SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę(...)lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasipołączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. składniki na lukier pomarańczowy: 100 g cukru pudru 10 g soku z pomarańczy wykonanie: Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był rzadszy dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniagóry- po chwili ściągamy go. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor- Około 2 min z każdej strony. Gniazdka są gotowe. Do gniazdek dodałam lukier : Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Nakładamy
Smaki Edytycukru • 125 g masła Bita śmietana • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 50 g cukru pudru • 2 op. śmietan-fixu Wierzch • 250 g herbatników z ząbkami • lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Spód Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Wierzch Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aby się "przegryzło", najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Nie przykrywać aby lukier się
KUCHNIA POLSKApotrzeby przedłużyć czas pieczenia . Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą i esencją migdałową. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej wody
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - do rondelka przełożyć cukier, zalać 60ml wody, gotować nie mieszając, aż woda odparuje a cukier zmieni kolor na złoty lub karmelowy (należy(...)niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników - upieczone pierniczki ostudzić, a następnie polukrować - w miseczce rozetrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody - za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki pierników, pozostawić do zastygnięcia lukru - przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku
Smakołyki Berenikiwilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 800 - 1000 g masy makowej z tego przepisu masa makowa lukier do dekoracji foremki na babeczki(...)wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i podajemy. Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliBoże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp. Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski ? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej szopki, lub do precyzyjnego zdobienia(...)przykrywając kolejnym mniejszym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę stawiając ją na sztorc na szczycie każdej choinki, posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy piernikowe choinki aby lukier całkowicie zastygł , możemy na koniec posypać choinki jeszcze cukrem pudrem. Pakujemy w celofan i dajemy w prezencie, takie choinki z piernika mogę też być dekoracją świątecznego stołu. The post Choinki z piernika appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszczki się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Następny element - oczka. Wsypuję do miseczki 1/2 szklanki cukru pudru i dodaję łyżkę mleka. Musi powstać bardzo zwarty, wręcz plastyczny lukier. Za pomocą palców pokrytych cukrem pudrem, formuję małe wałeczki z lukru i rozpłaszczam je na kształt oczek. Delikatnie przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym groszku czekoladowym
W kuchni Karmel-itkimąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo(...)wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze
Kuchnia Danusiciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary(...)nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy z apetytem. Jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży. Składniki. 0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia Lukier. 10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru(...)drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko
Kulinarny karnet Christopheraszklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności(...)oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Tak o babce napisała jego autorka Dorota : „Znaleziona w starym zeszycie mojego
mojewypiekiinietylkobiałek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką(...)tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Luźna Kuchniałyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można
Zrób to smaczniełyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy
Gotowanie i blogowanieCiasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud. Składniki: • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 żółtka • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • szczypta soli Lukier • 3 białka • 250 g cukru pudru Masa • 6 łyżek mleka • 1/2 szklanki cukru • 200 g masła • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie(...)mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm. • Każde
To co kocham