lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:73/284)

Cytrynowiec 189

szklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła  ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g   herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę(...)stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć

Kuchnia Danusi
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 249

drożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć(...)odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Jeszcze lekko ciepłe smarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, ale bezproblemowo spływać z łyżki jednolitym strumieniem. Zbyt rzadki spłynie z drożdżówek, a za gęsty ciężko będzie rozprowadzić.Autorka przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wilgotne ciasto czekoladowe 136

Wilgotne ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil i do pieca. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, polewą, lukrem, ja jednak dziś zrezygnowałam z wszelakich dodatków. A jest radocha! SMACZNEGO! Cudne, mokre ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu malinowego, no idealne do dzisiejszej kawy przy tym pięknym słońcu! Inspiracja tutaj . SKŁADNIKI: 125 g masła 250 ml mleka 1 jajko(...)łyżki dżemu z owoców leśnych, u mnie malinowy, domowy (lub każdy inny, ciemny dżem, konfitura) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru z wanilią nieco większa szczypta przyprawy do piernika Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej

Zasmakuj Kuchni
Muffinki z powidłami 191

pieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju +  2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek     papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie(...)dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się kleiło do patyczka, piec jeszcze chwilę. Do dekoracji użyłam lukru królewskiego i ozdób z owego lukru

Garnkowe fanaberie
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie rumowe 251

moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Przygotowanie: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek(...)dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły.  Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 174

mąki 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 24 łyżeczki  marmolady różanej Stovit Lukier: 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru suszone płatki róż (do posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Piernik z jabłkami i orzechami 586

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone(...)wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 176

formie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 5 łyżek wrzącej wody kilka kropel aromatu pomarańczowego (można zastąpić startą skórką z pomarańczy) Wodę, cukier i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier wyjdzie

kulinarnyswiatdomi
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 299

Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz po usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych(...)mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka i kieliszek Sposób wykonania: Składniki umieścić w misce, wymieszać. Przełożyć na blat oproszony mąką i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk można podsypać odrobiną

Niebieski kubek z kawa
Babka cytrynowa 191

cukru do wypieków 1 duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g) 5 jajek 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Lukier: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru sok z cytryny Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest(...)rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku z cytryny. Dodatkowo dodałam jeszcze kilka kropel barwnika spożywczego. Rada Jeśli nie posiadacie cukru drobnego, wystarczy zwykły cukier i parę sekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny. Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając cukier. Masa zrobi się niemalże biała

Delicious Titbits
Zielona baba wielkanocna 297

prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej  świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier:  szklanka cukru pudru 1 łyżka wody  barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę(...)sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.  Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.  SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Oponki 143

kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Lukier: 6 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 240

Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką(...)ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. Gniazdka moczyc w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! Inspired by  poezja-smaku.pl

Malinowo w kuchni
Babeczki budyniowe 146

100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem na jasny(...)miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej formy marki Kinghoff dostępnej w sklepie Makowski Kredens. Formy silikonowe posiadają powierzchnię nieprzywieralną i nie wymagają natłuszczania

Smak mojej kuchni
Ucierany jogurtowiec z jabłkami. 193

jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 kwaskowatych jabłek.  Garść bułki tartej Na lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody  1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć mąkę z cukrem(...)obrać pokroić na ósemki .  Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek.   Piec ok 50 min w 170'C Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto . Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka