lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:59/284)

Murzynek z wiśniami z patelni 214

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiego kakao Dodatek: Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni Lukier jogurtowy: 250 ml cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju(...)częścią ciasta umieszczamy na patelni. Gdy ciasto jest gotowe, zsuwamy je na talerz i studzimy. Po ostudzeniu ciasto smarujemy lukrem jogurtowym i obkładamy wiśniami. Smacznego! Jak zrobić lukier jogurtowy? 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy jogurt grecki, jeśli damy go za dużo lukier będzie zbyt rzadki. Wtedy musimy dosypać cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 131

pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem(...)granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem. * Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym, zdaniem

Lejdi of the house
najlepszy sernik pieczony ze śliwkami suszonymi... 182

przycisnąć w sernik piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników

W Mojej Kuchni Lubię
Wieniec drożdżowy z makiem 147

Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku

Food Square
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 152

Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy(...)wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.  3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły

Apetyczna babeczka
Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania) 282

łyżeczki sody 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 250 g jogurtu naturalnego 3,6 % 1/2 szklanki oleju skórka otarta z wyparzonej cytryny 1/2 szklanki rodzynek Lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny  cukier puder Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. 2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudrulukier. Wystudzoną babkę oblać lukrem

Ze smakiem i z pasją
Najlepsze Rogale Marcińskie 186

łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Dodatkowo: 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka cukru pudru migdały w słupkach do posypania Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Ciasto: 1. Do miski pokruszyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, dodać 100g cukru(...)cukru pudru, tak przygotowaną glazurą posmarować dokładnie rogale. Na koniec posypać je grubo migdałami w słupkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. 15. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Proszę piec na drugiej od dołu półce piekarnika (rogale trzeba obserwować, dosyć szybko się pieką). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier

Mała Cukierenka
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 168

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 90g zimnego masła 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki śmietany jajko Lukier cynamonowy: 1/2 szkl cukru pudru  1/2 łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko(...)koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Scones piec ok 15 minut w 180 stopniach. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z cynamonem i odrobiną wody na gęsty lukier. Polać bułeczki

Smakołyki Asi
Sernik zebra 144

mascarpone 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Laska wanilii Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła Lukier: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sernik zebra? Spód(...)stężał. Zimny sernik polać nieregularnie lukrem. Sernik ma być całkowicie wystudzony, gdy sernik będzie jeszcze ciepły, to lukier się roztopi i zostanie tylko cienka warstewka. Lukier: Gorącą śmietanę dodać do cukru pudru i rozetrzeć razem z ekstraktem na lśniący i jednolity lukier. Od razu polać nim schłodzony sernik i wstawić na 15 minut do lodówki. Zobacz również: sernik czekoladowy

Kuchcik gotuje
Piernik wyborny siostry Anieli 218

już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę

Smakowy Raj
Seromakowiec na kruchym spodzie 223

Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak.  Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche(...)cukru pudru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30-36% - wanilia - sok z połowy cytryny plus skórka otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy

Apetyczna babeczka
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 803

masła * 1 łyżka cukru  * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Masło, mąkę(...)położyć powidła śliwkowe. Trójkąt zawijać formując kształt rogalika. Każdy rogalik posmarować mlekiem. Piekarnik nastawić do 170'C, piec rogaliki około 20-22 minuty do zarumienienia.  Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Zimne rogaliki polać lukrem. P/S Serdecznie dziękuję firmie  Jamar  za przepiękną ekologiczną torbę, która towarzyszy mi w codziennych zakupach

Zrób to smacznie
Ciasto marchewkowe 137

łyżeczka przyprawy do piernika lub kardamonu wymieszanego z cynamonem w proporcji 1:1 blacha o wymiarach: 30 x 24 cm. masło i bułka tarta do wyłożenia blachy lukier: 2,5 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek soku z cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam olej, proszek(...)temp. 180 C przez 65 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Polewam lukrem: 2,5 szklanki cukru pudru plus ok. 6 łyżek soku z cytryny mieszam energicznie łyżką. Polewam równomiernie ciasto, dekoruję orzechami. SMACZNEGO Przygotujcie się na leniwe, słodkie i marchewkowe popołudnie, chociaż

Zasmakuj Kuchni
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 169

wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem lub polane lukrem. przepis na różowy lukier:  ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie). Smacznego

KreatywnePiny
Rogale marcińskie 128

łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody olejek pomarańczowy posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania Składniki utrzeć w naczyniu do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania