moje kolejne urodziny. Postanowiłam upiec tort. Zrobiłam biszkopt (przepis tutaj ). Składniki na malinową bitą śmietanę. 2 duże kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. soku malinowego 1 śmietan-fix Dodatkowo mały słoik dżemu malinowego (ewentualnie truskawkowego) poncz (1/2 szkl. wody gotujemy z sokiem z połowy cytryny i 3 łyżeczkami cukru) Kwiatek wykonany z lukru plastycznego barwionego spożywczymi
tojestpyszne.blogspot.comzasmakował sernik bez sera, że po waniliowej i czekoladowej (pierwotna wersja pochodzi z tej strony ) postanowiłam upiec sernik malinowy. Przez całe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało(...)całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 budynie malinowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szklanki oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit
Na słodko lub wytrawniePostanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym
Na słodko lub wytrawnieProsty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową(...)galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić
Ze smakiem i z pasjąSzybka w przyrządzeniu i do tego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa(...)balsamiczna (najlepiej malinowa) 100 g sera feta mały granat 2 duże łyżki puree ziemniaczanego pietruszka Umyte filety nacieramy oliwa, sokiem z limonki oraz pieprzem i cayenne. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. W tym czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa
Mienta blogniedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można się(...)ciepłej wody 1 szklanki mąki pszennej typ 0 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli SOS BALSAMICZNY MALINOWY: *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego (ze sklepu Mantini) 4 łyżki musu z malin domowego DODATKI: 1 pomidor 1 kulka sera mozarelli sos pomidorowy domowy oregano Skworcu Wykonanie
Blondynka GotujeMalinowo mi! Latem - poza pogodą oczywiście - uwielbiam owoce sezonowe, nie ważne jakie - ważne, że są i to w tak dużych ilościach! Soczyste, słodziutkie, świeże. Najlepsze z własnego ogrodu, choć wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. To lato w mojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie(...)malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekaszklanka malinpół szklanki wydrylowanych czereśniKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku
Słodkie Przyjemnościzrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream- 1 łyżeczka cukru pudru- bezy (mogą być gotowe)- ciasteczka amaretti (gotowe)- mrożona cytryna- do ozdoby kawałek świeżej cytryny, sos malinowy… Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i sosem malinowym (dodatek sosu niekonieczny). Do kieliszków, czy salaterek nakładamy składniki – amaretti, trochę ubitej śmietanki, pokruszone bezy, ponownie śmietankę, ameretti, rozetkę ze śmietanki(...)Polewamy sosem malinowym i posypujemy startą na tarce mrożoną cytryną i przybieramy listkiem mięty. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Przygotowanie tego deseru nie zajmuje nawet 10 minut, a ile można sprawić nim przyjemności, możecie się przekonać sami. Oczywiście poświęcając chwilę na deser z mrożoną cytryną, dzięki której deser zyskuje świeży, aromatyczny, naprawdę wykwintny smak. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Deser z mrożoną cytryną
mojewypiekiinietylkobieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a wodą po przepłukaniu grzybka będzie czysta.Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiemitd.”Przygotowanie kefiru malinowego, to zaledwie chwila. Maliny miksujemy z dodatkiem syropu klonowego lub innej substancji słodzącej. Dolewamy kefir, ponownie miksujemy. Podajemy schłodzony. Z dobrodziejstw grzybka tybetańskiego korzystam już drugi rok. Robię przerwy(...)jako „startera”… i tak w kółko. Nie zamierzam nikogo przekonywać, czy też zachęcać do jego stosowania, a jedynie przypomnieć, bo sporo osób go zna, ale o nim zapomniało. Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego, to pyszny i wartościowy napój na letnie upały… i nie tylko. Jeśli chcecie, aby grzybek Wam długo służył, trzeba o niego dbać, a nadmiar - zawsze można komuś
mojewypiekiinietylkopełni mnie to zrelaksowało. Żeby uzyskać piękny fioletowy kolor zastosowałam domowej roboty dżem z jeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki(...)polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy
Bon Appetit Małgorzatybagietki z wędzonym łososiem. Polecam!składniki (2 porcje)ok 60 g rukoli 15 - 20 malin100g pokruszonej fetysólpieprzkwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie)do polaniasaszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosneksos malinowy: 1/4 szklanki przecieru z malin 2 łyżki octu balsamicznegoprzygotowaniePrzygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez(...)sito, wymieszać z octem balsamicznym.W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego!Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Oświadczam, że akceptuję regulamin
Stare Garyumiescic w rondelku i podrzewac,az sie rozmroza a potem pogotowac okolo 10 minut ,by odparowac nadmiar wody.Przetrzec przez sitko,dodac namoczona wczesniej zelatyne ( w zimnej wodzie).Przstudzona masa malinowa,ale jeszcze nie stezala wypelniamy czekoladowa foremke,zostawiajac 1-1,5 mm wolny rant na dekielek czekoladowy i odstawiamy do stezenia.Zalewamy rozpuszczona czekolada mus malinowy.Lekko wstrzamy foremka,by dekielek przylgnal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piwa również jest słabo wyczuwalny przeważa bardziej smak owoców. Cena: 4,10 zł / 0,5 l Alkohol: 4,2% Kolor: ciemnowiśniowy Piana: beżowa, szybko opada Ocena: 5/10 Lwówek Malinowe Zapach? Bardzo malinowy, naturalny. Piwo w smaku jest bardzo delikatne, rześkie i nieco gazowane. Teraz mamy zimę ale piwo przez to, że jest orzeźwiające nadaje się do spożywania(...)napój owocowy z zawartością alkoholu. Myślę, że w upalny dzień sięgnęłabym po jeszcze jedną jedną butelkę:) Cena: 4,00 zł / 0,5 l Alkohol: 4,0% Kolor: malinowy Piana: jasna, kremowa, szybko opada Ocena: 7/10 Piwo na miodzie gryczanym Jako wielka fanka miodu to piwo bardzo mi odpowiada. Piwo o bardzo intensywnym zapachu miodu i karmelu. Po mimo tego
cooklifejest. U nas ciągle popaduje, wieje niemiłosiernie, jest coraz chłodniej. Zamiast herbaty mrożonej pijam gorącą, mam już za sobą pierwszy kubek kakao. Na przekór - dla Was mam dzisiaj lody.Lody malinowe z rozmarynem zobaczyłam pierwszy raz w którejś z moich książek, chociaż oczywiście, gdy już chciałam się za nie zabrać, nie mogłam znaleźć przepisu. Zadziałałam więc intuicyjnie, i lody wyszły(...)strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne.Lody malinowo-rozmarynoweSkładniki:(na 800 ml lodów)300 g malin200 ml mleka3 gałązki rozmarynu100 g cukru3 żółtka150 ml śmietany kremówki (38%)Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić.Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDESER Z KIWI I MALINAMISkładniki:- 1 kg jabłek- 1 kg bananów- 1 koszyczek kiwi- 200g dżemu malinowego- 400 ml jogurtu naturalnego greckiego (gęstego)Sposób przygotowania:Na początek obieramy wszystkie owoce, następnie kroimy na drobne kawałki jabłka, blendujemy i wkładamy do zamrażarki. To samo wykonujemy z bananami i kiwi. Gdy tylko nasze owoce się zmrożą(...)szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie wykładamy warstwę dżemu malinowego. Na dżem malinowy nakładamy nasz mus bananowy, na niego trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę wykładamy warstwę musu z kiwi. Nasze desery wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
Mentor Smaku