pieczemy godzinę. Krok 3 Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy. Krok 4 Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym
Różowa kuchniaSkładniki: -maliny -borówki -galaretka malinowa, agrestowa, cytrynowa -śmietana 30% -czekolada mleczna z truskawkami Galaretki rozpuszczamy osobno każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy
Kulinarne przemyslenia23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki pszennej 100g cukru 3 jajka 200g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka soku malinowego lub malinowej konfitury świeże maliny i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Masło rozpuścić z czekoladami, przestudzić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać powoli rozpuszczoną czekoladę
Cakes By Kejtspód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka tymianku, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, krem agrestowy: 500 g agrestu, kilka listów mięty, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, cukier lub miód, owoce do przybrania Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej(...)sztywną masę Do śmietany dodać agrest z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę agrestu, wymieszać, następnie wlać pozostały przecier agrestowy do śmietany, lekko ubijając. Masę wlać na masę malinową, wstawić na 15 minut do lodówki. Przybrać owocami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. zastawa
królestwo garówsztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy: (na 3 szt.) 250 g malin 1 szklanka wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy(...)opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy. 150 g malin miksujemy na mus, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się musu malinowego. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż mus zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy środki budyniami. Wierzch posypujemy całymi owocami
Bon appetit mon amietakie ciasteczka znalazłam tutaj. Ja zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)masła lub margaryny 1 marchewka o wadze około 80g dżem truskawkowy lub malinowy Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,następnie odcisnąć sok.Wszystkie składniki przełożyć do miski. Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki).Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko
Moje domowe kucharzeniełyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto(...)minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasimiło. Postanowiłam coś pysznego na świeżym powietrzu przygotować, więc nie pozostało nic innego, jak tylko grillować. Karkówkę rano z marynacie na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego z sokiem malinowym zamarynowałam i świeże prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało. Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy(...)całą rodziną się rozkoszowałam. Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ponadto: garść świeżych liści lubczyku (opcjonalnie 2 łyżki suszonego), olej rzepakowy, młoda marchew, młoda pietruszka (korzeń i nać
Moniki Smakołykiwraz ze mną w szczególności. Nic nie cieszy bardziej jak dzieci zajadają ze smakiem szklaneczki pełne zdrowych witamin (bez dodatku cukru). Dziś zapraszam Was na lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia. Idealny po dość ciężkim i sytym obiedzie Spróbujcie. Polecam. Szybko, zdrowo, ładnie i smacznie. Nic tylko jeść. Składniki: 1 szklanka malin + do dekoracji 1 duży banan 4 łyżki(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Z bananowej masy odkładamy na dno małego pucharka (szklanki) 4 łyżki, tworząc jasną część deseru. Do reszty masy dodajemy 1 szklankę malin, znów całość miksujemy. Malinową warstwę wylewamy ostrożnie na warstwę jasną. Na wierzch deseru układamy całe maliny. Podajemy od razu. Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail
Słodkie okruszkitakie ciekawe kompozycje smakowe.Mam nadzieję,że i ten przepis Wam się spodoba. 1 duży arbuz 200ml.szampana lub wina musującego 30dag.truskawek 1 limonka+starta skórka 2 łyżki soku malinowego kawałek startego imbiru 1/3 szkl.cukru trzcinowego ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Arbuza oczyszczamy z pestek . Truskawki i arbuz miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy sok z limonki plus startą skórkę, imbir i szampan.Na końcu(...)dodajemy sok malinowy ,lekko mieszamy łyżką i wstawimy do zamrażarki na ok30.min. Wyciągamy deser ,mieszamy i nakładamy do wysokich szklanek lekko zmrożony .Dekorujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiserka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić(...)ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem. Poncz: Schłodzony napar z herbaty łączymy z nalewką. Mieszamy. Złożenie: Pierwszy dolny blat ciasta, nasączamy ponczem, smarujemy cienko konfiturą malinową, może być też wiśniowa lub porzeczkowa, smarujemy cześcią kremu, przykrywamy drugim blatem i znów czynność powtarzamy, i tak do końca, resztą kremu smarujemy nasączoną górę blatu oraz boki, dowolnie dekorujemy
Wanilia i KardamonEtan mess czyli słodki bałagan, poleca się na ciepłe letnie dni :) Składniki: - 200 g malin - 1 kieliszek soku malinowego - 300 ml śmietany 36 % - 2 łyżki cukru pudru - 50 g bez Przygotowanie: Maliny mieszamy z sokiem malinowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na spód kieliszków wykładamy połowę ubitej śmietany na to połowę pokruszonych bez oraz maliny. Czynność powtarzamy jeszcze
Zainspirowana w kuchniwoli :). Miłego dnia :-)) Składniki: opakowanie tortilli ( u mnie było 6 szt. tortille pełnoziarniste) około 300 - 400 g filetu z indyka czarne oliwki suszone pomidory 2 pomidory (u mnie malinowe) sałata kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku jogurt naturalny 400 g 1 łyżka majonezu sól pieprz Indyka i suszone pomidory kroję w paseczki. Indyka wrzucam(...)tortillę nakładam sałatę (teraz można sos czosnkowy lub zrobić bez, a potem sobie go nakładać ile kto lubi ), z jednej strony indyka z pomidorem suszonym, oliwkami i pomidorem malinowym. Zawijam i kroję na 3 części. Tak robię z każdym plackiem. Smacznego
kruche babeczkikupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce zielona fasolka szparagowa. Tym razem postanowiłam nie taplać jej w tartej bułce podsmażonej na masełku (mniam!!!!) tylko podać ją w towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie(...)będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku 6 plasterków pikantnego salami kilka listków bazylii mozarella sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolkę umyć i pozbawić końcówek. W garnku zagotować wodę i dobrze osolić (powinna być wyczuwalnie słona). Wrzucić do wrzątku fasolkę i gotować bez przykrycia (żeby nie straciła koloru) ok. 10 minut. Powinna
Kulinarne InspiracjeDeser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka
Wanilia i Kardamon