lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:91/284)

Babka Wielkanocna 182

momentu „suchego” patyczka.   Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie klasyczny. Poniżej znajdziecie na niego przepis. Przygotowanie lukru: Do miseczki wlewamy mleko, a następnie dodajemy cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę (jeszcze delikatnie ciepłą), aby lukier nam się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada brzoskwiniowa 162

połączeniu z kawałkami owoców nie sposób mu się oprzeć. Wbrew pozorom roladę brzoskwiniową przygotowuje się bardzo szybko. Nie musi być ona polana czekoladą. Można ją tylko posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną lukru i udekorować plasterkami brzoskwini. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150  mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)polać wierzch rolady dowolnym wzorem, po czym ułożyć szybko plasterki brzoskwini. Podawać schłodzone. Uwagi: Roladę można udekorować tak jak proponuję powyżej lub tylko posypać cukrem pudrem i ułożyć plasterki brzoskwini lub polać lukrem i ułożyć plasterki brzoskwini

Passions hobbies life
Lukier plastyczny 18622

kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza. ok. 600 - 800 g. cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy w proszku 50 ml. gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W gorącej(...)wodzie rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę. Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda. Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 535

cukru pudru Wykonanie: Z 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn ( czyli do mleka dodać drożdże i szczyptę cukru, jak drożdże zaczną pracować, czyli pojawią się małe bąbelki i zaczną rosnąć zaczyn jest gotowy) - czyli ok. 10-15 min. Resztę mleka wlać do garnuszka i podgrzać (nie gotować - mleko ma być jedynie ciepłe). Następnie dodać do mleka roztopione masło, cukier, roztrzepane(...)pokroić nożem (wyjdą takie kwadratowe bułeczki). Ja użyłam na zdjęciach większej blachy dlatego drożdżówki nie są takie równiutkie, jedne okrągłe inne owalne ale wszystkie równie pyszne. Lukier: 1 szklankę cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami wrzątku (mieszać aż będzie lśniący), jak lukier będzie się wydawał za gęsty to dodać jeszcze odrobinę wody jak odwrotnie to cukru:-). Nałożyć lukier łyżką

IMPRESJA SMAKU
Ciasto drożdżowe z serem 526

ziarenka z 1 laski wanilii) -80 g suszonej żurawiny lub rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie) Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Lukier: -1 szklanka cukru pudru -3 - 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym(...)około 40 minut lub do podwojenia objętości. --> Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Notatki * wymiary 2 keksówek to około 30 x 12 cm Post Ciasto drożdżowe z serem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 191

LECTA - p ł aska 1 banan  2 jajka 1/2 kostki masła roślinnego [125g] - mi ę kkie 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy DELECTA [16g] LUKIER MLE CZNY : 2/3 szkl. cukru pudru 2-3 ł yżki gorącego mleka - iloś ć zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu waniliowego szczypta żółtego barwnika spożywczego - na koniec wykałaczki Jajka(...)lekko przestygną, wyjąć je z foremek i pozostawić na metalowej kratce do zupe ł nego ostygnięcia i odparowania. Na koniec u dekorować lukrem. Aby zrobić lukier, należy w wysokim naczyniu utrzeć mikserem cukier puder z mlekiem - ja używam do tego tylko jednej trzepaczki i wysokiego kubka . Pod koniec ucierania dodać ba rw nik spożywczy i aromat. O d razu dekorować

Grunt to przepis!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 317

pół kostki margaryny/masła  3 dag drożdży  1/4 szklanki ciepłego mleka  3 łyżki cukru  szczypta soli  2 szklanki mąki  2 jajka Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Nadzienie: marmolada Wykonanie; Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka(...)roztrzepanym jajkiem aby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp 180-190 stopni.  Gdy rogaliki wystygną możemy je polukrować. Lukier. Do kubka wsypujemy około 4 łyżek cukru pudru i zalewamy je 1 łyżką śmietany. Całość mieszamy aż konsystencja zacznie przypominać gęsty lukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Choinki z piernika 152

pszennej • 1 jajko • 250 g masła • 250 g miodu • 150 g cukru • 3 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 przyprawa do piernika Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny • dowolne barwniki, u mnie różowy i zielony Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracje • kolorowe pisaki cukrowe • cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki(...)Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy położyć na nich papierową formę i przyciąć na gorąco, póki ciasto nie stwardnieje. Lukier • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Podzielić masę

To co kocham
Piernik dyniowy 229

rodzynek  100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany  Lukier  łyżka kwaśnej gęstej śmietany  cukier puder (ok szklanki ) Wykonanie : Dynie wrzucić do garnka , zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal

Malinowa Kawiarenka
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 169

pszennej - 4 dag drożdży - 2/3 szklanki słodkiego mleka - 10 dag masła (najlepiej sklarowanego) - 5-7 żółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża do zagniatania(...)jeśli wilgotny - musimy jeszcze na parę minut zostawić ją w piekarniku.  5.Przyrządzanie lukru i lukrowanie     Teraz zaczynamy ucierać lukier, chociaż upieczoną babkę, zaraz po wyjęciu z formy, można też posypać cukrem pudrem.  Do czystej miski wsypujemy cukier puder. W rondelku lekko podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy

Moja Książka Kucharska
Czerwononose rudolfy 505

bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru  pudru  sok z cytryny kilka kropli barwnik czarny czerwone lentilki Przygotowanie:Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować. Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć(...)wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi

Ala piecze i gotuje
Pączki z owocowym lukrem 213

spirytusu (ew. octu) ulubiona marmolada lub dżem (u mnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże(...)każdej strony, a następnie wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Na koniec polukrować jeszcze ciepłe pączki lub posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli

Domowa Cookierenka Agi
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 205

przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku

maniapieczenia
Pączki pieczone 385

cukru (0,5 szklanki) 250 ml mleka (1 szklanka) 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 żółtka DODATKOWO: marmolada lub powidła do nadziania lukier (1 łyżka mleka zmieszana z 5 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce lub  cukier puder do posypania Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy czubatą łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Wystarczy, aby było(...)minut. Wcześniej dobrze jest je posmarować żółtkiem lub białkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Zapewni im to ładny kolor po upieczeniu. Gotowe, ostudzone bułeczki maczamy w lukrze lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ostatni dzwonek na pierniczki! 167

ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier był dość mocno "ścięty".PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKISkładniki:2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki miodu1 jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka(...)kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto

Gotowanie to kochanie