mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło(...)czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Z podanych składników przygotować lukier. Pół piernika polać czekoladą (fot.3) , a drugą połowę polukrować (fot.3) . Gdy lukier i czekolada dobrze stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać go w chłodnym miejscu
Świat Ciastaserce! Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Dodatkowo można dodać do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby całość nabrała cytrusowego aromatu. Wierzch ciasta możecie polać lukrem, roztopioną czekoladą, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Polecam! Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 300 g masła(...)stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i dokańczamy studzenie na kratce. Gotowe ciasto możemy polać lukrem, roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego :) Smacznego
MyCookBook.plmleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy(...)studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek cukru pudru będziemy potrzebować. Jak bułki przestygną to je lukrujemy i czekamy aż lukier stwardnieje
Marder&Marder Manufactureszklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło(...)stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce. Wykonanie lukru: Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem. Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl
Mania Wypiekaniasztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 12 minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu
Kuchnia w czekoladzieniewielkiej ilości do ciasta na pączki, gdyż przyspiesza ich rumienienie się/przypalanie podczas smażenia. Dodatkami podbijającymi słodycz pączka powinno być nadzienie oraz dekoracja wierzchu w postaci lukru, polewy lub cukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE - Nie są konieczne(...)jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną, oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy lub obtaczamy w cukrze, natomiast polewą lub cukrem pudrem dekorujemy pączki po ostygnięciu
Smakołyki Berenikimoże parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn(...)Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką. Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje to ładnego białego koloru i bogatszego smaku. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać cukru
Ukojenie Podniebieniamoże parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn(...)Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką. Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje to ładnego białego koloru i bogatszego smaku. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać cukru
Ukojenie Podniebieniabakaliami przekręcamy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach - dwa razy. 3. Marcepan kroimy drobno i wraz ze śmietaną i cukrem miksujemy, aż się stworzy aksamitna masa. To trochę trwa. 4. Jeżeli już marcepan ze śmietaną i cukrem się połączy, wtedy partiami wrzucamy do miksera naszą zmieloną dwukrotnie masę makową z bakaliami i miksujemy na najniższej prędkości. Dodajemy też posiekaną(...)mleka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Wkładamy rogaliki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Nie piekę dwóch blach jednocześnie. 12. Następnie robimy lukier - szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody - lukrujemy jeszcze gorące rogaliki i sypiemy posiekanymi migdałami i trudno nam się powstrzymać, by nie zjeść jeszcze gorących
Kawa z mlekiemodstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru(...)łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą
maniapieczeniacytrynowego * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 5 jajek * łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny * olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny Na lukier: * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1/3 cytryny * kilka kropel gorącej wody * kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa Margarynę utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek(...)pomarańczy. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 60 minut w 180 stopniach. Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy - no taką miałam akurat w domu. Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy i ciągnący. Zabieram jutro kawałek babki koleżankom
Pieprzyć z Fantazjąmąką. Wstawiam na 45 min. do piekarnika. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe. W razie potrzeby daję mu kolejne 10 min. Wystarczy posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub lukrem. Można zrobić polewę bardziej świąteczną z czekolady i masła. Piekłam dwukrotnie, z połowy składników i po raz drugi w formie 32 x 25 cm. z podanej w przepisie
Proste Potrawywykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe muffinki można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą z ciemnej lub białej czekolady, udekorować bakaliami, tartą czekoladą czy wszelakimi kolorowymi posypkami. Smacznego
Zasmakuj Kuchninagrzać piekarnik do 130 C i włożyć formę z ciastem. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec babkę godzinę. Chwilkę zostawić babkę w formie, następnie delikatnie wyjąć. Polać babkę lukrem z cukru pudru. Babka jest pyszna. Polecam
Kuchnia Pokoleńprzygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić na 15-20 minut, aż ciasto lekko podrośnie, piec w temp. ok. 170-180 stopni przez 45 minut. Gotowe makowce dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem
KUCHNIA POLSKApróbuje i robi w domu Bez miksera, proste składniki i przygotowanie. Wymieszać, wstawić do piekarnika, przeczekać jedynie 20 minut…. gotowe polać polewą (co wzmocni czekoladowy akcent, bajka!:), lukrem, posypać cukrem pudrem. Wspaniałe:) Smacznego już dziś!:) SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki z lekką górką prawdziwego kakao opakowanie cukru z wanilią 1/2 szklanki
Zasmakuj Kuchnidomu znany był baaardzo dobrze;) Od zawsze pieczony w rozmaitych kształtnych formach, dla urozmaicenia i cieszenia oka. Ot tak! Wzbogacony polewą czekoladową (u mnie zdecydowanie wygrywa) bądź domowym lukrem. Posypane cukrem pudrem też był, ale jako dzieciaki zdecydowanie protestowaliśmy – domowa polewa na bazie masła, mleka, cukru pudru i kakao było hitem! Tak jest dziś w moim domu, tradycja
Zasmakuj Kuchniporcja wjedzie do piekarnika szykować następną rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię. Smacznego
Gotowanie z pasjąporcja wjedzie do piekarnika szykować następną rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię. Smacznego
Gotowanie z pasjąCiastem napełniamy foremki do wysokości około 3/4, pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Babeczki powinny być rumiane. Czy upieczone sprawdzamy wykałaczką. Studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub ozdobić kremem :-) Smacznego
kruche babeczkiblaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąblaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąbiałego lub brązowego spora garść rodzynków łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki powideł śliwkowych do dekoracji: polewa czekoladowa, cukier puder lub lukier, bakalie, tarte orzechy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy powidła i rodzynki. Masę przekładam
Zasmakuj Kuchnimasłem i posypanej kaszą manną keksówki . 6. Piec w temp 170 st. C do "suchego patyczka" (ok. 45-50 min.) 7. Upieczoną babkę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub lukrem, ulubioną polewą
A Ty Smakuj Mnietartą. Do formy wylewamy warstwami raz jasne ciasto, raz ciemne. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto dekorujmey polewą, lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę(...)przygotowanej wcześniej foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni, przez ok. 50 min. lub to tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy na kratce. Mieszamy cukier puder z sokiem cytryny. Tak przygotowanym lukrem polewamy całą babkę. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercycukru 5 jajek 1 niepełna szklanka oleju cukier waniliowy opakowanie 3 płaskie łyżki kakao 1 czubata łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub rozpuszczone pół tabliczki białej czekolady do ozdoby suszona żurawina, zamiennie inne bakalie Przygotowanie: Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka
Zasmakuj Kuchniszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę(...)przygotowanej wcześniej foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni, przez ok. 50 min. lub to tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy na kratce. Mieszamy cukier puder z sokiem cytryny. Tak przygotowanym lukrem polewamy całą babkę. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysuchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i pozostawiamy w foremce przez ok. 10 min. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem lub lukrem
Domowy Smak Jedzeniajestem na diecie postanowiłam trochę odchudzić jagodzianki zmniejszając ilość cukru, masła w cieście. Dla mnie są super spokojnie mogę jeść nie mając wyrzutów sumienia ;) Zdecydowanie lepsze są z lukrem i cukrem pudrem. Składniki Ciasto drożdżowe 1kg mąki
Kulinarne pyszności Molkiwymieszać i włożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem ,lub lukrem
w mojej kuchnidrugim krążkiem i mocno zaciśnij. 5. Przygotowane pączki wyłóż na blachę powleczoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 6. Po ostygnięciu możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja
Mostek w kuchnibuzi Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta. Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą Pan mąż zresztą ostentacyjnie strzepywał cukier z pączków, patrząc się na mnie znacząco
Mieszam w Garnkuzbyt szybko podsmażyć w środku, a na zewnątrz nadal być blade. Usmażone odkładaj na papier do odsączenia (ręczniki kuchenne idealnie się nadają). Udekoruj wedle gustu. Najprostszy przepis na lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku cytrynowego/pomarańczowego lub mleka (migdałowe, kokosowe). Lukruj jeszcze ciepłe pączki. Smacznego! Do pracy idą ze mną w takim pudełeczku: Artykuł Wegańskie
greenscarfprzypalenia. 8. Usmażone oponki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. I to wszystko. Nasze oponki są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą. Koniecznie dajcie znać, co Wy pieczecie na tłusty czwartek! Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondiWykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem, klasycznym albo smakowym, najlepiej cytrusowym
Zasmakuj Kuchnipokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem
Przysmaki Karolkipozostałymi. Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia posmaruj ciasto żółtkiem rozbełtanym z mlekiem piecz w 180`C 25 minut do zezłocenia podawj posypaną cukrem pudrem lub lukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki ( czubate ) * olej – 4 łyżki * tłuszcz do smażenia * płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści * płatki Lubella Corn Flakes klasyczne – 1 garść * lukier ( białko, cukier puder, sok z cytryny ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Wrzucamy płatki Lubella Corn
Ostra na Słodkoblasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne! ). Pieczemy ok. 15-17 minut/220C. Studzimy na kratce, lukrujemy, posypujemy prażonymi orzechami i zajadamy! LUKIER: Wsypujemy cukier puder, dodajemy białko i sok z cytryny – miksujemy na gładką masę ( w razie potrzeby zwiększamy ilość soku ). Smacznego
Ostra na Słodkosaszetki)* 3 łyżki cukru ½ łyżeczki soli 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 230 g masła Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku Nadzienie z białego maku: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g całych migdałów 100 g mielonych migdałów lub startego
Food Squaredokładnie wymieszać. Dołożyć banany i czekoladę. 3. Całość wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min. Po ostudzeniu ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem
Krokusowy Domcukrem, po czym dodać kolejno pozostałe składniki i ucierać do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę (21 cm) i piec ok. 1 h. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem
Krokusowy Domformy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka. Mleko kokosowe utrzeć z cukrem pudrem na lukier, polać nim wystudzone ciasto i posypać wiórki kokosowe na wierzch. Artykuł KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadodatkiem kakao i rodzynek - miękka i puszysta. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a połączenie składników na ciasto zajmuje mało czasu. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady
Przepisy Kulinarnełatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy w temp 170 stopni przez ok 50 minut. Przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy na pewno się upiekła. Babkę można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem jak kto woli. Do dzieła! The post Babka cytrynowa babci Wiktorii appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiacukru pudru sok z 1 cytryny Cukier puder zmiksować z sokiem, jeśli jest zbyt gęsty dolać soku z cytryny,jeśli zaś za rzadki dosypać cukru pudru. Ostudzone babeczki polać lukrem,ozdobić wg upodobania
Niespełnione zdolności kulinarneczasu,aż pączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniszafranu 100 ml jogurtu 35 g świeżych drożdży 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 450 g mąki pszennej 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajk0 100 g masła Lukier 100 g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj lukier. Posmaruj ostudzone ciasto i posyp pomarańczową skórką. The post Babka wielkanocna szafranowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaupieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Babka bezglutenowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeobrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 min. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem
Słodkie inspiracjedrożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków
Marta Gotujemąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło i miód umieśćcie w rondlu, podgrzejcie do momentu roztopienia i połączenia, odstawcie, aby lekko przestudzić. Do misy(...)odstępach (jeszcze ciepłe ciasto może lekko się rozpływać, dzięki temu nie trzeba spłaszczać kulek). Pieczcie około 8-10 minut. Wystudzcie- najlepiej lukrować zupełnie zimne ciasteczka. Z cukru pudru i wody przygotujcie niezbyt gęsty lukier. Lebkuchen maczajcie w lukrze, ułóżcie na kratce do zastygnięcia
OliveandThymeDrobna modyfikacja znanego już Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html - ciasto baza
Karola gotujeczasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieformy do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Studzimy po czym wyjmujemy z foremki. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto. Smacznego
Szybko Tanio Smacznie25x25 ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę. Piec ok 40minut ale najlepiej pod koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką. Po wystudzeniu polałam ciasto lukrem z cukru pudru oraz cytryny
W garach u Gosimąki + kilka łyżek do podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania) 1,5 l oleju Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi
BullioZamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta. 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min 8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
Mój pomysł natalerz ,a następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy nadzienie. Zwijamy od szerszej strony i na końcu lekko formujemy kształt rogala. Pieczemy do zrumienienia. Po upieczeniu można jeszcze ciepłe polukrować . Lukier : przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, możemy też dodać trochę mleka lub śmietany. Smacznego
Pysznosci Babci Basidrożdży 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g) 3 jajka 16 niedużych śliwek lukier lub cukier puder po upieczeniu Najpierw przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką
Simply Foodrozkosz bez pieczenia – Składniki: ok. 120g herbatników 400g malin mrożonych 100ml syropu malinowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200ml kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego lukier: 2 czubate łyżki cukru pudru + odrobina wody garść płatków […] The post Malinowa rozkosz bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 25-30 minut. Wystudzić. Można udekorować lukrem z cukru pudru
Zrób to smacznierazem. Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
Aromatyczne Podróżemałych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej
Aromatyczne Podróżeproszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 200g cukru pudru sok z całej cytryny Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Kroimy owoce w kostkę, wkładamy je do garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy
Gotowanie i blogowaniekońca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Muffinki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu. Możemy je udekorować wedle uznania, np. posypać cukrem pudrem, przygotować lukier Artykuł Muffinki z jagodami pochodzi z serwisu FoodMagazine.pl - przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemiękkiego masła - 1 płaska łyżeczka soli - 1 jajko - skórka starta z ½ cytryny Dodatkowo: - truskawki - 1 jajo z 1 łyżką mleka (do posmarowania drożdżówek) - kruszonka migdałowa ( tu przepis ) - lukier (lub cukier puder) Mąkę przesiewamy do misy. Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki (z tej przesianej) – mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
mojewypiekiinietylkozniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier jajko Lukier: woda cukier puder sok z cytryny Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka
kruche babeczkipatyczka). U mnie z termoobiegiem piekły się 20 minut, a bez termoobiegu – 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gotowe muffinki można polać lukrem cytrynowym (cukier puder z odrobiną soku z cytryny) – będą jeszcze ciekawsze w smaku. Można je wtedy ozdobić kolorową posypką. Ja jednak najbardziej lubię je bez dodatków. Post Muffinki jogurtowe
Poezja smakuukładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź lukrem. Same również dobrze smakują. by Małgorzata Hert Adapted from Moje wypieki Adapted from Moje wypieki Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnizłotobrązowy kolor. Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem
Passions hobbies lifePrzelewamy do sylikonowej formy lub metalowej obsypanej mąką. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach - do suchego patyczka. Babka nie rośnie duża. Możemy ją polać dodatkowo domowym lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą połączoną z mlekiem i słodzikiem
Czarnawisienkawstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy babka się upiecze studzimy ok 15 minut i wykładamy na talerz. A kiedy zupełnie ostygnie posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Co kto lubi
KuchcikoweLoveszklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych szklanka mleka skórka otarta z niewoskowanej cytryny lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżeczki soku pomarańczowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Cukier, cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia
Pyry na Gazwysokości formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy babka wyrośnie aż do brzegów formy, włożyć ją do piekarnika na ok. 50 minut. Następnie wystudzić i ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis tutaj ) i posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieminut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni C). Gotowe ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli około 35-45 minut. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieczasu,aż pączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoświeżych drożdży 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masłą 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania) 1,5 l oleju Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi
Bulliociasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Ponakłuwać długim cienkim szpikulcem ciepłe ciasto. Powoli nasączać ciasto sokiem z pomarańczy. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto udekorować lukrem z cukru pudru rozrobionym z sokiem pomarańczowym albo posypać samym cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka soli - 3/4 szklanki cukru - 3 całe jajka - 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder 1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Jaja
Apetyczna babeczkakawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut. Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody
Jacob Tastesbazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody sok z cytryny (opcjonalnie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego wodę i rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej wody lub dosypać cukru pudru. Tak przygotowanym lukrem od razu dekorować ciasto (później lukier będzie zastygał). i na pierniczkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić Z zaprawy cytrynowej i cukru pudru przygotowujemy lukier o takiej konsystencji aby dobrze rozprowadzał się po ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem każde ciasteczko i dekorujemy dowolnie wybraną posypką
Taste TherapyTortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą
Walijskie Pichceniewystygnie dodajemy porcjami miękkie masło ubijając mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewióry250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka
Pyry na Gazczasie patyczkiem czy jest upieczona, jeśli nie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut). Upieczoną (jeszcze ciepłą) babkę herbacianą wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy lukrem (mieszamy cukier puder z niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej konsystencji) i bakaliami lub posypką cukrową. Smacznego
MyCookBook.plodstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM
potrawyregionalnepapierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał je ozdobnymi świecidełkami
Amatorka kuchennamasy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 - 2 godziny w lodówce. Gotowe można polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja nie robiłam z nimi nic więcej, a i tak były wspaniałe
Cakes By Kejtdwie wiśnie. Wypełnić resztą ciasta papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.25minut. Każdą babeczkę posmarować nutellą i dodając dodatki zrobić reniferki :) Z cukru pudru zrobić lukier do łączenia dwóch składników - u mnie to był potrzebny do połączenia noska z paluszkiem okrągłym. Smacznego
W kuchni u Monikimożna wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuszklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić
Atlas Smakówstopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-) Wyjmujemy, studzimy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, ale i bez dodatków są przepyszne!!! Polecam ten przepis bo naprawdę warto
Rozpustne gotowaniepiekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanielatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok.10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Przepis pochodzi z: http://ilovebake.pl/2013/01/16/piegusek-ciasto-makowe-na-bialkach-przepis/
Mania Wypiekaniastopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągamy makowiec z piekarnika, przecinamy papier i pozostawiamy do ostudzenia. Gotowy makowiec możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego
Kuchenne Wariacje