pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnimleka 3,2%, 150 g cukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy(...)momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z żółtkami i cukrem pudrem, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy sól, mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się
Moniki Smakołykimiodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy
Gotowanie i blogowaniesuchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia ( olej, smalec), konfitura do nadziania, cukier puder lub lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 3 łyżki mleka podgrzewamy ( mleko musi być bardzo ciepłe, ponieważ jak dodamy jogurt to zmieni ono swoją temperaturę), dodajemy łyżkę(...)szprycy lub rękawa cukierniczego. Można to zrobić przed usmażeniem. Ale trzeba pamiętać o tym aby dokładnie je zlepić inaczej marmolada może wypłynąć i pączki będą się przypalały. Pączki sypiemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego
Passion of Cookingłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem
Gosia gotujeproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy kandyzowana skórka pomarańczy do przybrania ciasta Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 8 dkg cukru pudru Jak przygotować makową roladę . Ciasto: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier oraz margarynę pokrojoną w kostkę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wyrobić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją wielkość o połowę. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijać mikserem przez 10 minut. Gotowym lukrem pokryć roladę makową. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Rolada makowa Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując drożdżową roladę
mecookszostała konfitura z róży, ja dodałam płatki róży utarte z cukrem. Do lukru również dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w pięknym różowym kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami migdałów. Ciasto : 3 jajka, 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem, 250 ml cukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier(...)cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem, 50 ml soku z cytryny, Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę. Dodać bułkę tartą i migdały (jeżeli mamy całe migdały, należy je zetrzeć). Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 30 x 21 cm ). Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówkształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy i dekorujemy domowym lukrem Lukier: - 1 białko - cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg na minimalną wielkość
Apetyczna babeczkainstant (lub 60 g świeżych) 60 g masła 6 żółtek 4 łyżki cukru ok 400 ml letniego mleka (dałam 350) konfitura lub dżem do nadziania cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. W dołek włożyć drożdże(...)stopni. Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę. Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy. Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Sto kolorów kuchniszklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk na 180 stopni Jajka(...)dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniasmażyć z obu stron do momentu aż zbrązowieją. Po usmażeniu pączki wykładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewać budyniem. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody 150 g wiórków kokosowych. Sposób wykonania lukru: Cukier rozpuścić razem z trzema łyżkami wody na małym ogniu. Posmarować pędzelkiem z każdej strony i obtoczyć
Na słodko lub wytrawnieproszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla, dolać 1/4 szklanki wody i wsypać(...)ciasta (fot.4) . Piec około 30-35 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować. Pychota. Polecam serdecznie :) Źródło: slodkiefantazje.pl drukuj przepis
Świat Ciastajajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka sok z 1 cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy(...)bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto, a potem posypujemy je wiórkami. Inspiracja tutaj
Kulinarne przygody Gatity