mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier: - 200 g cukru pudru - kilka łyżek wrzątku Dodatkowo: - obrane ze skórki, posiekane migdały Przepis pochodzi od Renaty z bloga ArtKulinaria . Jej wpis i porady po warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich w Poznaniu jest(...)wstawiamy wyrośnięte rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami. Rogale świętomarcińskie to wypiek nie tylko na miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych
mojewypiekiinietylkomleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier: - 200 g cukru pudru - kilka łyżek wrzątku Dodatkowo: - obrane ze skórki, posiekane migdały Przepis pochodzi od Renaty z bloga ArtKulinaria . Jej wpis i porady po warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich w Poznaniu jest(...)wstawiamy wyrośnięte rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami. Rogale świętomarcińskie to wypiek nie tylko na miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych
mojewypiekiinietylkoszczypta soli NADZIENIE SEROWE 250 g kremowego serka śmietankowego( może być z wiaderka ) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko LUKIER 150 g kremowego serka śmietankowego ( może być z wiaderka ) 3 łyżki cukru pudru orzechy do dekoracji W dużej misce wymieszać cukier z jajkami, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie właśnie(...)ciasta marchewkowego. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę lub dłużej – do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marchewkową przełożyć na kratkę i ostudzić. Z serka i cukru pudru utrzeć lukier. Zimne ciasto polukrować i udekorować orzechami wedle własnego uznania. Artykuł BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaforemek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować. Lukier szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, tak aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać więcej wody
Słodkie inspiracjetemperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać(...)kartce. Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Ps. Ciastka trzeba od razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :). Smacznego Artykuł WALENTYNKOWE SERCA
Gotowanie-ukżółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie(...)blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego
GRUBY WAŁEKCiasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem (można wykorzystać specjalny cukier puder do sporządzenia lukru). Smacznego
Pyszności Słodkościżółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie(...)blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego
GRUBY WAŁEKformy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi
CoolinarniePLszklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy(...)kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach i posypałyśmy wierzch ciasta. Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao(...)piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy
Kolizje Smakówmakowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek 1 białko 4 łyżki czubate łyżki cukru pudru 2 krople soku z cytryny Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję
Mój Smakświeżych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 ml ciemnego piwa 100 g roztopionego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier(...)mniejsze kawałki. Lukier Piwo wlej do rondelka i gotuj przez 10-15 minut, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Następnie wlewaj je powoli do cukru pudru, aż uzyskasz pożądaną gęstość lukru. Gotowe pączki zanurzaj w lukrze i od razu udekoruj kawałkami karmelizowanego bekonu
Food Squarekropelek olejku migdałowego szczypta soli polewa 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki przegotowanej wody *składniki na tradycyjną formę do babki Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski. Ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do innej miski wlać żółtka i wsypać zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą(...)Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć na talerz/bądz paterę. Udekorować lukrem - do cukru pudru dodać wodę Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Kroić dopiero wtedy, gdy lukier zgęstnieje. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćserek samemu, bo warto! Polecam :-). Masa serowa: 400 g sera z jogurtu, ewentualnie twaróg ze sklepu 1 żółtko + białko do posmarowania drożdżówki 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki mieszamy widelcem. Składniki na 4 podłużne drożdżówki: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki(...)czasie wyjmujemy blaszkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut do czasu aż się zarumienią. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię