lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:65/284)

Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 133

szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać cukier, dodać 1/4 szklanki mąki, zostawić(...)Wstawić bułeczki, piec 25 min z grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Podawać. Smacznego! pomaranczowo

moj przepis na
Domowe pierniczki 126

publikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania. Możecie przygotować je nawet(...)cukru pudru, bez grudek 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder, do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak

Życie ze smakiem
Aromatyczne ciasto cytrynowe 131

cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn. Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder i 4 łyżki soku

Praktyczna pl
Ciasteczka z ziemniakami 126

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę wsypać mąkę

O kuchni z uczuciem
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 169

dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru  * marmolada o smaku truskawkowym  (użyłam marmolady Stovit) * cukier puder i woda do zrobienia(...)środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby podrosły.  Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka piec około 20 minut. Gdy wystygną można je polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 111

szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko  * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę ciasta: * 1/2 słoiczka powideł śliwkowych * cynamon * cukier brązowy * kilka jabłek średniej wielkości  Na lukier: * 3/4 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny   Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam na gładką masę(...)sklejając w miarę możliwości brzegi z ciastem na spodzie. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut. Kiedy wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody

Pieprzyć z Fantazją
Dyniowe scones 130

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 6 łyżek zimnego masła 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków lukier: szklanka cukru pudru            3-4 łyżki mleka            szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków Piekarnik nastawić(...)Przełożyć ja na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 14-16 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący.  Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie

wyzwania kuchenne
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 206

pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Jajka roztrzepać dobrze miotełką lub widelcem i wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć z cukrem, mąką i proszkiem(...)muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego

kuchnia doski
Najlepsza babka cytrynowa 206

maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki(...)jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań

Pyry na Gaz
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 179

pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka(...)partiami wkładać pączki (papierem do góry - po chwili ładnie odchodzi). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia. Z soku i cukru pudru przygotować lukier - polać nim ostudzone pączki

Pasja Smaku
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 242

termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffinki z cukinią i makiem 165

cukru 100 ml oleju 210 g mąki pszennej 30 g maku ale-raj 120 g cukinii (po obraniu) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 4 łyżki soku z cytryny około 1 szkl cukru pudru wiórki czekoladowe żółte cukieteria Przygotowanie: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać. Mąkę przesiać z proszkiem(...)wymieszać łopatką. Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny dosypywać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby za bardzo nie spływał z muffinek. Zimne muffinki polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
Makowiec zawijany, strucla z makiem 211

migda\u0142owego) - da\u0142am amaretto\r","ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 \u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny"],"name":"Makowiec zawijany, strucla z makiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions(...)łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami

Mieszam w Garnku
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 186

oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku z cytryny oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie Składniki na lukier czekoladowy: około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 2 łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link(...)czekoladowego: Jajko przed wybiciem białka dokładnie myję i zanurzam we wrzątku. Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam Białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy. Lukier jest gotowy, tak przygotowanym lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych

Uwaga Babcia Gotuje
Jagodzianki - najlepsze! 7300

jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec około 15-20 min, aż jagodzianki ładnie się przyrumienią. Wyjąć. Lekko przestudzić. Polukrować. Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Cukier puder utrzeć z wodą przy pomocy łyżki. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. W miarę potrzeby można dodać więcej wody lub cukru pudru

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania