące) 1/4 łyżeczki soli aromat waniliowy Dodatkowo: ok. 250 g dżemu malinowo- truskawkowego (ja pomieszałam malinowy z truskawkowym pół na pół) 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Z 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn ( czyli do mleka dodać drożdże i szczyptę cukru
IMPRESJA SMAKUSmak kwaśny i słodki, to dwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14 szt. 100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny. Maliny rozmrażamy i przecieramy przez metalowe sitko, aby oddzielić mus od pestek. Muffinki posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem malinowym i dodajemy ziarenka granatu. Smacznego
Moniki Smakołykitruflowym Lactima Posmarowalam nim obficie kromę, bo kromy są wielkie. Wystarczy spokojnie jedna! Położyłam dość sporo roszponki, która uwielbiam.Marynowane cebulki i pomidor suszony na dokładkę. Zaparzyłam aromatycznej herbatki malinowej z serii classic BiFix . Herbatka malinowa doskonale gasi pragnienie. Ze względu na przyjemny smak i delikatny aromat jej picie jest prawdziwą przyjemnością. W chłodne dni, podawana na ciepło
Z Kuchni Do Kuchniprzy tym smutną minkę...Na taką pogodę najlepszy jest kocyk, poduszką, dobra książka i kubek gorącej i aromatycznej herbaty :)Herbata w domowym zaciszułyżeczka herbaty Earl Grey domowy sok malinowy 2 listki suszonej melisy Herbatę i melisę wsypać do ulubionego kubeczka, jeśli ktoś nie lubi pływających w napoju "śmieci" proponuję zakup specjalnego zaparzacza do herbaty i problem fusów zostanie rozwiązany(...)Zalać przegotowaną, ale nie gorącą wodą herbatę i wlać sok malinowy. Melisa pochodzi z zeszłorocznej, parapetowej uprawy ziół :)Na pochmurny i brzydki dzień - idealne rozwiązanie
Lawendowe NieboHamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj
CoolinarniePLTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe(...)blaty.Krem:2 budynie waniliowe600 ml mleka4 łyżki cukru200 g masła400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw
Food Squareńczy4 łyżeczki soku malinowego3 plasterki imbiru2 plasterki cytrynycukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiopcjonalnie listki miętySposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie cytryny, imbiru i grejpfruta. Wszystko mieszamy i dodajemy goździki i cukier, jeżeli ktoś lubi herbaty na słodko. Pod koniec można również dodać listki mięty
Słodkie Przyjemnościdrugą do zmiksowanego kiwi - oba musy mieszamy, ale nie łączymy ze sobą.Kieliszki od szampana napełniamy do 1/3 wysokości musem bananowym, następnie nakładamy około 2-3 łyżeczek dżemu malinowego - równo rozprowadzamy, na wierzch malin dodajemy mus z kiwi, a następnie łyżkę samego miąższu z kiwi. Wierzch dekorujemy truskawką.Smacznego
Słodkie Przyjemnościherbatę:herbata earl grey2 plasterki pomarańczy4 łyżeczki soku malinowegocukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiSposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie obranych i pokrojonych w cienkie plastry pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy goździki i cukier, jeżeli ktoś lubi herbaty na słodko.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościskrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny… A w dodatku… z powodzeniem „robi” za Torcik Walentynkowy. Smacznego. Wydrukuj(...)przepisThe post Sernik malinowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników przełożył się na maksimum doznań kulinarnych. Sałatkę podałam do grillowanych faworków drobiowych w marynacie z galaretki malinowej. Ale o tym, już jutro. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej biorą udział w konkursie „Grilluj i Gotuj z Charliem”, do którego otrzymałam zaproszenie od organizatorów. Jeśli podoba
mojewypiekiinietylkomaślana:- 520g masła- 1,5 szklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem(...)brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy sokiem i nakładamy krem, rozkładamy go równomiernie na powierzchni i na bokach
mojewypiekiinietylkoudekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną.Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko. Krem wypróbowałam z galaretką o smaku kiwi. Gdybym jednak miała malinową zrobiłabym właśnie z malinową, bo uwielbiam ten smak. Deser niestety nie nadaje się do przechowywania, bo beza w połączeniu z kremem, po kilku godzinach rozmięka. Krem najlepiej nakładać przed podaniem
mojewypiekiinietylko