Jeśli kupicie pomidory niedojrzałe, albo co gorsza z zielonkawym miąższem, będącym oznaką choroby warzywa, to o wartościowym i smacznym chłodniku oczywiście nie może być mowy. Kupujcie pomidory pachnące, najlepiej malinowe, dojrzałe i jędrne, ale miękkie. Wtedy macie gwarancję, że pomidorowy chłodnik to danie, które klasyczną pomidorową pobije na głowę. Przepis pochodzi z serwisu thespurceeats.com Składniki: 11/2 kg pomidorów najlepiej malinowych
Niedzielny kucharzZapraszam na super zimnego shake, który jest idealny na gorący dzień. Piękny fioletowy kolor zawdzięcza jeżynom leśnym oraz borówkom amerykańskim. Gorąco polecam Składniki: 2 gałki lodów malinowych garść borówek garść jeżyn 1 szkl mleka Przygotowanie: Jeżyny i borówki myjemy. Do kielicha blendera wkładamy lody malinowe a następnie dodajemy umyte borówki amerykańskie i jeżyny. Na koniec wlewamy mleko. Blendujemy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarneJeśli kupicie pomidory niedojrzałe, albo co gorsza z zielonkawym miąższem, będącym oznaką choroby warzywa, to o wartościowym i smacznym chłodniku oczywiście nie może być mowy. Kupujcie pomidory pachnące, najlepiej malinowe, dojrzałe i jędrne, ale miękkie. Wtedy macie gwarancję, że pomidorowy chłodnik to danie, które klasyczną pomidorową bije na głowę. Przepis pochodzi z serwisu thespurceeats.com Składniki: 11/2 kg pomidorów najlepiej malinowych
Niedzielny kucharzOstrovit w swojej ofercie posiada gotową mieszankę na proteinowe naleśniki czy też placki. Ja ten produkt postanowiłam wykorzystać do przygotowania omleta, którego podałam z sosem malinowym własnej roboty i sosem czekoladowym "zero kalorii". Całość dobrze się komponowała i smakowała. Zarówno mieszankę, jak i sos opisuję w dalszej części wpisu, gdzie oczywiście znajdziesz także przepis na tego proteinowego omleta(...)Składniki: 50 g mieszanki na naleśniki proteinowe (Ostrovit) 80 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego (Ostrovit) Dodatki: krem malinowy (rozmrożone maliny wymieszałam z gęstym jogurtem greckim) sos czekoladowy "zero kalorii" (Ostrovit) Przygotowanie: Mieszankę na naleśniki dokładnie wymieszaj z mlekiem i odstaw na 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę i smaż na małym ogniu ok. 3 minuty
Zdrowie na języku :PKoktajl malinowo-pomidorowy z płatkami owsianymi jest fantastyczną odmianą dla tradycyjnych śniadań. Zrobisz go bardzo szybko, bo wszystko wrzucasz do kielicha blendera, miksujesz i gotowe. Nawet zrobienie kanapek zajmie ci więcej czasu . Pozostały koktajl przelewam do kubka „to go” który miałam w zestawie z blenderem. Zabieram do pracy lub na długie zakupy . To dobry sposób, gdy chcesz zgubić(...)nawyk jedzenia pieczywa na śniadanie. Podsuwam pomysł na takie śniadanie, oczywiście możesz je modyfikować jak najbardziej pod siebie i swoje smaki, ale chociaż spróbuj. Poczujesz różnicę. Artykuł Energetyczny koktajl malinowo-pomidorowy z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniegustu. Składniki na 2 porcje: główka sałaty masłowej/ pół sałaty główki sałaty lodowej/ 100 g roszponki 300 g polędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g sera typu feta kiełki brokuła/słonecznika 4-6 łyżek konfitury malinowej 3-4 łyżki oleju
Pyszny Duetniebo jest na wyciągnięcie ręki. Jestem z tego dumna. Składniki (na 2-3 porcje): pęczek szparag 100 gram szynki parmeńskiej 2-3 jajka awokado kilka suszonych pomidorów pomidory malinowe masło do smażenia dressing: posiekany tymianek cytrynowy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz Szparagi. Oderwij zdrewniałe końce, przelej je wrzątkiem na sicie i osusz. Połowę szparag(...)wszystkie owiń szynką parmeńską. Grilluj szparagi na patelni po 2 minuty z każdej strony. Pomidory malinowe natnij, przelej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój. Suszone pomidory tylko posiekaj drobno. Awokado obierz, pokrój. Ugotuj jajka na miękko, w koszulce lub zrób sadzone jeśli lubisz- ale tak aby żółtko było płynne. Składniki dressingu wymieszaj. Ułóż produkty na talerzu, polej dressingiem i wcinaj
Mango Papajawyczuwalna jest aromatyczna nuta pomarańczy. Z pewnością chrupki te mogą zastąpić lekki deser oraz zaspokoić nawet i większą ochotę na "coś" słodkiego. 5. Chrupki kukurydziane w czekoladzie o smaku malinowym. Są tak samo pyszne jak chrupki w czekoladzie o smaku pomarańczowym. Ja wybieram wersję malinową, ponieważ mam słabość do tych owoców. A naprawdę oferta firmy jest
Di gotujeobroty:12 czas: 2 minuty. Gotowy mus z mango przelewamy do foremek na lody. Następnie, w tej samej misie umieszczamy umyte maliny. Ustawiamy obroty:12 czas: 30sekund. Przelewamy mus malinowy na mus z mango, uzupełniając foremki lodów. Gotowe lody umieszczamy w zamrażalce aż się dokładnie zmrożą. Przygotowanie tradycyjne: Mango obieramy i obkrajamy nożem miąższ usuwając pestkę. Miąższ umieszczamy w wysokim(...)cytryny i miksujemy blenderem na gładki mus. Gotowy mus z mango przelewamy do foremek na lody. Następnie, w tym samym pojemniku umieszczamy umyte maliny. Miksujemy blenderem. Przelewamy mus malinowy na mus z mango, uzupełniając foremki lodów. Gotowe lody umieszczamy w zamrażalce aż się dokładnie zmrożą. Smacznego
CookYourselfszklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1-1,5 łyżki syropu z agawy lub klonowego 3 łyżki cukru trzcinowego 5-6 łyżek puree z rabarbaru 2 łyżki dżemu malinowego świeże owoce P łatki owsiane zalać mlekiem. Laskę wanilii przeciąż wzdłuż na pół i czubkiem ostrego noża wyjąć ziarenka. Dodać je wraz z laską do płatków z mlekiem. Gotować(...)płatki wchłoną płyn, a cała masa zgęstnieje. Usunąć laskę wanilii. Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem. Puree rabarbarowe wymieszać z dżemem malinowym. Masa powinna być dość kwaskowa w smaku. Rabarbar z malinami wyłożyć na dno miseczek (lub naczyń żaroodpornych, jeśli nie masz palnika gazowego) Na wierzch ostrożnie wyłożyć krem owsiankowy. Całość wystudzić
olalacookingbabeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut. Na wypełnienie: 1 galaretka o smaku malinowym 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę(...)malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo do przybrania: maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji
Walijskie PichceniePodzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. Idealne do zabrania na piknik lub jako przekąskę do pracy. Bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga skomplikowanych zabiegów ani wyszukanych składników. Ważny jest jedynie czas pieczenia, gdyż łatwo można je wysuszyć. Pamiętajcie, że im większej blaszki użyjecie(...)stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę z masłem. Wprost do miski przesiewamy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia składników w gładką masę. Przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Łyżeczką wykładamy porcje malinowego sosu, układamy borówki, posypujemy pokrojoną czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 22 minuty
cool and mintyTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę
Kulinarne PrzebojeChlebek bananowy to takie ciasto, z którym lubię eksperymentować i dodawać za każdym razem inne składniki Teraz postanowiłam połączyć malinowy smak kisielu i jagody goji. Niewielka ilość słodzika w postaci ksylitolu, miód i dojrzałe banany sprawiły, że ciasto należy do naprawdę słodkich. Niedługo na dobre zacznie się sezon letnich owoców, więc przyjdzie czas na lekkie, truskawkowe i jagodowe smaki(...)przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie (58 g ) kisielu malinowego 3 jajka 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu (najlepiej skrystalizowanego lub bardzo gęstego) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki (20 g) suszonych jagód goji Jajka
Fitkotszklanki drobnego cukru do wypieków - 2 szklanki mleka - ½ szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki rumu - esencja waniliowa - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - olej + smalec (pół na pół) do smażenia - konfitura malinowa (moze być inne nadzienie) - lukier (cukier puder + wrzątek + esencja pomarańczowa + sok z cytryny) Obie mąki przesiewamy do dużej miski (misa od miksera), dodajemy sól, cukier – mieszamy składniki suche. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże(...)pączki się zrumienią od spodu przewracamy je na drugą stronę (obracamy tylko 1 raz). Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie
mojewypiekiinietylko