lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:95/284)

Sernik dla początkujących 154

laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc   Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony   Artykuł

Raj dla Podniebienia
Pieczone pączki z ziemniakami 197

cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych(...)drugiej półce od góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia i były wyborne. Smacznego! Pieczone pączki

moj przepis na
Ciasto cytrynowe 2576

szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy(...)lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier

Ala piecze i gotuje
Babka marmurkowa 129

masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. • Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę(...)piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania. U mnie biały lukier i groszki czekoladowe. Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki soku z cytryny Ucierać, aż zrobi się gładki, gęsty lukier. Jeśli będzie za gęsty, dodać soku z cytryny. Babkę można również polać rozpuszczoną

To co kocham
Kruche ciasteczka na Halloween 246

gotowe,podobają wam się?? smakują super,przypomnę wam przepis na nie: KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU na lukier: 2 białka 2,5 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy(...)pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) robimy lukier: ubijamy białka na sztywno i dodajemy po trochę cukier puder, gotowe -smacznego!!!!! zapraszam również na mojego bloga z dekoracjami-tam znajdziecie dużo pomysłów na Halloween i na inne okazje-link znajdziecie na pasku bocznym-zapraszam

Swojskie jedzonko
Pierniczki 144

smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy(...)polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku. Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki masła

Bullio
Pączki hiszpańskie (gniazdka) 316

wtorek był całkiem, całkiem :) Składniki na ok 30 niedużych sztuk Pączki: 250ml wody 100g masła 82% szczypta soli 200g mąki pszennej tortowej 4 jajka Lukier: sok z 1 pomarańczy ok 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 litr oleju lub smalcu Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu dodajemy przesianą mąkę (całą(...)Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej i drugiej strony.   Lukier: Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Moczymy jeszcze ciepłe pączki karbowaną stroną w lukrze i odstawiamy na ręcznik papierowy lub metalową kratkę

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 170

sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko  2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika      Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki. Mąkę przesiewamy do miski, robimy(...)niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dolewamy resztę śmietanki, jajko, cukier puder, ekstrakt waniliowy i miksujemy (mikser z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać 1-2 łyżki śmietanki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec zawijany 258

drożdży 120 g drobnego cukru 160 g masła, roztopionego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 żółtek (temp. pokojowa) 200 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka szczypta soli Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru 5 łyżek wrzątku 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy Dodatkowo: 1 białko, ubite CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej(...)minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią (możemy delikatnie naciąć papier, żeby sprawdzić). Wyciągamy, nacinamy papier, rozchylamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Cukier puder zalewamy 5 łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy. Rolady dekorujemy przygotowanym lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Gotowe

My Culinary Art
Lukrowana drożdżówka z truskawkami. 195

oleju 2 opakowania cukru waniliowego pół kg umytych i oczyszczonych  truskawek   Kruszonka : 1/4 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110g)   3/4 szklanki mąki(90g) Lukier : 1 szklanka cukru pudru  3 szklanki wrzątku pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem jajka(...)otrzymamy grudkową strukturę  . Posypać ciasto po wierzchu Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C  Piec ok 45 min. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto . Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Makowiec zawijany 252

rozwarstwiać) i ostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok 30-40 minut do złotobrązowego koloru.  Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody Cukier puder mieszamy z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy wody.  Lukrem  polewamy rolady makowe a na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy

Słodka Kraina Wypieków
Świąteczne pierniczki 281

stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.  LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody

Moje Kuchenne Rewelacje
SERNIK KRAKOWSKI 212

mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól

RAROSSA
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda(...)momencie przegniecie z dodawaniem do sztywnego lukru wody i soku z cytryny i lukier będzie za rzadki, nawet jak na konsystencję „płynnego lukru”, należy dodać do niego lukru bazowego i przesianego cukru pudru i ponownie zmiksować. Dodajemy cukier po trochu, do otrzymania pożądanej konsystencji. Jeśli nie jest aż tak mocno rozcieńczony, dodajcie do niego tylko trochę lukru sztywnego i dokładnie

Karo in the Kitchen