makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek 1 białko 4 łyżki czubate łyżki cukru pudru 2 krople soku z cytryny Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję
Mój Smakświeżych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 ml ciemnego piwa 100 g roztopionego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier(...)mniejsze kawałki. Lukier Piwo wlej do rondelka i gotuj przez 10-15 minut, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Następnie wlewaj je powoli do cukru pudru, aż uzyskasz pożądaną gęstość lukru. Gotowe pączki zanurzaj w lukrze i od razu udekoruj kawałkami karmelizowanego bekonu
Food Squarekropelek olejku migdałowego szczypta soli polewa 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki przegotowanej wody *składniki na tradycyjną formę do babki Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski. Ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do innej miski wlać żółtka i wsypać zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą(...)Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć na talerz/bądz paterę. Udekorować lukrem - do cukru pudru dodać wodę Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Kroić dopiero wtedy, gdy lukier zgęstnieje. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćserek samemu, bo warto! Polecam :-). Masa serowa: 400 g sera z jogurtu, ewentualnie twaróg ze sklepu 1 żółtko + białko do posmarowania drożdżówki 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki mieszamy widelcem. Składniki na 4 podłużne drożdżówki: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki(...)czasie wyjmujemy blaszkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut do czasu aż się zarumienią. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugi dzień. Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam. Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g suchych drożdży 80 g cukru 250 ml letniego mleka 3 żółtka(...)olej za szybko usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe
Piekarz-Kucharz-Garkotłukokoło 5-10 minutach. Royal Icing 5. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy, cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany(...)sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-3 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaopak. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier królewski (1 porcja): /do udekorowania wszystkich ciasteczek potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe(...)będzie potrzebne. Cukier puder przesiać do miski. Dodać białko i sok z cytryny. Miksować mikserem ręcznym przez około 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący. Można regulować jego gęstość dodając więcej cukru pudru jeżeli będzie za rzadki, lub kilka kropel soku z cytryny jeżeli będzie za gęsty. Najpierw ciasteczka pokryć jednolitą warstwą białego lukru (fot.3
Świat Ciastalukrem.Przykładowy przepis na lukier:Kilka dużych łyżek cukru pudrusok z cytrynyCukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej wody
Praktyczna plłyżka kakao 100g mlecznej czekolady 100g rodzynek Warstwa kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g) Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu(...)Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać na wierzch ciasta. 5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa się zagrzała. Kiedy składniki(...)pomocą miksera spienione białko a po chwili dosypywać cukier puder. Jeśli zależy nam, żeby lukier był gładki i lśniący, to trzeba ucierać nawet 10minut. Im dłużej ucieramy, tym lepiej. Jeśli lukier jest za gęsty to trzeba dodać odrobinę wody i odwrotnie, jeśli zbyt rzadki trzeba dosypać cukru pudru. Ale należy go znów dobrze utrzeć. Teraz już można lukrować
Kuchnia u Krysipszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka startej skórki z cytryny; 1 łyżeczka soli; 2 szklanki startej cukinii; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny. Do oprószenia po wierzchu: 2 łyżki skórki startej z cytryny. Dodatkowo: Forma keksowa o wymiarach(...)celu lekkiego przestudzenia. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z cytryny (2 łyżki). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest
Gospodyni Miejskakakao 100 ml śmietany 18 % 1 i ½ łyżeczki sody opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka kawy rozpuszczalnej 125 g masła (prawdziwego KLIK) 200 g płynnego miodu Lukier: szklanka cukru pudru + białko ozdoby cukiernicze pisaki cukiernicze Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem(...)śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy przejrzyjcie gazetki, wybrałam parę propozycji
Takie tam pichceniestarta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia Wszystkie składniki(...)wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami. Smacznego
Niezły Młynektruskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe(...)trochę więcej niż w oryginale, bo uwielbiam lukier na drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastabułek przed pieczeniem: - białko - łyżka mleka Lukier: - szklanka cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (czasem cytryna ma mało soku więc dajemy z całej) Mieszamy cukier z sokiem. Sposób wykonania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski. Robimy rozczyn, drożdże mieszamy z 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszane wlewamy do mąki z cukrem, posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia(...)serową, na ser owoce i kruszonkę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, pieczemy 15 minut, wyciągamy i studzimy najlepiej na kratce. Lekko ostudzone polewamy lukrem. Smacznego
Wypieki Rene