Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka(...)wyszło mi około 80 sztuk. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%. Moją opinię o nadzieniu cukierniczym Laurenta można przeczytać klikając
Ciastka - domowe słodkościCiasto malinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm. ciasto: 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone), 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem
królestwo garówSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g) Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko(...)Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Rurki napełnić szczodrze nadzieniem cukierniczym Lauretta o smaku malinowym. Na koniec gotowe rurki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli czekoladą np. gorzką
Ciastka - domowe słodkościoryginału, bo go nigdy nie piłam, ale na pewno jest ciekawy i zbyt mocno nie szczypie w podniebienie ;) Na zdrowie! Składniki: 50ml czystej wódki 100ml soku pomarańczowego 20ml soku malinowego (użyłam gęstego, przygotowanego z malinek od Rodziców) kostki lodu Sposób przygotowania: Wódkę oraz sok pomarańczowy mieszamy ze sobą i przelewamy do szklaneczki. Po brzegach szklanki lub po odwróconej łyżeczce wolnym(...)strumieniem nalewamy sok malinowy i czekamy aż osiądzie na dnie. Wrzucamy kostki lodu :) Jak widzicie na zdjęciu, ja pokusiłam się o przygotowanie lodowej kuli, w której umieściłam drinka ;) Przyznaję jednak, że choć ładnie wyglądają, to praktyczne nie są ;) No chyba, że ktoś lubi pić w trybie expresowym, bo choć soki mocno schłodzone, to zaraz i tak ocieplają lód i topi
Kuchnia w czekoladziewychodziła uszami. Eugeniusza ze śmiechem wspomina czasy studiów i jeden z nieśmiertelnych deserów ze stołówki o wdzięcznej nazwie legumina, czyli zimna kaszę mannę o konsystencji kleju murarskiego polaną sokiem malinowym :-)). Moja babcia robiła kaszę tak gęstą, że w talerzu można było ustawić łyżkę w pionie. Eugeniuszowi kasza manna kojarzy się z kolei z wypełnioną po brzegi miską rzadkiej zupy(...)wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty. Kaszę podaj ze smażonymi jabłkami i uprażonymi orzechami laskowymi w miodzie. Jeśli lubisz by było bardzo słodko, możesz ją polać sokiem malinowym albo zredukowanym octem balsamicznym. Smacznego! Artykuł Tylko dla dorosłych: Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: maliny mrożone lub świeże 2 szklanki, galaretka malinowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe100 gram, jogurt grecki 380 ml + galaretka cytrynowa 1 opakowanie, serek homogenizowany waniliowy 500 gram + 2 galaretki wiśniowe forma silikonowa z kominkiem 24 cm, dno będzie wierzchem deseru po odwróceniu, na dnie rozsypać maliny, wlać galaretkę malinową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki, na prawie
W Mojej Kuchni Lubiękarnawałowe brylowały na stołach podczas karnawału. Zrobiłam je wczoraj i w zasadzie w ciągu godziny wszystkie zjedliśmy. Róże są bardzo delikatne i smaczne. W środek każdego ciastka wycisnęłam nadzienie malinowe Lauretta i w niektóre dodałam kandyzowane wiśnie. Malinowy smak nadzienia świetnie skomponował się z chrupiącą różą. Lekki krem ze sporą ilością malin (60%) smakuje jak frużelina. Krem zapakowany jest
Pieguskowa Kuchniaszklanki drobnego cukru do wypieków - 2 szklanki mleka - ½ szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki rumu - esencja waniliowa - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - olej + smalec (pół na pół) do smażenia - konfitura malinowa (moze być inne nadzienie) - lukier (cukier puder + wrzątek + esencja pomarańczowa + sok z cytryny) Obie mąki przesiewamy do dużej miski (misa od miksera), dodajemy sól, cukier – mieszamy składniki suche. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże(...)pączki się zrumienią od spodu przewracamy je na drugą stronę (obracamy tylko 1 raz). Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie
mojewypiekiinietylkoroślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej *można użyć puszki do przechowywania ciastek! :D Galaretka malinowa -150g mrożonych malin -1/2 szkl. wody + 1/2 do 3/4 łyżeczki agaru -3 łyżki ksylitolu Krem kokosowy -śmietanka kokosowa powstała z 1 puszki mleka kokosowego -4 łyżki ksylitolu(...)gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptu i przeciąć na 3 równe blaty. GALARETKA MALINOWA Rozmrożone maliny zmiksować z ksylitolem i podgrzać je w garnuszku. Agar namoczyć na kilka minut we wodzie i wlać do gorących malin, wymieszać. Gdy maliny z agarem się zagotują, połowę
Candy Pandasognia, dodajemy miód do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Odstawiamy do przestudzenia a następnie schładzamy w lodówce. składniki na malinowy wierzch: 1 słoiczek malin z sokiem 2 łyżeczki galaretki malinowej lub inny produkt żelujący wykonanie: Maliny z sokiem podgrzewamy, gdy będą gorące zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniacukru 180 ml mleka, letniego 20 g drożdży 3 żółtka 100 g masła 2 szczypty soli 1/2 kieliszka alkoholu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia dżem malinowy wykonanie: W ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy sól oraz masło i rozcieramy palcami, aż powstanie coś(...)odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy dżemem malinowym lub dowolnie innym ulubionym
Domowy Smak Jedzeniakawą ), i od razu wchodzę na wyższe obroty. W pracy taki klasyk mi wystarcza; w domu, gdy mam nieco więcej czasu i chęci, zaczynam kombinować. Tak powstała kawa malinowo-różana z białą czekoladą - prawdziwa uczta, tylko dla koneserów. Ta kawa smakuje obłędnie! Nie jest zbyt mocna, trochę słodka, lekko kwaskowata, cudownie owocowa, z delikatną kwiatową nutą. Żadna kobieta się(...)oprze! Jeśli więc chcielibyście zaskoczyć swoją lepszą połówkę kawką o piątej po południu, szczególnie w środę za dwa tygodnie, ta nada się idealnie. Obiecuję! Kawa malinowo-różana z białą czekoladą Składniki: (na 1 porcję) 150 ml mleka 20 g białej czekolady 100 ml mocnej kawy 30 g malin 1 łyżeczka przecieru z płatków róży 30 ml śmietany kremówki suszone płatki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzede wszystkim nieziemsko pachnące maliny. Byłam w szoku, że o tej porze roku owoce mogą tak pachnieć! Postanowiłam, że powędrują do słoja .... i wyjdzie z nich cudownie pachnąca nalewka malinowa - bo takiej na mojej półeczce z domowymi alkoholami jeszcze nie ma. Wyszła super. ❤ Odpowiednio słodka, o pięknym malinowym kolorze ... Teraz nabiera mocy 👌👌👌 i poczeka sobie (minimum 6 miesięcy) na odpowiednią
Walijskie Pichceniepączki smażę nie w Tłusty Czwartek a w Dzień Babci. Osobiście wolę i jeść i smażyć te mniejsze, dlatego wycinam je literatką. W tym roku nadziałam je gęstą konfiturą malinową ale równie pyszne będą te z różą. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera białek pączusie dłużej pozostają świeże, choć tak naprawdę przez to, że są dosłownie na "dwa kęsy(...)małych pączusiów) 1 kg mąki 8 żółtek 50 g drożdży 150 g masła 6 łyżek cukru 500 ml ciepłego mleka kieliszek spirytusu lub wódki olej do smażenia konfitura malinowa do nadziewania cukier puder do posypania Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową mleka. Odstawić aż "ruszą". Żółtka utrzeć z pozostałym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasion chia 1/2 – 3/4 łyżeczki matchy kulinarnej od Moya Matcha ulubione owoce lub konfitura: u mnie wiśnie z kardamonem kilka listków świeżej mięty syrop z agawy o smaku malinowym do polania deseru Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy dokładnie z zieloną herbatą matcha i nasionami chia*. Odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do pucharka. Na wierzch wykładamy ulubione owoce lub konfiturę(...)mnie wiśnie z kardamonem, zdobimy listkami świeżej mięty. Całość polewamy delikatnie syropem z agawy (u mnie o smaku malinowym). Podajemy od razu. *jeśli lubicie słodsze desery możecie dodać na tym etapie odrobinę syropu z agawy Smacznego Zachęcam Was do odwiedzin strony Moya Matcha
Słodkie okruszki