lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:88/284)

Pomarańczowo-piernikowe ludziki 150

łyżki (50 g) płynnego miodu 1/2 kostki (100 g) zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej 1 pomarańcza szczypta soli Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. 2) Bezpośrednio na stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól(...)stopni przez około 10-15 min, aż pierniczki się zarumienią. 8) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru. 9) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub podobnie jak ja przy użyciu pisaka zdobiącego , który jest bardzo precyzyjny

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 175

łyżki (50 g) płynnego miodu 1/2 kostki (100 g) zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy korzennej piernikowej 1 pomarańcza szczypta soli Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a następnie otrzeć z niej skórkę. 2) Bezpośrednio na stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól(...)stopni przez około 10-15 min, aż pierniczki się zarumienią. 8) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru. 9) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub podobnie jak ja przy użyciu pisaka zdobiącego , który jest bardzo precyzyjny

Fitsweet.me
Piernikowe domki na kubek 183

sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Któż(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2).Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów

Świat Ciasta
DOMEK Z PIERNIKA 135

jajko 250 g masła lub margaryny 250 g miodu 150 g cukru 30 g kakao 5 łyżek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody   LUKIER KRÓLEWSKI: 1 białko z jajka 1,5 szkl. cukru pudru cukierki DOMEK : Miód zagotować z margaryną lub masłem i cukrem. Wystudzić, dodać jajko i wymieszać. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika(...)oraz dekorację. Wycinamy okna i drzwi. Trzeba tak wycinać aby ściany były równej wielkości wtedy nasz domek będzie kształtny. Pieczemy w temp. 180 st przez 15 minut. LUKIER KRÓLEWSKI: przesiany cukier puder ucieramy z białkiem do konsystencji pasty do zębów.  Po wystudzeniu doku ozdabiamy nasz domek wg własnego uznania w tym również przyklejamy dekorację z cukierków kolorowych

Kuchnia w oparach
Gniazdka wiedeńskie (pączki hiszpańskie) 540

ciasto :  200 g mąki typ 650  110 g masła 250 ml wody szczypta soli skórka starta z połowy cytryny  4 całe jajka (L) Lukier:  250 g cukru pudru 15 ml wrzątku 1 łyżka cytryny Wykonanie: 1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem wsypujemy(...)papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor.  5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków i pokrywał całą powierzchnię

vaniliowoczekoladowa
CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI 188

łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 3-4 szt. kaki Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół. W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki przesianej przez(...)ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem.    Gdy ciasto wystygnie możemy zacząć degustację

Kuchnia MagdaLeny
Jagodzianki z lukrem - przepis II 220

jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno rozmącone jajko łyżka mleka Składniki na lukier 7 łyżek cukru pudru 1   łyżka gorącej wody Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści dodać wodę i mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami(...)piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka   Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik krakowski 216

cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski(...)piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest

mojewypiekiinietylko
Makowiec na kruchym spodzie 156

maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą(...)Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części

Różne smaki w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 418

maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą(...)Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 523

papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 min smacznego.... -----------------------------------------------------------------  KOCIE OCZKA Składniki: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 25 dag masła 1 jajko dodatkowo: białko marmolada  lukier Przygotowanie: z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką(...)masła 1-2 łyżki masła orzechowego lub nutelli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag maki pszennej 10 dag mielonych orzechów włoskich szczypta soli na lukier: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz. rozwałkowujemy

Swojskie jedzonko
Zawijane drożdżówki z serem 205

białego sera 4 łyżki cukru   (lub więcej w zależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody  łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować(...)szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.  Bułeczki posmarować lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 186

łyżka mąki) Lukier: ok.½ szklanki cukru pudru Ok.2 łyżki mleka Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Odlewamy około pół szklanki, do której dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy widelcem, aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość(...)pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Rogaliki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone, zimne rogaliki lukrujemy przygotowanym szybko lukrem, w tym celu wystarczy zmiksować łyżeczką cukier puder z mlekiem… Ja zwykle robie go na tzw. „oko”, a cały sekret polega na tym, by jego konsystencja nie była, ani zbyt gęsta, ani zbyt płynna

Smakowy Raj
Keks z migdałami 166

środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g masła 250 g miodu 1 szkl. migdałów (u mnie migdałowe słupki) 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. maślanki(...)połączenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Ja wybrałam lukier, niestety proporcji cukru nie potrafię podać, gdyż robię na oko. Generalnie wyciskamy sok z połowy cytryny i ciągle ucierając pałką dosypujemy cukier do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie

Smaki Na Talerzu
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 228

Polecam amerykańskie doughnuts - donuts czy donaty:)  Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką    To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem.  Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować. 1 kg mąki 7 żółtek   2 szklanki ciepłego mleka(...)oleju, na złoto z obu  stron.   Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.  Zimne można polać polewą lub lukrem, udekorować rozmaitymi cukrowymi posypkami, lub oprószyć cukrem pudrem:) Smacznego

Takie tam pichcenie
#19 Ciasto czekoladowo-bananowe 162

dokładnie miksujemy. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem, Piec ok. 50-60 minut w 180*. Polecam z cytrynowym lukrem: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z taką ilością soku cytrynowego, aby otrzymać gęsty lukier ;-) On zjadł zdecydowanie za dużo ;) [EDIT] Ostatnio zapomniałam dodać do ciasta cukru. Też było dobre

Kuchnia w szuwarach